НАП: Здравната вноска за безработните става 26 лв. месечно

26 януари 2021 13:06   8 коментара   7354 прочита


Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв.

От 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26,00 лева. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 650 лв.

Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 325 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Здравната вноска за месец януари 2021 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.

До 1 февруари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си Тя се подава електронно с персонален идентификационен код ПИК на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2021 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари.

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период

. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на Вашия оператор/.

Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това, системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Още за: вноска   НАП   здравни   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
26 Януари 2021 14:49 | �� ���� ВЪЗМУТЕН
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Откъде да ви ги дам тези 26 лв. бе лежащи. Аз съм безработен откъде да ви ги намеря, а вие да лежите зад компютрите, да ви дават редовно заплатите, бонусите, допълнителни възнаграждения, а аз откъде да ви ги намеря.


26 Януари 2021 15:25 | безработен
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Значи след като съм безработен и нямам доход трябва да открадна от някой 26 лв. за да ви ги дам на вас ..


26 Януари 2021 16:54 | Иван
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ще дойде ли денят когато ще се наядете та да спрете да вдигате эдравните осигуровки и да дерете още утанялата ни кожа.


26 Януари 2021 16:54 | Гост
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

СЛЕД КАТО СИ БЕЗРАБОТЕН, ЗНАЧИ НЯМАШ ДОХОДИ, ОТ КЪДЕ ЩЕ НАМЕРИШ 26 ЛЕВА ДА СИ ПЛАТИШ? А И СЕ ВИДЯ, ЧЕ СЪС ОСИГУРОВКИ И БЕЗ ТАКИВА, ВСЕ ЛЕКУВАТ ТИЯ С ВРЪЗКИТЕ! УМИРАХА ХОРА ПО СТЪЛБИ ИНПРЕД БОЛНИЦИТЕ СЪС ОСИГУРОВКИ, А ИМАШЕ ЕДНИ БЕЗ ОСИГУРОВКИ, КОИТО ПЪК СЕ КЪЛЧЕХА ВЪТРЕ В БОЛНИЦИТЕ, И ЗАЕМАХА НЕПРАВОМЕРНО МЕСТАТА...? РАЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ТОВА, КОЙ, КАК, ЗАЩО СЕ ХОСПИТАЛИЗИРА НЯМА, ЗАЩО ЛИ...???


26 Януари 2021 19:39 | 6666
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Плащам си осигуровките в град Разлог, всеки път оная чиновничка зад компютъра като види, че трябва да свърши две минутна работа и получава контракции, трябва да се измисли друг по-лесен начин, примерно директно по банков път, че на всички ни е писнало от тия чиновничешки боклуци.


26 Януари 2021 20:13 | НИК
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

като са безработни няма да могат да си плащат осигоровките бе малумници. а циганите като нямат осигоровки пак ги лекуват. а за българите не може. смешна държава


26 Януари 2021 21:03 | 123
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Безработните, които са регистрирани, могат да подадат документи за социални помощи и ако отговаряте на условията държавата поема зсравните ви осигуровки, превежда всеки месец по 50-60 лева по банков път в картата ви, дава по около 500 лева на година за отопление и два три кашона хранителни продукти, все пак е нещо, поне ще сте здравно осигурени.


26 Януари 2021 21:26 | Политик
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ле ле, тая държава много дащна. Не пипайте ромите, те са електората на герб.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар