Николай Стойнев бе коронован за Цар на виното в село Дъбрава

04 февруари 2023 16:37   2 коментара   15295 прочита


Кметът Илко Стоянов награди отличените винопроизводители

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и кметът на Дъбрава Методи Стоянов короноваха Николай Стойнев за Цар на виното за 2023 г. По време на традиционния празник в с. Дъбрава бяха отличени винопроизводители в различни категории. Кметът от своя страна поздрави присъстващите лозари и винари. „Благодаря на всички, които са се посветили на това да поддържат традициите.

Тук има хора от различни възрасти, а това означава, че има и приемственост между поколенията. Така трябва да бъде и за занапред. Желая ви преди всичко здраве“, каза в част от приветствието си кметът Стоянов. По стар български обичай лозята бяха зарязани, като в лозовите масиви на Дъбрава дойде и самият Трифон, в чиято роля бе Бранимир Митов, директор на ДТ „Проф. Енчо Халачев“. Беше отслужен и водосвет от отец Светослав.

По-късно кметът Стоянов връчи и грамоти на отличени местни винопроизводители. В рамките на празника бяха представени за дегустация 33 вина – 8 бели, 2 розе и 23 червени вина. Те бяха оценявани от жури от технолози. Отговорната задача да изберат най-добрите сред предоставените напитки бе на Светлана Тренева, Васка Стоилова, Румяна Билярова. Призът „Най-добро бяло вино“ отиде при Иван Иванов, „Най-добро розе“ - при Костадин Ханджийски, а за „Най-добро червено вино“ бе отличен Георги Тодоров. Най-ароматно вино тази година е произвел Иво Михайлов, в категория „Най-пенливо вино“ се класира Васил Иванов, а за „Най-бурно вино“ грамота получи Венцислав Дамбов. Асен Ерделски е производителят на най-сгряващото вино в Благоевград за 2023 г, а на най-пивкото вино е продукт на Борис Безев.

В категория „Най-деликатно вино“ грамота получи Кирил Карабельов, а за „Най-мераклийско вино“ призът отиде при Валентин Стойчев. Най-омайното вино е дело на Людмил Огнянов. Виното, класирано в категория „Божествен еликсир“ е на Стойчо Стефанов, а любовният еликсир е сътворен от Стоян Колев. Бе подготвена и богата музикално-танцова програма. В нея взеха участие Иван Гоцев, Иво Попов и оркестър, ФГ „Струмски славей“, както и потребители от Дневен център за стари хора, с ръководител Емилия Вишанина.


Още за: дъбрава   вино   кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
04 Февруари 2023 20:11 | Соте
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

тоя шушляк Стойнев още ли е ченге или само лозе крои вече


04 Февруари 2023 20:13 | Ванчо-Чорапо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ееей тоя Брано на всеки кмет свирка надува-жена му Пролет що дудуци наду и продължава... евалла бе културтрегеряги
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар