Недоволството не стихва! Напрежението расте! Разложани искат ново обществено обсъждане по казуса с водата в града, имат още куп въпроси за цената

23 юли 2019 11:17   7 коментара   7354 прочита


Гражданите на община Разлог искат ново обществено обсъждане по казуса с цената на водата. Разложани предлагат кметът Красимир Герчев и ВиК Благоевград да направят една дълга презентация, в която да кажат - от кой водоизточник се захранва Разлог, от кой водоизточник се захранва Бетоловото, какви са 1-ва, 2-ра, 3-та охраняеми зони по закон и какво не трябва да се прави и какво не трябва да има в охраняемите зони. Също така гражданите имат въпроси, какво влиза в цената на водата, какво плащат сега-загуби, канал или чиста вода. Според тях е редно да се заплаща само това, което влиза във водомера.

След като в Разлог минават три реки - Бяла, Язо и Черна, може ли да се изгради водохранилище (язовир) на Бяла река веднага след Пирин?

Не каква ще е цената с инвестиции, а каква е цената сега. И какво я формира?, питат жителите на общината.

Както писахме миналата седмица много недоволни от цената на водата се събраха на общественото обсъждане в Разлог, продължило повече от час. Общинските съветници не се появиха на така важните дебати, което постави кметът Красимир Герчев в ситуация, сам да укротява народния гняв. Дошли да чуят финансовия анализ на ВиК оператора на територията на Община Разлог, жителите изказаха своята позиция и възмущение във връзка с формираната цена на питейната вода, която стига 4. 08 лв. за кубик.

На обсъждането финансовият директор на Общината Тодор Дамянов се опита да докладва анализа, но започнаха въпроси от гражданите, нетърпеливи да получат отговори. Възрастна жена излезе на сцената на читалището, за да зададе въпросите си. Тя остави пред кмета парите си и попита как да плати с тях ток, вода и как и за какво ще и стигнат?“.

Различни въпроси бяха отправени, сред които изграждането на два водопровода между селата Бачево и Годлево и Добърско и Горно Драглище, които не са пускани в експлоатация, бяха засегнати и други наболели теми, но конкретика във въпросите за формирането на цената на водата липсваше. Директорът на ВиК Росица Димитрова и кметът на Разлог К. Герчев пък допълниха, че цената не е еднолично решение, а е на база различни компоненти, които водят до определянето на цената.

Кметът Герчев заяви категорично, че неговата основна цел е да защити интересите на жителите на Разлог и е готов да приеме идеи във връзка с разрешаването на въпроса, който продължава да стои на дневен ред. Следим горещата тема в Разлог.

И. Калинков


Още за: обсъждане   казус   цена   вода   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
23 Юли 2019 12:10 | Стамат
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Водата от планината- 4 кинта за кубик. Алоу, ГРОБ, до там ли стигнахте, кражба от водата и тези 2 лева са много. Тези всички нови хотели колко дадоха за водопровода? Спонсори са ви и крадете от нас. Герчев, колко отчиташ в партийната каса?


23 Юли 2019 12:30 | ?
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Какви заплати се вземат във ВиК?


23 Юли 2019 14:11 | старогражданин
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

На някакъв етап всички селища от асоциацията ще бъдат свързани в общ пръстен и няма да питат разложани дали желаят или не желаят. Водата е общонационално богатство. Та чак тогава ще може да се говори за реална себестойност на водата. На никой няма да позволят чрез водата да участва в обезлюдаването на страната.
Дадох Ви пример за увод към местните дискусии. Ще Ви се случи и други да го кажат.


23 Юли 2019 16:50 | Водичка
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Пак гласувайте наесен за тях-санирани чобани-роби!!!


23 Юли 2019 21:08 | Разлог до старогражданин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Абе, ти си " във всяко гърне меродия. "И не се прави на всезнайко, а най-добре е да престанеш да ръсиш глупости. Заради такива като тебе подмазвачи сме на това положение в България.


23 Юли 2019 22:01 | razlog
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Бе щее им се куми ме на тиа тапунгери кметове джурвци Аида да ги насмете с шутове от ощината Наглоста и излиза от сички граници Че не зимаа на подбив 2лева 4лева вода Без пари е вода Земете си маркочето що ви ги плащаме и се маауваите Ние сами че си се оправи ме По 80-100 лева на месец чи ви плащам Тапунгери анализи неграмотниц


24 Юли 2019 12:05 | Др. Терзиева
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Нека Копанарова да покаже документа от независимото изследване на водата на Разлог, което уж било направено в чужбина.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар