Наплив на учители преди началото на учебната година в Благоевград

14 септември 2023 11:40   7 коментара   12919 прочита
снимка: ПИК
снимка: ПИК


снимка: ПИК

Интересът към учителската професия тази година е голям. Основната причина според директорите е увеличението на заплатите в образователната сфера.

Но заради наплива на учители все по-малко от тях успяват да се реализират на пазара на труда. В малките населени места пък няма желаещи. Пример от Благоевград, където в някои училища за едно място кандидатстват 30 души.

Евелина Стоименова е завършила "Английска филология" с педагогическа квалификация, но в момента работи като продавач-консултант. Въпреки отличната диплома и голямото ѝ желание да преподава в училище
вече 3 години не успява да се реализира по съответната специалност.

"Ходила съм минимум на 5 интервюта и не съм срещнала най-адекватните въпроси от самите директори на училищата. Мисля, че трябва да си обновят начина, по който подбират персонала", коментира Евелина Стоименова.

Според нея и нейните колеги основният проблем при търсенето на работа е липсата на стаж, който директорите на училищата изискват при назначаването на нов преподавател, предаде БНТ.

"Какво се случва с младите хора, които току-що са завършили и го нямат този стаж? – Случва се това, което се случва с мен. Просто отпадат и съответно желанието им и мотивацията им наистина да се борят да стигнат до такова ниво, че да получат тази работа, просто е наистина минимален шансът. От 30 човека да речем в момента мисля, че 5-6 човека активно се занимават с това нещо", допълни Евелина Стоименова.

Отиваме в благоевградското 8-мо училище, където има една обявена свободна позиция за учител по математика. За нея до този момент са кандидатствали 6 човека, но с приоритет ще бъдат тези, преминали
практическо обучение в същото училище.

"От години ние сме базово училище на Югозападния университет "Неофит Рилски". При равни условия взимаме кандидатите, които са били при нас на стаж и можем да гарантираме, че те са добре подготвени за изпълнение на педагогическите задължения", заяви Сергей Биров, директор на 8 СУ "Арсени Костенцев", Благоевград.

В Благоевградска област най-много са кандидатите за учители по физическо възпитание и спорт, като в 5-о училище за едно място се борят 30 души. Въпреки засиления интерес към учителската професия през
последните години все по-трудно се намират преподаватели по биология.

"Пенсионирахме колежката по биология и здравно образование, задържах я една година с цел, ако все пак някъде в университетите открият учебна дисциплина "Биология и здравно образование", съответно кандидатстващият специалист да се запише", каза още Сергей Биров.

Според училищните директори откриването на нови педагогически специалности в университетите и броят на обучаващите се студенти в тях трябва задължително да бъдат съобразени с пазара на труда.


Още за: учители   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
14 Септември 2023 13:53 | Нас Червеното знаме роди.
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Ами току що завършилите педагози да отидат няколко години да бачкат в училищата по селата, където има свободни места, да натрупат стаж и тогава вече могат да се натискат за града! Близко е до ума, ама предпочитат да продават парцалки на пазара, ама да са у градо...


14 Септември 2023 14:50 | Аха
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

За да станеш учител трябва да имаш много силен човек. Щом има обаждания от София и Златанов и директорите са безсилни.
Особено конкурса, който беше за учител по ФВС. Още не бяха обявили конкурса, а вече се знаеше кой е човека.


14 Септември 2023 16:53 | ами да
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Как няма да е голям наплива. Особено за началния курс, след като направиха заплатите им по-високи от тези на лекарите. А как се учи медицина и как елементарния материал за учители в началния курс до 4 клас! Дори и на тези в горните класове!


14 Септември 2023 17:52 | i
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

mnogo hegramotni nacalni yciteli no s vrazki i pari na direktora vsickoe nared


14 Септември 2023 20:37 | Нина
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Учителите в Благоевград се назначават само с връзки.


14 Септември 2023 21:32 | Ин друг
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не ревете! Това е политиката на ГЕРБ. ЗА тях гласувате в продължение на десетилетие. Най -простите ученици но с връзки от ГЕРБ сега ще "учат"децата и внуците ви. ТАКА ВИ СЕ ПОЛАГА.


15 Септември 2023 19:08 | az
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Без връзки от партията майка учител не се става - колкото и да лъжете, че има недостиг, нямаш ли човек, няма как да станеш учител. За съжаление повечето новоназначени учители си нямат и хабер от материала, който преподават.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар