Ќовините на югозападна Ѕългари€
  
   –егистрац舫абравена парола

Ќапудрено и силно преувеличено разследване по слухове! »стината за "къщата за гости" на јл. ћанолев


19 април 2019 14:06  22 коментара   17493 прочита÷€лата истина за "къщата за гости", заради ко€то зам.-министър ћанолев подаде оставка


«аместник-министърът на икономиката јлександър ћанолев не притежава „къща за гости” край —андански или н€къде другаде из Ѕългари€, въпреки доноса по въпроса, публикуван от „Ѕивол”, пише "“руд".

 акто става €сно от документи, въпросната „ ъща за гости” е финансирана с 380 хил. лв. по европейски проект от ѕрограмата за развитие на селските райони. “еренът е в размер на 1800 кв. м и се намира в местност “„инар  уши”, —андански.

ћанолев го купува в началото на 2013 г. от фирмата “ƒи ƒи ¬и”. —лед това учред€ва право на строеж на фирмата “јгротрейд – јна ƒимитрова” ET – действителни€ собственик на къщата. ‘ирмата пише проект до фонд “«емеделие” и печели субсиди€тa от 380 хил. лв., за да построи къща за гости, като общата стойност на проекта е за близо половин милион лева. ѕлащането е одобрено от ƒържавен фонд “«емеделие” (ƒ‘«), когато сегашни€т министър –умен ѕорожанов е бил шеф на фонда и е подписал трансфера.

—правка в биографи€та на сегашни€ министър на земеделието и храните –умен ѕорожанов показва, че от март 2011 до август 2013 г. като шеф на ƒържавен фонд “«емеделие” (ƒ‘«) той е подписвал финансирани€та за изпълнението на проектите за “къща за гости” по ѕрограмата за развитие на селските райони. “€ е започнала 2007 и спира през 2013 г. ¬ъпреки, че е имало предложение от служебни€ министър на земеделието през 2017 г. ’ристо Ѕозуков т€ да се продължи, програмата е спр€на.

ќт поста си заместник-министър на икономиката јлександър ћанолев подаде оставка

«аместник-министърът на икономиката јлександър ћанолев подаде оставка, съобщиха от ћинистерски съвет. “ой € подава заради стартиралата проверка на ¬ърховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не зас€га работата на правителството.

ƒруг аргумент, посочен от ћанолев е солидарността с колегите му, които са спазили морални€ стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнени€. “—игурен съм, че в документите н€ма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Ѕлагодар€ за доверието. –ешението ми е лично”, допълва още јлександър ћанолев. ќставката му е приета от премиера Ѕойко Ѕорисов.

јна ƒимитрова, собственик на къщата за гости приписвана на јлександър ћанолев: —ринаха бизнес, граден с години —айтът „Ѕивол” съобщи, че заместник-министър на икономиката јлександър ћанолев имал „къща за гости”.

ƒописката бе накичена с кадаиф от изречени€ за лоши€ ћанолев и неговите познати.  акто обикновено, съобщението на колегите от този сайт се оказва силно преувеличено. –еални€т собственик на имота е јна ƒимитрова, управител и собственик на фирмата „јгротрейд” ≈“. ≈то и интервюто с госпожа ƒимитрова.

- ¬аша ли е къщата над —андански, госпожо ƒимитрова, или на господин ћанолев?

-  ъщата е мо€ и активно работи като къща за гости от повече от 3 години. ≈динствената връзка с јлександър ћанолев е, че купихме от него м€стото, преди да се изгради постройката.

- »скате да кажете, че той никога не е бил в не€, така ли?

- Ќе казвам това. Ќо ме разберете правилно – не искам да коментирам никой от гостите ни, защото така нарушаваме т€хното лично пространство. ќсновното, с което печелим нашите клиенти е, че предлагаме спокойствие и отдалеченост на м€стото ни. ƒискретност, ако искате, въпреки че това дава не добри асоциации.

- ƒобре след цели€ шум не е ли излишно да твърдите, че той никога не е бил ¬аш гост, още повече че и сами€ той го е признал пред медии?  ажете той сред най-редовните ви клиенти ли е?

- ћоже да се каже, че е сред основните ни клиенти. ¬ъобще той ни е помогнал много в началото когато направихме къщата, защото т€ е на м€сто, на което трудно може да се рекламира. Ќе искахме и да € отдаваме за партита и тържества, защото тогава щетите най-веро€тно щ€ха да са големи. Ќай-гол€мата ни реклама беше от уста на уста и в тази връзка той като един от първите ни клиенти много помогна. Ќо всичко останало са местни слухове. Ќо не искам повече да говор€ за него, искам да говорим за хотела, който управл€вам.

- » все пак как си об€сн€вате тези слухове, свързани със собствеността?

- јлександър ћанолев е често в —андански и особено в последната година почти винаги почива при нас. »маше периоди, в които резервираше всички уикенди в месеца. —ъщевременно хората го познават, предполагам, че като го виждат често на едно м€сто, накра€ решават, че и къщата е негова, н€мам друго об€снение. ќще повече, че нашата концепци€ е да отдаваме ц€лата къща, н€ма хора които посто€нно да живе€т там, когато н€ма гости.

- ƒобре, ако решим може ли да си запазим нощувка в къщата?

- ƒа разбира се, всеки може да си направи резерваци€. »маме само н€кои услови€ – къщата се отдава само ц€лата, имаме изискване да е за поне 2 нощувки. ќбщи€ Ї капацитет е 10 души.

- Ќо как да направим резерваци€? Ќ€ма об€ва на къщата, н€ма табела пред не€?

- “абелата посто€нно € надписват или чуп€т. Ќо работим с туристическа агенци€, през ко€то може да си направите резерваци€ така, както много други хора са посещавали къщата.

-  ак до момента работи това м€сто за настан€ване? ќтчитате ли приходи, защото се твърди, че фирмата е куха?

- Ќе знам от къде идват тези твърдени€ – имаме приходи от над 50-60 хил. лв. на година, за които сме си плащали дължимите данъци. «аплащали сме и дължимата туристическа такса към общината. »маме пазач, човек за поддръжката, една жена, ко€то чисти къщата след гостите… ‘ирмата е малка, но все пак бих казала, че бизнесът ни е успешен.

-  акви хора почиват при ¬ас?

-  азах ¬и, че н€ма да коментирам гостите ни. » без това в момента почти всичките ни редовни клиенти се обаждат да канселират резервациите си, защото се притесн€ват от цели€ този медиен шум. „естно казано в момента не знам дали ще успеем да преминем през тази криза. ќще не мога да пов€рвам как н€колко медийни публикации могат да унищожат бизнес, граден с години.

-  азват, че н€ма лоша реклама…

- ¬ наши€ случай рекламата е не само лоша, но и ужасна. Ќикой не иска да го притесн€ват докато почива. »маме гости, които ни звън€ха да ни питат имат ли и техни снимки, как ще ги компенсираме, ако ги покажат в медиите… —итуаци€та е ужасна за нас. ¬сичко, което сме изградили се разпада пред очите ни. ¬ момента сме пуснали всичките ни служители, къщата стои пуста и чакаме да премине ц€лата тази истери€. »дват ¬еликденските празници, а ние още не знаем дали ще можем да започнем да работим до тогава.

ƒържавен фонд „«емеделие”: 32 вили по проекта ще връщат 8, 3 млн. лв.

ƒържавен фонд “«емеделие” отговориха, че между ‘онда и “јгротрейд – јна ƒимитрова” е бил сключен договор през 2014 г. за предостав€не на безвъзмездна финансова помощпо м€рка 311 “–азнообраз€ване към неземеделски дейности” от ѕ–—– 2007-2013 г. “е са подали за€вка за окончателно плащане през октомври 2015 г. —ъгласно акредитираните процедури, проектът е избран за проверка на м€сто преди плащане след извършен риск анализ. “е уточниха, че периодът на наблюдение по проектите е в рамките на 5 години, като мониторингът на къщата изтича през октомври 2019 г. “е съобщиха и, че са се самосезирали по случа€ и се извършва проверка.

¬ хода на проверката и на прокуратурата ще бъдат разпитани и хора от ƒържавен фонд “«емеделие” (ƒ‘«), работили по одобр€ването на за€влението за подпомагане. “ова означава, че земеделски€т министър ѕорожанов може да бъде разпитан по казуса. “е об€виха и, че сключените договори за “къща за гости” по ѕ–—– 2007 – 2013 г. са общо 1062 и са на обща стойност на субсиди€та, в размер на 299 млн. лв.

ќкончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв. ¬ резултат от извършени проверки след изплащане на субсидиите са наложени финансови корекции на 63 къщи за гости в размер на – 9, 7 млн. лв., като по 32 проекта е изискана за възстанов€ване ц€лата субсиди€ в размер общо на 8, 3 млн. лв. ќсновна причина за налагане на санкциите е недостигане на показателите по одобрени€ бизнес план.

ѕорожанов се оправдава: —амо 10% се ползват за лична цел Ѕизнес планът бил труден за изпълнение

ќколо 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по ѕрограмата за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична. “ова са думи на –умен ѕорожанов, казани пред българска телевизи€ през 2017 година, след като той вече не е шеф на фонд “«емеделие”, а оглав€ва ресорното министерство.

»зненадващо ѕорожанов оправдава нередностите по програмата с “лошата нормативна уредба, слабите изисквани€ и контрол”, който тр€бва да упражн€ва именно ръководени€т от него фонд “«емеделие”. ѕо думите му в тези къщи не се изпълн€вал заложени€т бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. ѕорожанов оправда собствениците на такива имоти, че не ги ползвали за гости, защото бизнес планът бил труден за реализиране и “затова до сега санкции н€ма, а само предписани€ за отстран€ване на проблема”. “ой отчита, че са построени над 1000 къщи за гости, 700 от т€х по фонд “«емеделие”, а другите чрез местни инициативни групи.

”редила три къщи на свои роднини Ўеф на дирекци€ „«емеделие” в играта

¬ скандала с източването на европари за къщи за гости излезе и името на началника на областната дирекци€ “«емеделие” за област —офи€ ’ристина —тойкова. –азследване показа, че т€ помогнала за постро€ването с европари на три големи къщи за гости от фирма на нейните родители. Ѕащата и майката на —тойкова са регистрирали фирма, ко€то е спечелила еврофинансиране по програмата за максималните 380 000 лв. “е са построили три красиви къщи близнаци край —ливница.  ато председател на комиси€, дъщер€ им – директорът ’ристина —тойкова, е преобразувала зем€та под къщите от земеделска в урбанизирана. «аради скандала —тойкова беше уволнена през октомври 2017 г.

ќще за: јл. ћанолев  къща  гости  проект  райони ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


22 коментара

19 април 2019 14:20 | “ито
ќценка:
54
 (
60
 гласа)

Ќ€мате ли срам бе струма, ц€л —андански знае че тази къща е на ј. ћ от село  улата, но вие н€мате никаква срам, а на хората им омръзна от такива като вас и като то€, и това с прокурорите ли небеше истина когато в забранена улица хвърли бутила с вода по т€х, по добре спрете да го защитавате вече че хората още повече се озлоб€ват срещу √ерб


19 април 2019 14:32 | в изгнание
ќценка:
33
 (
39
 гласа)

«ащо липсва автор! »ли е платена публикаци€!


19 април 2019 14:36 | избирател
ќценка:
-20
 (
32
 гласа)

≈ много прост народ и коментатори - ћатериалът е на труд и си пише в първо изречение още . ’айде плюйте по струма ! —ложили лупите и четът през пръсти, автор, мавтор, не виждате ли какво по същество пише в стати€та . ѕише, че н€кой е направил "–азследване " без да провери истината по документи - алабалистика на квадрат


19 април 2019 14:39 | —инапов
ќценка:
44
 (
52
 гласа)

≈ гаража на кой са колите или вече да изкарани?  отев вчера до колко часа подмен€ше документи? јй сиктир вече!  радеци и лъжеци!


19 април 2019 14:43 | »стината
ќценка:
31
 (
41
 гласа)

—трума, подлоги на герб.


19 април 2019 14:44 | ѕетрич
ќценка:
25
 (
35
 гласа)

—мешни журнал€, скоро ще се бо€дисате, н€ма да ви е за първи път.


19 април 2019 14:45 | »Ћ»я
ќценка:
22
 (
32
 гласа)

ƒјЌќ — ќ–ќ ќ“ ≈¬–ќѕј –ј«¬Џ–∆ј“ –Џ÷≈“≈ Ќј –”ћЏЌ— ј“ј ѕ–ќ ”–ќ– ј, “ќ√ј¬ј ƒќ—“ј ’ќ–ј ќ“  –јƒЋ»¬ј“ј Ўј… ј √≈–Ѕ ў≈ ¬Ћя«ј“ ¬ «ј“¬ќ–ј.


19 април 2019 14:56 | Ќикнейм
ќценка:
10
 (
12
 гласа)

ј, че то нормално стумата да изкопират н€какви статийки от други парцали. —игурно на ј. ћ му харесва да усеща гъделичкането с език на тези журнал€ върху дедалишните мускули.


19 април 2019 15:09 | запознат
ќценка:
34
 (
40
 гласа)

–азни "гимнастики" за източване на евро-пари и злоупотреба с власт. “ози ћанолев учред€ва право на строеж на собствени€ му терен на фирмата на тази јна н€ко€ си/това е написано в този материал/, а не е продал терена, както казва т€ пак в тази стати€. ѕрез 2019 изтича срока за наблюдение от евро-комиси€та и познайте от раз кой ще е съдружник във фирмата на јна! ќсвен това е посочено, че в бизнес плановете на финансираните по този начин къщи за гости фигурират 200 дни годишно заетост, а т€ ни разправ€, че главно в уикендите има такива и, ти да видиш, този ћанолев много често ангажира ц€лата къща, като е посочено, че минали€ месец е ангажирал къщата всеки уикенд! ћи той богаташ бе... или нищо не плаща, защото е съсобственик?!


19 април 2019 15:23 | »Ћ»я
ќценка:
-4
 (
4
 гласа)

“ук имаше коментар, нарушаващ правилата за публикуване. «апознайте се с правилата непосредствено под коментарите.19 април 2019 15:26 | ≈мигрант
ќценка:
27
 (
31
 гласа)

ƒо госпожа ƒимитрова . √оспожо така сериозно са ви забъркали в тази грозна истори€ че просто те ще останат на сухо а вие ще потънете. ѕроблема е че съм минавал доста често покрай тази вила но никога не съм вид€л табела с надпис че за гости. „есто идвам родни€ си град и защо да не се възползвам да си почина сред природата. Ќапишете поне името на туристическата агенци€ за да зна€т хората. ƒано да е така както казвате защото към кра€ на тази година изтича 5 годишни€ срок в който вилата тр€бва да се ползва за гости., и след този срок да си премине изц€ло във владение на ћанолев . ѕросто не се подлагайте на такива изпитани€ за да спас€вате кожата на вълка защото вие можете да сте поредното агне.


19 април 2019 15:34 | Ќароде
ќценка:
8
 (
16
 гласа)

 ълнете ги бе хора тези наглеци, след като н€ма власт да ги накаже тогава клетви, ако наистина е на ј. ћ.


19 април 2019 15:37 | старогражданин
ќценка:
25
 (
31
 гласа)

ѕочистването след ÷ветанов ще бъде равностойно на революци€ в ёгозапада!


19 април 2019 15:51 | …ордан
ќценка:
36
 (
40
 гласа)

 ирчо е най-сладък в тази истори€, как се показа и каза, че реално къщата изпълн€вала функциите на хотел без да му трепне окото.
 ак н€ма, след като всички са в кюпа, сетрата, брата и кмета. ≈Ѕј—» ƒ–»»ћ“»»ћј !
Ќад€вам се, че сред съгражданите ни все още има трезви хора, които н€ма да гласуват повече никога за то€ крадец. ќще първи€ мандат да се включиш в далаверите, наглост присъща само за гербаджи€ ! ќ—“ј¬ ј


19 април 2019 19:48 | Georgi
ќценка:
18
 (
22
 гласа)

«асрамет≈ се бе лъжци долни. —трума вие сте продажни боклуци. ћахам ви официално от външни€ ми кенеф даже ме е гнус да си бърша задника с ваши€ пасквил. ёююююю


19 април 2019 19:51 | ≈мигрант
ќценка:
17
 (
19
 гласа)

Ќе в€рвам нвкой —анданчанин да в€рва на тази скалъпена лъжа но аз лично не в€рвам. ћного мои при€тели от града са ме питали защо съм емигрирал след като съм бил добре и в Ѕългари€. «ащото още в зараждането на така наречената ƒемокраци€ предвидих всичко което в последствие и стана . ”нищожение на вс€какъв вид индустри€ и земеделие и постав€не обикновените √раждани в безизходица за да могат лесно да го маниполират. ѕолето пустее заводите се рушат за да може всичко да се внас€. Ќ€ма ново открити фабрики за производство но се стро€т скъпи палати за почивка на кого от бедни€ народ ще му бъде предоставена такава вила следкато н€ма пари е те се стро€т от т€х и за т€х зати€ дето не спр€ха да крадат . јз лично бих се върнал когато вид€ че Ѕългари€ има умно мислещи раководители които мисл€т за благото на народа а не досегашните измамници и крадци . ¬сичко което досегашните раководители на държавата са присвоили за жалост ще го връщат бедните »зниратели.


19 април 2019 20:01 | народът
ќценка:
17
 (
21
 гласа)

 ќ…  –»¬,  ќ… ѕ–ј¬ ў≈ —≈ ”—≈“» Ќј »«Ѕќ–»“≈! Ќ≈ ћќ∆≈“≈ ƒј »«ЋЏ∆≈“≈ ¬—»„ »! Ќј–ќƒЏ“ ў≈ ¬» »«ћ≈“≈!


20 април 2019 09:18 | €на
ќценка:
-7
 (
7
 гласа)

—тига сте плашили с тази румънска прокурорка. јко имате малко ум ще знаете че първо ленчето ще подхване защото и за не€ има папка.


20 април 2019 14:47 | «наещ до ѕрокуратура
ќценка:
7
 (
7
 гласа)

ƒо √лавни€ ѕрокурор господин ÷ацаров. «ащо не е разпоредено още в същи€ ден в който се повдигна въпроса около тази вила да се направи отвземане и проверка на ц€лата дукоментаци€ от общинска администраци€ —андански .  мета денем и нощем пресира служители за потправ€не на документаци€т€ относно тази вила. —ъщо така уважаеми —анданчани да не забрав€те че на ћанолев сестра му е съдийка в —андански районен съд –а€ ћанолева .


20 април 2019 19:35 | d
ќценка:
1
 (
1
 гласа)

"јз лично бих се върнал когато вид€ че Ѕългари€ има умно мислещи ръководители които мисл€т за благото на народа а не досегашните измамници и крадци" или с други думи аз чекам на готово. ≈мигрант, не се връщай. Ќай-гол€ми€т враг народен никога не е бил обвързан с етнос или религи€, а с предателство.


21 април 2019 14:28 | ≈мигрант
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

«а разлика от тебе драги мой аз мога сам да реша дали да се връщам или не . Ќо ти ще си стоиш там кадето могат да те манипулират и да чакаш да ти потхвърлвт н€кое кокалче. ќстани си съз здраве и се радвай на христи€нски€ празник ÷ветница . ƒемокраци€та е така всеки има право да пише но никой не е задължен да го чете. ќгледай се на около и ще видиш колко като мен са напуснали Ѕългари€ и защо.


21 април 2019 15:33 | ѕламен
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

ƒо (d) абе ти да не си председател на народни€ съд та ще наричаш всички напуснали Ѕългари€ врагове на Ќарода.  ой си ти и за какво се бориш. ѕрочети малко информаци€ па после пиши. “и неможеш да бъдеш никога емигрант защото в чужбина не можеш да мързелуваш и да правиш далавери, а тр€бва трудолюбие и честност за да постигнеш нещо. Ѕългарските ≈мигранти изпращат повече пари в Ќългари€ от колкото прихода от икономиката. –азбра ли сега ѕатриоте
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.