Не е изненада! Комисията за конфликт на интереси "удари в земята" ВМРО Петрич, отхвърляйки несъстоятелен сигнал срещу зам. кмета Илко Стоянов

10 април 2017 20:18   2 коментара   16261 прочита


Комисията за конфликт на интереси разби на пух и прах сигнал, депозиран от представители на ВМРО в града за конфликт на интереси, касаещ заместник- кмета Илко Стоянов. Със свое решение от края на миналата седмица, комисията е категорична, че сигналът не се потвърждава и не може да са образува производство по случая.

Припомняме, че на драматична сесия на общинския съвет преди време, лидерът на младежката организация на ВМРО в града Кирил Стойков, показа пред съветниците фактура, според която сегашният заместник-кмет Стоянов е извършвал правни консултации на дружество ВиК в Петрич. Екзалтирано Стойков заяви, че е налице конфликт на интереси и след като е встъпил в длъжност Стоянов нямал право да извършва подобни консултации. Още тогава о бвиненията на Стойков увиснаха във въздуха и бяха оборени от Стоянов, който заяви, че като адвокат, е консултирал ВиК дружеството, защото това е била неговата работа

Преди да стане зам. кмет обаче, с решение на съда, той е прекратил участието си в адвокатското дружество. Въпреки това сигналът бе пуснат до комисията за проверка. След няколко месечна работа, комисията за конфликт на интереси на 6 април излезе със следното становище :

Илко Стоянов в качеството си на заместник-кмет на община Петрич е лице, заемащо публична длъжност по смисъла на чл. 3, т. 8 от ЗПУКИ. Обстоятелството, че Стоянов преди заемане на длъжността заместник-кмет е прекратил участието си в „Адвокатско дружество Стоянов и съдружници“ обосновава извода за липса на свързаност по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ с дружеството.

Обстоятелството по отношение на участието на Стоянов като съдружник в „Адвокатско дружество Стоянов и съдружници“ и сключения договор за правно- абонаментно и консултантско обслужване с дружеството „ВиК“ ЕООД гр. не обосновава свързаност между него и общинското дружество след заемане на длъжността „заместник-кмет“ Съгласно разпоредбата на чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА в правомощие на Общинския съвет е създаването, преобразуването и прекратяването на търговски дружества с общинско имущество, както и упражняването на контрола върху тяхната дейност.

Извън правомощията на заместник-кмета са контролните функции върху общинските търговски дружества, в това число и върху дейността на общинското дружество „ВиК“ ЕООД. В сигнала не се съдържат данни за упражнени правомощия по служба от страна на Илко Стоянов, в негов или на свързано с него лице частен интерес. От гореизложеното се налага извода, че в сигнала не се съдържат данни за нарушение на ЗПУКИ от страна на Илко Стоянов..

Наличието на данни за нарушение на ЗПУКИ - упражнени правомощия по служба от лицето, заемащо публична длъжност в негов или на свързано с него лице частен интерес, е едно от предпоставките за редовност на сигнала по чл. 24, ал. 1 от ЗПУКИ, респективно чл. 17, ал. 3, т. 6 от ПОДПУКИ. При спазване на чл. 30, ал. 2 от АПК, Комисията е предоставила възможност на подателя на сигнала да отстрани констатираните нередовности, на същите не са отстранени в указания срок, което съгласно чл. 56, ал. 2 от АПК е основание за прекратяване на производството.

Предвид изложеното, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси прекрати производството по този сигнал.

Така обвиненията на ВМРО се оказаха несъстоятелни и се доказа, че бяха поредният опит за дестабилизиране на общинското ръководство в града.

П. Иванов 

2 коментара
10 Април 2017 22:42 | Читател
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СТРУМА. КОМ, какво правят през 2017 година тези архонти, на бизнеса и политиката? http://www.struma.com/politika/vodachut-na-gord-sl-binev-boiko-e-bokluk-i-shmatarok_26993/#addcomment


11 Април 2017 09:23 | питанка
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

а г-жа янчева от бсп не консултира ли общинското дружество биострой, може да няма конфликт на интереси, но има морал, като си общински съветник не следва да изкарваш пари от общината, пък било и то-- законнно, айде, нема други юристи, та адвокатите като общински съветнци лапат и от общинските дружества..... срамота....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар