Не е чак толкова засилен интереса към кръводаряването в Благоевград

17 август 2012 15:00   6 коментара   9818 прочита


Изказване на началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Валентин Кормев

Не е чак толкова засилен интереса към кръводаряването в Благоевград. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Валентин Кормев. Той добави, че най-заинтересовани към дарението на кръв са най-вече болните, които имат нужда от кръвопреливане и техните близки. Кормев допълни, че при кръводаряването има едно постоянство, еднакъв е приливът на дарители през цялата година.

Всичко зависи от болните. Ако има болни има и дарители, ако няма болни и дарителите са по-малко. Д-р Кормев каза, че най-редките кръвни групи са отрицателните. Положителните спрямо отрицателните кръвни групи са 90 към 10 %.

Началникът на отделението по трансфузионна хематология допълни, че кръводаряването е най-благородният акт, който човек може да направи, защото хем помагаш на някого, хем няма риск за твоето здраве. Той добави дори, че по този начин чрез даряването на кръв, кръвните клетки се стимулират и подмладяват. Д-р Кормев каза, че всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да бъде кръводарител.

източник: Радио "Фокус" - Пирин

6 коментара
17 Август 2012 15:11 | потенциален кръводарител
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

За да дариш кръв се изискват излишно много процедури, чакане, хората се отказват поради тези причини. Докато се блъскат в кръвния център да записват информацията на бланката и да чакат ред за да влязат се отказват.


18 Август 2012 10:46 | кръводарител
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Аз се опитах да стана кръводарител но като на два пъти, но ме връщаха поради липса на консумативи и почти се отказах .Поради простата причина че времето ми е ценно и когато отделя време за кръводаряване и те ме върнат оставам с чувството че не им трябва моята кръв която е 0 положителна.


18 Август 2012 11:47 | инспектор Стрезов
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Същият доктор и мен ме върна да даря кръв за майка ми .Доводите му бяха, че трябва същата група каквато е тази на майка ми, а от болницата в която я оперираха казаха, че може да е банка за банка както се процедира в цяла България. Чул съм и от други дарители, че около същия доктор намирисва на корупция и нечисти сделки и афери... Сигурно няма как с лекарската си заплата да живее по-охолно и да не се оближе в кацата с мед...


19 Август 2012 13:38 | някоя си
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Инспектор Стрезов, два юмрука в муцуната на доктора и на бърза ръка ще ви даде банка. Наистина така се процедира навсякъде. Банка за банка. Аз също съм чула за корупция при този доктор-некадърник. Все пак става дума за майка ви. При такива случаи се вдига луд скандал, хващаш за гушата главния лекар и викаш полиция или данъчни. Иначе, няма оправия! Нека да се опита на мен да ми откаже банка за близък човек! Просто незнае какво го чака.


20 Август 2012 13:47 | Do някоя си i инспектор С
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И Бойко Борисов да викнеш ще пръднеш нали знеш на кое както обичаш да правиш


21 Август 2012 07:10 | до някоя си
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

и к''во го чака, тъпанарке? Аман от злобни и прости хора
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар