Напрежение в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград, 40 деца остават извън 1-ви клас, родителите в паника

13 юни 2019 12:02   16 коментара   24910 прочита


Шефът на инспектората И. Златанов: Откриването на нови паралелки означава преминаване на двусменен режим, VIII училище е 32 -класно училище и не може да прием 36 класа

Повече от 40 деца остават извън приема в 1-ви клас в VIII СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград. Това създаде напрежение и е на път да взриви сериозен скандал между родители и учители, съобщиха за struma.com. Според наши източници, директорът Сергей Биров иска разкриване на нови паралелки, но не му позволяват, тъй като това щяло да доведе до преминаване на училището на двусменен режим. Каква ще бъде съдбата на децата и какво предстои, питат разтревожени родители?

Репортер на Struma.com се свърза с началника на Районното управление по образованието Ивайло Златанов, който уточни, че място за притеснение няма към този момент, тъй като не е приключил процеса на подаване, класиране и записване в първи клас до края на юни.

„Искам да използвам вашата медия, за да се обърна към родителите, да подадат заявления на няколко места и да не абсолютизират така VIII СУ“, каза Ивайло Златанов. Той подчерта, че VIII СУ „Арсени Костенцев“ е сред малкото училища, които към днешна дата са на полудневна организация на учебния ден, на една смяна.

„Тук трябва да отбележим това достойнство на директора, на целия педагогически персонал като ръководство, че се е случило нещо, към което се стремим и сега, вкарвайки една или две паралелки в допълнение, означава автоматично, че се отива на двусменен режим, което не е добре за децата и образователната система“, подчерта Ивайло Златанов. Той уточни, че директорът е имал идея да се преобразува кабинет за целодневно обучение в класна стая, но училището има предел, а за родителите едва ли ще бъде приятно децата им да учат на изкуствена светлина.

„VIII училище е 32 -класно училище и не може да прием 36 класа. Има физически ограничения. Обособили са кабинет за целодневно обучения по проект, но директорът Биров има идея сутрин да се вкарват чинове, след това на обяд да се изкарват и да се вкарват елементите на целодневното. Ако това се прави всеки ден, чисто физически няма да бъде възможно“, уточни началникът на РУО. Той обърна внимание на родителите, че в съседство до 8 училище, е 9 ОУ „Пейо Яворов“, над което пък тегне заплаха от закриване, независимо от отлично подготвения педагогически състав, условия, материална база.

„В 21 век при брой ученици и развита структура от училища, ние ще закриваме училище. В момента все още върви подаването на заявления, след това е класирането и записването като процес. Искам от директорите не само в Благоевград, но и цялата област, да спазват процесите за формиране на паралелките за първи клас. Подадените заявления трябва да отговарят на изискванията на Наредба 10 и е работа на директорите да проследят всяко дете какъв брой точки е получило. Този процес ще бъде обект на проверка след това от страна на РУО“, каза още Ивайло Златанов. В случая за VIII СУ, Златанов допълни, че има 4 паралелки по 22 деца, което прави 88 ученици в 1 клас.

„89-тото трябва да бъде в състояние на резерва. Ако обаче се стигне до момент, в който заявленията на всички деца в VIII отговарят на критериите, следва прецизиране на ситуацията и ако е толкова невъзможно да се преразпределят децата, отиваме на завишаване броя на паралелките в училището и то ще премине на 2 смени“, сподели решението Ивайло Златанов, но подчерта, че по този начин се решава ситуацията на настоящите първокласници, но от друга страна се поставя в зависимост цялото училище. В края на юни ще може да се търсят решения, ако възникнат проблеми.

До края на месеца остава още малко време за подаване на заявления. Какъв ще бъде крайният резултат от класирането, ще продължи ли напрежението и ще има ли нови разкрити паралелки, закрити училища, предстои да разберем.

Цвети Иванова

16 коментара
13 Юни 2019 12:53 | Гого
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Да подадем документи, на няколко места!!! Нали има критерии за прием. Като не отговаряме на критериите за прием в друго училище, защо да пускаме само документи? След като са такива критериите, да се спазват и няма да има недоволство, или да се подават жалби срещу критериите, а не срещу тези дето трябва да ги спазват.


13 Юни 2019 12:57 | запозната
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Добре би било да се потърси актуална информация от директора на училището, тъй като публикуваната в голямата си част не отговаря на истината.


13 Юни 2019 13:04 | ?
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Защо няма наплив в IX-то?


13 Юни 2019 13:06 | nn
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Искаш да кажеш че златанов лъже ? и че биров знае повече от него ? Вие проверихте ли вече ?


13 Юни 2019 13:18 | Бойко
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Абе как е изпуснал пето да каже Златанов? То е най-, най-!


13 Юни 2019 14:08 | Най
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Защо се споменава 9то


13 Юни 2019 15:13 | Браво!
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Сътвориха каша с районирането, Второ и Трето делят района, населен с баби и дядовци, Седмо води непочтена кампания срещу Четвърто и Трето ... Да видим докъде ще я докарат?!


13 Юни 2019 15:50 | За децата
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А девето и хората в квартал Ален мак?


13 Юни 2019 16:00 | Любопитно
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

https://www.blagoevgrad.eu/da-bde-ili-da-ne-bde-deveto-ou.html?fbclid=IwAR2cP07jOiw2_42VeFs_hIY5cN3rMakUs0mG7ePzQG3MNAdQJpm8yTIZjEE


13 Юни 2019 16:39 | Бивша учителка
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Как Осмо ще е 32 класно?!
Винаги е било 30 класно и сега, ако направи 5 паралелки в 1 клас, ще станат 29 и няма да се наложи да учат децата на 2 смени.
Мирише на некомпетентност отнякъде и лъжлива манипулация


13 Юни 2019 17:03 | ...
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Осмо е училището на Методи Попов - "най-великият кадър" на РУО! И инициатор на ройонирането, хайде сега оправяйте батака! А и да попитам - защо Осмо е СУ, като в него ученици след седми клас НЯМА.


13 Юни 2019 17:05 | ...
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Извинете - районирането!


13 Юни 2019 19:38 | Стамат
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

След като РУО е областна администрация, защо се меси в работата на общинските администрации? Златанов областен шеф и в общинския съвет. Нещо много смесване на функции.


14 Юни 2019 16:05 | ???
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Стига с това Девето! Както вече няма ресторант"Златното пиле", така и
времето на това училище свърши. Сградата е за Икономиката!


14 Юни 2019 16:33 | Никола
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ресторант с училище ли сравняваш?


15 Юни 2019 18:54 | истина
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

В ЗАКОНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО ПИШЕ, ЧЕ РОДИТЕЛИТЕ ИЗБИРАТ УЧИЛИЩЕТО, ЗАЩО ПОПОВ ЩЕ ИЗБИРА КЪДЕ ДА УЧИ МОЕТО ДЕТЕ? ТОЙ ЛИ ГО ГЛЕДА, ВЪЗПИТАВА? ЗАПОВЕДИ, КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА ЗАКОНА, ПРИЕТ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! И ТАКА ДА НАПЪЛНЯТ "ПРАЗНИТЕ УЧИЛИЩА" В ГРАДА! ХАЙДЕ, НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ!!! НЕ МОЖЕ ПОПОВ ДА УПРАВЛЯВА ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар