Народът ги наказа за спирането на АМ "Струма"! Пълен крах на Зелено движение и Тома Белев на изборите 

13 юни 2024 07:06   6 коментара   8418 прочита


 
 

За разлика от политическите лидери Христо Иванов и Корнелия Нинова, и въпреки провала на изборите, Тома Белев не си подава оставката. 

Катастрофални са резултатите от изборите за парламент и евродепутати на бившия член на коалиция ПП-ДБ - "Зелено движение". Ултразелената партията, със съпредседател екологът Тома Белев, получи едва 0. 43% на изборите за Народно събрание - е само 9333 гласа. Далеч от амбициите на зелените за влизане в Парламента. 

Формацията е още по-зле на вота за членове за Европейския парламент. Едва 0. 41% или 8353 избиратели. За разлика от „Зелено движение“, другата екопартия, „Партия на зелените“, събира двойно повече гласове - над 17 000. 

Зелено движение е основано през 2008г. под името политическа партия „Зелените“. Ментори на проекта са политолога Евгений Дайнов, Петко Петков - бащата на бившия премиер Кирил Петков, и Тома Белев. По това време Белев е едновременно директор на парк Витоша и председател на частната неправителствена организация „Асоциация на парковете в България“. 

АПБ е част от коалицията „За да остане природа в България“. Това сдружение включва десетки неправителствени организации, които са с един център на управление, групиран около швейцарската неправителствена организация „WWF“, която в България се представлява от жената на Тома Белев - Веселина Кавръкова. Друг активист е Андрей Ковачев, прославил се с факта, че миналия март, само за 20 дни подаде 9 жалби срещу довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, пише еконовини бг 

Екологът Андрей Ковачев заведе поредното, девето, дело срещу АМ Струма 

Един от първите съпредседатели на „Зелените“ е Петко Ковачев, председател на НПО, наречена с гръмкото име „Институт за зелена политика“, което всъщност има само с един член – самият той. 

В групата влизат Петко Цветков - също съпредседател. Той пък е директор на швейцарско-българската неправителствена организация – „Фондация Биоразнообразие“. 

В последствие към „Зелено движение“ се включва и Борислав Сандов, бивш вицепремиер по климата и министър на екологията. Сандов е изумителен случай - заема тези постове на 40 години, без нито един ден трудов стаж. 

Партия „Зелено движение“, под името „Зелените“, се е явявала самостоятелно на всички избори от 2008 година. Най-високият резултат е през 2009г., когато събират 26 000 гласа, но пак не достигат нужния 1%, за да получат държавна субсидия. 

На последващите избори „Зелено движение“ трайно губи симпатизанти, падайки до под 18 000 избиратели. Това се случва въпреки масираното медийно отразяване на всеки един техен протест и парите, които еколозите получаваха по обществени поръчки. Само за предишния програмен период за екология в България са дадени впечатляващите 800 милиона лева. 

Въпреки че зелените са шумни, медийно представени и финансирани, те не получиха обществена подкрепа и политическо влияние, които те очакваха. Затова основният им ментор, Евгений Дайнов, ги вкара в проекта „Демократична България“. Там, въпреки скромната си електорална тежест, те успяха в няколко парламента да имат депутати. С подкрепата на Петко Петков и Кирил Петков пък получиха министър и заместник министър на околната среда и водите в лицето на Сандов и Белев. 

Резултатите от тяхната дейност се оказаха толкова катастрофални, че ще трябват години да се оправят кашите, които сътвориха. 

За 7 месеца: Какво свършиха Сандов и Белев в министерство на екологията? 

Само за краткия период от 7 месеца докато управляваха МОСВ, успяха да спрат довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, да се опитат да провалят изграждането на тунела под Шипка, включвайки трасето в резерват, върнаха двуинстанционното обжалване за обектите от национално значение и тези от сигурността, чрез което налагат екорекет върху държавата, провалиха разширението на така важния обект ПАВЕЦ „Чаира“, включвайки основният язовир Яденица в резерват Ниска Рила. Заради Сандов и Белев румънският инсенератор в Гюргево обгазява Русе - пропуснаха и не отговориха на писмо, с което да се противопоставят на румънският проект за разширение на това съоръжение. 

Най-тежката щета, която зелените нанесоха на България и сигурността на енергийната система е искането на Сандов за затварянето на топлоелектрическите централи от 2025г. Същевременно той спря структурно важния „Брикел“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. Нещо, което обрича десетки хиляди хора на безработица. 

Още много проблеми, които създадоха зелените, могат да се изброяват. Обжалване на Оценката за въздействие върху околната среда на АЕЦ „Козлодуй“. Блокажа на тунела под Петрохан, магистрала Черно море, мостовете на Дунав. Всички тези важни обекти са жертва на Натура 2000. Тези зони, които са над 35% от територията на страната, са определени от еколозите. Ние сме от европейските шампиони по големина на Натура. За това дори взеха 9 млн. лева - пари от еврофондове и бюджета. 

Освен това от 20 години зелените саботират целия зимен туризъм у нас – в този период у нас няма нито един построен нов лифт, Витоша тъне в разруха, а на Банско се извиват опашки от хиляди скиори пред кабинковия лифт. 

Провала на Зелено движение и краха на ултразелените в Европа са в следствие на огромните щети, които сътвориха на икономиките на страните от Европейския съюз чрез Зелената сделка. Заради нея Европа е в рецесия, а в България инфраструктурните проекти са в застой. Най-накрая на мегаломанските зелени идеи ще се сложи край и ще остане нормалният хармоничен баланс между човека и опазването на природата в интерес и на двете. 


Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
13 Юни 2024 11:24 | Валерия
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Ами така е. заради тях се бедтва лятото за Гърция, аман...


13 Юни 2024 11:29 | Петър
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Дано изчезнете напълно, зелено-червени изроди...
Почти толкова гнусни сте колкото дъртите комуняги, ЗАТВОР ЗА ВАС заради постоянното и целенасочено пречене на изграждането на каквато и да е инфраструктура. Една катерица по-важна ли е от по-безопасното пътуване на 5-членно семейство? Има специално място в Ада за такива копелета като вас.


13 Юни 2024 11:41 | Иво
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Който квото сам си направииииии


13 Юни 2024 14:06 | факт
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Те получават парични средства от европейски фондове и няма да спрът да пакостят, тези ямат срам и съвест... За тях са важни на първо място - парит, на второ- парите и на трето пак парите... Всичко друго е пунта мара.. Лапачи. Ама да не им дават да пътуват по магистралите и да ползват др. проекти които спират.. да ходят пеш и да мизерстват...


13 Юни 2024 17:35 | .....
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ако в еко фондовете и прочие нямаше милиони евра, тези нямаше да ги има.


13 Юни 2024 18:07 | Архитект
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Бая глупости сте изписали. Както е казал поета кажи му джурналис от струма и не го обиждай повече. те толкова си могат
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар