Напрегнато заседание на ВИК асоциацията в Благоевградска област на 27 февруари! Ще излязат ли от обединението общините Струмяни и Петрич?

11 февруари 2020 10:20   9 коментара   7109 прочита


Якоруда също поиска да напусне..

Важно заседание на ВиК асоциацията в Благоевградска област предстои на 27 февруари. В днения ред освен важни точки за работата и, са включени за обсъждане и заявените намерения на общините Струмяни и Петрич за прекратяване на членството си в нея. Община Якоруда също поиска да напусне, но тъй като намерението е внесено тези дни, то ще бъде разгледано на следващо заседание. Буксува работата на местната ВиК асоциация. Заради твърдото намерение на община Кресна да не влиза в нея не можа да се постигне нужната консолидация и асоциацията да заработи както трябва.

Преди 2 месеца да излезе от асоциацията поиска и община Петрич. Решението бе взето единодушно на заседание на ОБС в началото на декември. Петрич държи 12, 64% от гласовете в общото събрание на асоциацията, като втора по големина община в областта, поискаха извънредно заседание, в което да се разгледа решението им за прекратяване на членството. Напрежение е около това намерение, тъй като излизането им трябва да бъде гласувано 100 %- от всички членове на асоциацията, петричани са категорични, че не желаят да членуват повече в обединението. В Струмяни отдавна заявиха такова намерение.

Припомняме, че там миналата година бе епицентър на множество протести свързани с водоподаването и цената на водата. Община Сандански не е част от ВиК асоциацията, а Кресна стана емблематична с категоричния си отказ да се включи. Идеята на окрупняването и участието във ВиК асоциацията участниците в нея, е да могат да получават държавни и европейски средства за ремонт и подържане на водопроводната мрежа. Петрич и Струмани са категорични, че могат със собствени сили и средства да поддържат мрежата си.

Такава бе и мотивировката за отказ от участие и на Кресна. Имат си общинско дружество, което поддържа мрежата. Какво ще се случи на заседанието предстои да видим. Факт е обаче, че намеренията на общините за излизане са категорични и отказът може да доведе до сериозни протестни действия.

П. Костадинов


Още за: ВиК   заседание   напрежение   Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
11 Февруари 2020 12:27 | ?
Оценка:
-7
 (
17
 гласа)

И като им стане водата 3 лв. ще реват. Но после да не стане останалите да плащаме загубите на тези които искат да излязат


11 Февруари 2020 15:13 | колега
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

досега тази асоциация какво свърши в наша полза, иначе заплати си взимат и то яки.....


11 Февруари 2020 15:25 | Petrich
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Ще стане 3 лв. ако Благоевград стъпи тук. Изедници мръсни !
Тогава ще видите, как се бунтуват петричани, назад ви е таксирато.


11 Февруари 2020 16:29 | дадада
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Защо триете коментарите за водоноската Росица Димитрова Кенеди ??


11 Февруари 2020 16:30 | аман
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Аман от жадни за власт.


11 Февруари 2020 16:30 | хах
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Така е


11 Февруари 2020 22:18 | 234
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Феята на фекалните води Роска водоноска да си седи на Бучино, а не да се гласи да управлява асоциацията. По -ще си пасне да стане управител на боклука на Бучино.


12 Февруари 2020 09:18 | Марина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да се иска отговорност на Бисерчо, какво го пазите...
Или го гласите за кмет, хаха!


12 Февруари 2020 10:17 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На нашия кмет няма кой да му налее мозък, ама сега е притеснен заради ОЛАФ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар