Новите шест електробуса с нулеви емисии вече са факт и ще превозват пътници на градския транспорт в Благоевград

05 септември 2023 18:24   6 коментара   6755 прочита


Община Благоевград реализира проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие съгласно сключен на 10 октомври 2019 г. Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0010-C01 между Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализирането на проекта. 

На 04.09.2023 г. пред сградата на Община Благоевград г-н Илко Стоянов – Кмет на Община Благоевград на официална церемония представи закупените и доставени 6 броя нови електробуси марка KARSAN и нова зарядна инфраструктура за тях, включваща 3 броя двойни зарядни станции. В церемонията взе участие и г-жа Ангелина Бонева - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управляващия орган на финансиращата програма ОПРР 2014-2020 г. Представител на фирмата-производител на електробусите KARSAN – г-н Арда Атеш, връчи плакет на г-н Стоянов в знак на добро партньорство и взаимодействие при експлоатацията на превозните средства. 

Новата придобивка по проекта е предоставена за ползване на общинското дружество БЛАГОЕВГРАД ЕКО ТРАНСПОРТ ЕООД, което ще оперира по нова утвърдена маршрутна линия на градския транспорт №12. 

Електробусите са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите.  Те са климатизирани и ще осигуряват комфорт на пътуващите през всички сезони.  Размерите на електробусите са съобразени така, че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа. Във всеки от тях могат да се возят до 20 пътника, като има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички. Превозните средства са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация на водачите, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н. Оборудвани са с камери за информация на шофьора и имат специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н. 

За обслужването на електробусите са доставени и монтирани нови три броя двойни зарядни станции, всяка с мощност 44 kW. Те дават възможност за едновременно зареждане и на шестте електробуса. 

Основната цел на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград” е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград и доставката на новите шест превозни средства е първата сериозна крачка за постигането на целта. 

Тези дни ще се въведе в експлоатация нова информационна система за градския транспорт в Благоевград, която включва изграждане на нови табла за информация на пътуващите и софтуер, който ще дава възможност за достъп на потребители в уеб-сайт и мобилно приложение за информация в реално време за движението по градските линии. Информационната система също финансира от бюджета на настоящия проект.

Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград. Продължителността на проекта е 48 месеца с краен срок за изпълнение и отчитане на планираните дейности и постигнатите резултати.

Този документ е създаден в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020

 

Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на 

ОПРР 2014-2020.

Този документ е създаден в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020

6 коментара
05 Септември 2023 19:13 | караваната на Кончето
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

5 човека и са пълни 10 човека и не че потеглят


05 Септември 2023 22:15 | До ГЕРБ Якоруда
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Марио Асьов за кмет и той посочва кметове за населени места. 100% победа. Тези пиявици са за изхвърляне и от града и от селата. Покажи им че можеш момче и стани освободител на Общината. Явно другите толкова си могат.


05 Септември 2023 22:35 | Испе
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Тия автобуси подарък на марио ли са или са за народа?


05 Септември 2023 22:56 | Zagan
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

electric garbage


06 Септември 2023 10:08 | дядо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Нафтата поскъпна и билета за градския транспорт стана 1. 20 лв. Сега с електроавтобусите, билетчето пак толкова ЗАЩО ?????


06 Септември 2023 15:20 | Покровник и Падеж
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Четете и си направете сметка колко сте незначиттелни:
Днес ще започне изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево - Варвара.
Това е метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост. По него ще преминава трафикът като ще се ограничи движението на товарните автомобили над 12 т.
А вие спете и обикаляйте всеки ден още две години!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар