Нови сондажи обезпечават водоподаването за Петрич и три села

26 февруари 2021 20:37   2 коментара   8799 прочита


Новите два сондажа на р. Струмешница, чието изграждане приключва, са инвестиция в настоящ и бъдещ план, за да се обезпечи нормалното подаване и достатъчно като количество питейна вода за потребителите в град Петрич и селата Митиново, Дрангово и Ръждак.

„Помпена станция „Струмешница» работи като допълнителен водоизточник през сухия сезон, в случай на недостиг на вода гравитачно. Тя разполага с четири кладенци и помпи към тях.
Проблемите произтичат обаче от факта, че дренажните кладенци са на повече от 40 години. Поради тази причина продължителността на живот на кладенците е изчерпан“, обясни кметът на общината Димитър Бръчков.
Той припомни, че с решение на съветниците, за което и благодари, са извършени необходимите обследвания, проучване на място за възможностите да се осигури най-оптималното количество вода, посредством нови сондажи.

"Предвид състоянието на сегашните, бяхме длъжни да реагираме по-рано, за да не се стигне до критичен момент на закъснели действия. Новите сондажи ще бъдат на дълбочина 50 м с дебит 45-50 л/сек. Те бъдат три пъти по-икономични като разход на ел. енергия, което ще доведе до самоизплащане на инвестицията в периода на експлоатация“, обясни кметът.
Помпите е предвидено да бъдат оборудвани със съвременни системи за контрол и дистанционно управление.
Нови сондажи са предвидени и в села, инвестицията е в размер на 300 999 лева без ДДС. Общината продължава да подменя и остарели водопроводи както в града, така и по селата – където се благоустрояват улици, задължително се сменят и водопроводите.
Припомняме, че е преустановено и примитивното хлориране на подаваната питейна вода чрез нова автоматизирана хлораторна станция. Санирана е и съществуващата сграда на водохващане Луда Мара, а условията за работа, контрол и управление на процесите са подобрени значително.


Още за: Петрич   сондажи   вода   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Февруари 2021 21:20 | Леле
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Бръчков, оправи дупките над, Общината. Изрезаги и неги запални. Пияница!.!.!


28 Февруари 2021 16:27 | ds
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

като е санирана откъде е пясъка и жинките вэв водата
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар