Напудрено и силно преувеличено разследване по слухове! Истината за "къщата за гости" на Ал. Манолев

19 април 2019 14:06   22 коментара   18372 прочита


Цялата истина за "къщата за гости", заради която зам.-министър Манолев подаде оставка

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев не притежава „къща за гости” край Сандански или някъде другаде из България, въпреки доноса по въпроса, публикуван от „Бивол”, пише "Труд".

Както става ясно от документи, въпросната „Къща за гости” е финансирана с 380 хил. лв. по европейски проект от Програмата за развитие на селските райони. Теренът е в размер на 1800 кв. м и се намира в местност “Чинар Куши”, Сандански.

Манолев го купува в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. След това учредява право на строеж на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET – действителния собственик на къщата. Фирмата пише проект до фонд “Земеделие” и печели субсидиятa от 380 хил. лв., за да построи къща за гости, като общата стойност на проекта е за близо половин милион лева. Плащането е одобрено от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), когато сегашният министър Румен Порожанов е бил шеф на фонда и е подписал трансфера.

Справка в биографията на сегашния министър на земеделието и храните Румен Порожанов показва, че от март 2011 до август 2013 г. като шеф на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) той е подписвал финансиранията за изпълнението на проектите за “къща за гости” по Програмата за развитие на селските райони. Тя е започнала 2007 и спира през 2013 г. Въпреки, че е имало предложение от служебния министър на земеделието през 2017 г. Христо Бозуков тя да се продължи, програмата е спряна.

От поста си заместник-министър на икономиката Александър Манолев подаде оставка

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, съобщиха от Министерски съвет. Той я подава заради стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството.

Друг аргумент, посочен от Манолев е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. “Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично”, допълва още Александър Манолев. Оставката му е приета от премиера Бойко Борисов.

Ана Димитрова, собственик на къщата за гости приписвана на Александър Манолев: Сринаха бизнес, граден с години Сайтът „Бивол” съобщи, че заместник-министър на икономиката Александър Манолев имал „къща за гости”.

Дописката бе накичена с кадаиф от изречения за лошия Манолев и неговите познати. Както обикновено, съобщението на колегите от този сайт се оказва силно преувеличено. Реалният собственик на имота е Ана Димитрова, управител и собственик на фирмата „Агротрейд” ЕТ. Ето и интервюто с госпожа Димитрова.

- Ваша ли е къщата над Сандански, госпожо Димитрова, или на господин Манолев?

- Къщата е моя и активно работи като къща за гости от повече от 3 години. Единствената връзка с Александър Манолев е, че купихме от него мястото, преди да се изгради постройката.

- Искате да кажете, че той никога не е бил в нея, така ли?

- Не казвам това. Но ме разберете правилно – не искам да коментирам никой от гостите ни, защото така нарушаваме тяхното лично пространство. Основното, с което печелим нашите клиенти е, че предлагаме спокойствие и отдалеченост на мястото ни. Дискретност, ако искате, въпреки че това дава не добри асоциации.

- Добре след целия шум не е ли излишно да твърдите, че той никога не е бил Ваш гост, още повече че и самия той го е признал пред медии? Кажете той сред най-редовните ви клиенти ли е?

- Може да се каже, че е сред основните ни клиенти. Въобще той ни е помогнал много в началото когато направихме къщата, защото тя е на място, на което трудно може да се рекламира. Не искахме и да я отдаваме за партита и тържества, защото тогава щетите най-вероятно щяха да са големи. Най-голямата ни реклама беше от уста на уста и в тази връзка той като един от първите ни клиенти много помогна. Но всичко останало са местни слухове. Но не искам повече да говоря за него, искам да говорим за хотела, който управлявам.

- И все пак как си обяснявате тези слухове, свързани със собствеността?

- Александър Манолев е често в Сандански и особено в последната година почти винаги почива при нас. Имаше периоди, в които резервираше всички уикенди в месеца. Същевременно хората го познават, предполагам, че като го виждат често на едно място, накрая решават, че и къщата е негова, нямам друго обяснение. Още повече, че нашата концепция е да отдаваме цялата къща, няма хора които постоянно да живеят там, когато няма гости.

- Добре, ако решим може ли да си запазим нощувка в къщата?

- Да разбира се, всеки може да си направи резервация. Имаме само някои условия – къщата се отдава само цялата, имаме изискване да е за поне 2 нощувки. Общия є капацитет е 10 души.

- Но как да направим резервация? Няма обява на къщата, няма табела пред нея?

- Табелата постоянно я надписват или чупят. Но работим с туристическа агенция, през която може да си направите резервация така, както много други хора са посещавали къщата.

- Как до момента работи това място за настаняване? Отчитате ли приходи, защото се твърди, че фирмата е куха?

- Не знам от къде идват тези твърдения – имаме приходи от над 50-60 хил. лв. на година, за които сме си плащали дължимите данъци. Заплащали сме и дължимата туристическа такса към общината. Имаме пазач, човек за поддръжката, една жена, която чисти къщата след гостите… Фирмата е малка, но все пак бих казала, че бизнесът ни е успешен.

- Какви хора почиват при Вас?

- Казах Ви, че няма да коментирам гостите ни. И без това в момента почти всичките ни редовни клиенти се обаждат да канселират резервациите си, защото се притесняват от целия този медиен шум. Честно казано в момента не знам дали ще успеем да преминем през тази криза. Още не мога да повярвам как няколко медийни публикации могат да унищожат бизнес, граден с години.

- Казват, че няма лоша реклама…

- В нашия случай рекламата е не само лоша, но и ужасна. Никой не иска да го притесняват докато почива. Имаме гости, които ни звъняха да ни питат имат ли и техни снимки, как ще ги компенсираме, ако ги покажат в медиите… Ситуацията е ужасна за нас. Всичко, което сме изградили се разпада пред очите ни. В момента сме пуснали всичките ни служители, къщата стои пуста и чакаме да премине цялата тази истерия. Идват Великденските празници, а ние още не знаем дали ще можем да започнем да работим до тогава.

Държавен фонд „Земеделие”: 32 вили по проекта ще връщат 8, 3 млн. лв.

Държавен фонд “Земеделие” отговориха, че между Фонда и “Агротрейд – Ана Димитрова” е бил сключен договор през 2014 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощпо мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007-2013 г. Те са подали заявка за окончателно плащане през октомври 2015 г. Съгласно акредитираните процедури, проектът е избран за проверка на място преди плащане след извършен риск анализ. Те уточниха, че периодът на наблюдение по проектите е в рамките на 5 години, като мониторингът на къщата изтича през октомври 2019 г. Те съобщиха и, че са се самосезирали по случая и се извършва проверка.

В хода на проверката и на прокуратурата ще бъдат разпитани и хора от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), работили по одобряването на заявлението за подпомагане. Това означава, че земеделският министър Порожанов може да бъде разпитан по казуса. Те обявиха и, че сключените договори за “къща за гости” по ПРСР 2007 – 2013 г. са общо 1062 и са на обща стойност на субсидията, в размер на 299 млн. лв.

Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. В резултат от извършени проверки след изплащане на субсидиите са наложени финансови корекции на 63 къщи за гости в размер на – 9, 7 млн. лв., като по 32 проекта е изискана за възстановяване цялата субсидия в размер общо на 8, 3 млн. лв. Основна причина за налагане на санкциите е недостигане на показателите по одобрения бизнес план.

Порожанов се оправдава: Само 10% се ползват за лична цел Бизнес планът бил труден за изпълнение

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по Програмата за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична. Това са думи на Румен Порожанов, казани пред българска телевизия през 2017 година, след като той вече не е шеф на фонд “Земеделие”, а оглавява ресорното министерство.

Изненадващо Порожанов оправдава нередностите по програмата с “лошата нормативна уредба, слабите изисквания и контрол”, който трябва да упражнява именно ръководеният от него фонд “Земеделие”. По думите му в тези къщи не се изпълнявал заложеният бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Порожанов оправда собствениците на такива имоти, че не ги ползвали за гости, защото бизнес планът бил труден за реализиране и “затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема”. Той отчита, че са построени над 1000 къщи за гости, 700 от тях по фонд “Земеделие”, а другите чрез местни инициативни групи.

Уредила три къщи на свои роднини Шеф на дирекция „Земеделие” в играта

В скандала с източването на европари за къщи за гости излезе и името на началника на областната дирекция “Земеделие” за област София Христина Стойкова. Разследване показа, че тя помогнала за построяването с европари на три големи къщи за гости от фирма на нейните родители. Бащата и майката на Стойкова са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по програмата за максималните 380 000 лв. Те са построили три красиви къщи близнаци край Сливница. Като председател на комисия, дъщеря им – директорът Христина Стойкова, е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана. Заради скандала Стойкова беше уволнена през октомври 2017 г.

22 коментара
19 Април 2019 14:20 | Тито
Оценка:
54
 (
60
 гласа)

Нямате ли срам бе струма, цял Сандански знае че тази къща е на А. М от село Кулата, но вие нямате никаква срам, а на хората им омръзна от такива като вас и като тоя, и това с прокурорите ли небеше истина когато в забранена улица хвърли бутила с вода по тях, по добре спрете да го защитавате вече че хората още повече се озлобяват срещу Герб


19 Април 2019 14:32 | в изгнание
Оценка:
33
 (
39
 гласа)

Защо липсва автор! Или е платена публикация!


19 Април 2019 14:36 | избирател
Оценка:
-20
 (
32
 гласа)

Е много прост народ и коментатори - Материалът е на труд и си пише в първо изречение още . Хайде плюйте по струма ! Сложили лупите и четът през пръсти, автор, мавтор, не виждате ли какво по същество пише в статията . Пише, че някой е направил "Разследване " без да провери истината по документи - алабалистика на квадрат


19 Април 2019 14:39 | Синапов
Оценка:
44
 (
52
 гласа)

Е гаража на кой са колите или вече да изкарани? Котев вчера до колко часа подменяше документи? Ай сиктир вече! Крадеци и лъжеци!


19 Април 2019 14:43 | Истината
Оценка:
31
 (
41
 гласа)

Струма, подлоги на герб.


19 Април 2019 14:44 | Петрич
Оценка:
25
 (
35
 гласа)

Смешни журналя, скоро ще се боядисате, няма да ви е за първи път.


19 Април 2019 14:45 | ИЛИЯ
Оценка:
22
 (
32
 гласа)

ДАНО СКОРО ОТ ЕВРОПА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ НА РУМЪНСКАТА ПРОКУРОРКА, ТОГАВА ДОСТА ХОРА ОТ КРАДЛИВАТА ШАЙКА ГЕРБ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА.


19 Април 2019 14:56 | Никнейм
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

А, че то нормално стумата да изкопират някакви статийки от други парцали. Сигурно на А. М му харесва да усеща гъделичкането с език на тези журналя върху дедалишните мускули.


19 Април 2019 15:09 | запознат
Оценка:
34
 (
40
 гласа)

Разни "гимнастики" за източване на евро-пари и злоупотреба с власт. Този Манолев учредява право на строеж на собствения му терен на фирмата на тази Ана някоя си/това е написано в този материал/, а не е продал терена, както казва тя пак в тази статия. През 2019 изтича срока за наблюдение от евро-комисията и познайте от раз кой ще е съдружник във фирмата на Ана! Освен това е посочено, че в бизнес плановете на финансираните по този начин къщи за гости фигурират 200 дни годишно заетост, а тя ни разправя, че главно в уикендите има такива и, ти да видиш, този Манолев много често ангажира цялата къща, като е посочено, че миналия месец е ангажирал къщата всеки уикенд! Ми той богаташ бе... или нищо не плаща, защото е съсобственик?!


19 Април 2019 15:23 | ИЛИЯ
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Тук имаше коментар, нарушаващ правилата за публикуване. Запознайте се с правилата непосредствено под коментарите.19 Април 2019 15:26 | Емигрант
Оценка:
27
 (
31
 гласа)

До госпожа Димитрова . Госпожо така сериозно са ви забъркали в тази грозна история че просто те ще останат на сухо а вие ще потънете. Проблема е че съм минавал доста често покрай тази вила но никога не съм видял табела с надпис че за гости. Често идвам родния си град и защо да не се възползвам да си почина сред природата. Напишете поне името на туристическата агенция за да знаят хората. Дано да е така както казвате защото към края на тази година изтича 5 годишния срок в който вилата трябва да се ползва за гости., и след този срок да си премине изцяло във владение на Манолев . Просто не се подлагайте на такива изпитания за да спасявате кожата на вълка защото вие можете да сте поредното агне.


19 Април 2019 15:34 | Народе
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Кълнете ги бе хора тези наглеци, след като няма власт да ги накаже тогава клетви, ако наистина е на А. М.


19 Април 2019 15:37 | старогражданин
Оценка:
25
 (
31
 гласа)

Почистването след Цветанов ще бъде равностойно на революция в Югозапада!


19 Април 2019 15:51 | Йордан
Оценка:
36
 (
40
 гласа)

Кирчо е най-сладък в тази история, как се показа и каза, че реално къщата изпълнявала функциите на хотел без да му трепне окото.
Как няма, след като всички са в кюпа, сетрата, брата и кмета. ЕБАСИ ДРИИМТИИМА !
Надявам се, че сред съгражданите ни все още има трезви хора, които няма да гласуват повече никога за тоя крадец. Още първия мандат да се включиш в далаверите, наглост присъща само за гербаджия ! ОСТАВКА


19 Април 2019 19:48 | Georgi
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

ЗасраметЕ се бе лъжци долни. Струма вие сте продажни боклуци. Махам ви официално от външния ми кенеф даже ме е гнус да си бърша задника с вашия пасквил. Юююююю


19 Април 2019 19:51 | Емигрант
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Не вярвам нвкой Санданчанин да вярва на тази скалъпена лъжа но аз лично не вярвам. Много мои приятели от града са ме питали защо съм емигрирал след като съм бил добре и в България. Защото още в зараждането на така наречената Демокрация предвидих всичко което в последствие и стана . Унищожение на всякакъв вид индустрия и земеделие и поставяне обикновените Граждани в безизходица за да могат лесно да го маниполират. Полето пустее заводите се рушат за да може всичко да се внася. Няма ново открити фабрики за производство но се строят скъпи палати за почивка на кого от бедния народ ще му бъде предоставена такава вила следкато няма пари е те се строят от тях и за тях затия дето не спряха да крадат . Аз лично бих се върнал когато видя че България има умно мислещи раководители които мислят за благото на народа а не досегашните измамници и крадци . Всичко което досегашните раководители на държавата са присвоили за жалост ще го връщат бедните Изниратели.


19 Април 2019 20:01 | народът
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

КОЙ КРИВ, КОЙ ПРАВ ЩЕ СЕ УСЕТИ НА ИЗБОРИТЕ! НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗЛЪЖЕТЕ ВСИЧКИ! НАРОДЪТ ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕ!


20 Април 2019 09:18 | яна
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

Стига сте плашили с тази румънска прокурорка. Ако имате малко ум ще знаете че първо ленчето ще подхване защото и за нея има папка.


20 Април 2019 14:47 | Знаещ до Прокуратура
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

До Главния Прокурор господин Цацаров. Защо не е разпоредено още в същия ден в който се повдигна въпроса около тази вила да се направи отвземане и проверка на цялата дукоментация от общинска администрация Сандански . Кмета денем и нощем пресира служители за потправяне на документациятя относно тази вила. Също така уважаеми Санданчани да не забравяте че на Манолев сестра му е съдийка в Сандански районен съд Рая Манолева .


20 Април 2019 19:35 | d
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

"Аз лично бих се върнал когато видя че България има умно мислещи ръководители които мислят за благото на народа а не досегашните измамници и крадци" или с други думи аз чекам на готово. Емигрант, не се връщай. Най-голямият враг народен никога не е бил обвързан с етнос или религия, а с предателство.


21 Април 2019 14:28 | Емигрант
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За разлика от тебе драги мой аз мога сам да реша дали да се връщам или не . Но ти ще си стоиш там кадето могат да те манипулират и да чакаш да ти потхвърлвт някое кокалче. Остани си съз здраве и се радвай на християнския празник Цветница . Демокрацията е така всеки има право да пише но никой не е задължен да го чете. Огледай се на около и ще видиш колко като мен са напуснали България и защо.


21 Април 2019 15:33 | Пламен
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

До (d) абе ти да не си председател на народния съд та ще наричаш всички напуснали България врагове на Народа. Кой си ти и за какво се бориш. Прочети малко информация па после пиши. Ти неможеш да бъдеш никога емигрант защото в чужбина не можеш да мързелуваш и да правиш далавери, а трябва трудолюбие и честност за да постигнеш нещо. Българските Емигранти изпращат повече пари в Нългария от колкото прихода от икономиката. Разбра ли сега Патриоте
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар