Недоразказано: Спомени за необикновения живот на архитекта Л. Парашкеванов, построил кметството на Горна Джумая, оживяват в Регионална Библиотека - Благоевград

06 юли 2022 12:53   6 коментара   3861 прочита


Знаете ли кой е човекът, построил сградата на старото кметство, паметник на културата, в Благоевград? Постройката, в която сега се помещават НОИ, други институции и заведения, е вдигната през 20-те години на миналия век. В основата на всичко това е един от най-добрите архитекти на онова време – Лазар Парашкеванов. За живота му, за делото му, за сравненията с Леонардо да Винчи, за успехите и политическите му перипетии ще разкаже благоевградският архитект Костадин Сандев в четвъртък, 7 юли, от 17.00 часа в Библиоклуба на Регионална библиотека „Димитър Талев“-Благоевград.

Как този талантлив българин, построил и Софийската опера, се озовава в Горна Джумая (днешен Благоевград) и как успява да избегне издадената му смъртна присъда? Защо тогавашният кмет Васил Мечкуевски подава ръка на 33-годишния Парашкеванов и спасява живота му? Отговорите на този и още много други въпроси ще станат ясни от разказа на архитект Сандев, който ще ни върне един век назад с вдъхновяващата история на Лазар Парашкеванов. 


Още за: Благоевград   архитект   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
06 Юли 2022 16:19 | в изгнание
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

„Паметник на Културата“ – превърнат в кич и бутафория.
Унищожаването на Националния институт за паметници на културата ще се превърне в масов грабеж, плячкаджийство и ще бъде унищожено всичко, което познаваме като паметник на културата. Ще бъдат унищожени архитектурни резервати, археология и ще започнат да се създават стотици бутафории. Това ще се случва дотогава, докогато текат парите от Европа.


06 Юли 2022 20:21 | ЙЪН ДЖЕЙМС РЪШ
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Точно най-некадърните, барабар със сина му Сашко архитекти ще разказва за този гений..... баш комунисти-убийци ще разказват за човек осъждан от тях самите - ГАВРА !!!!!


06 Юли 2022 20:25 | Франк Лойд РАЙТ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

арх. Сандеви са най-тъпите, нагли и смешни комунета в града, айдуци от калибъра на Ганджов и Мите Марков.


06 Юли 2022 21:20 | рангел
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

..А .един друг Лазар подари 1 етаж на сградата на неговото мекере Румен Томов и му позволи да я разшири до 200 % с грозните навеси наоколо и да задръсти адвокатската улица със системите за ОВ и склад за празни каси за бира !
Дали за това ще напишете някога вие с арх Сандев !?


07 Юли 2022 11:26 | ной
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дали на арх. Сандев и членовете на Камарата на архитектите им харесва това което е сега зградата паметник на културата ?


07 Юли 2022 20:02 | смях
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Чак пък го сравнили с Леонардо да Винчи ха ха ха, а точно пък този некадърник Коста Сандев намериха да разказва за архитекта на старото кметство. И той и напористия му некадърен син Александър Сандев са особено недолюбени в архитектурната гилдия в Благоевград заради некадърността и надменността си. Добре че е арх. Вилхелмина Сандева да ги отсрамва, че тя поне е добър архитект, но пък вече наближава 80
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар