НАП тръгна на проверки за новите касови апарати в Пиринско

03 април 2019 15:06   3 коментара   7389 прочита


Стартираха проверки в търговските обекти за спазването на новите изисквания за касови апарати. Столични групи на НАП, продружавани от полицаи, цял ден извършват проверки в Сандански, Петрич и Кулата.

През септември 2018 г. беше обнародвана Наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените са свързани с отчитането на продажбите /сторно операциите/ в търговските обекти, с въвеждането на изисквания към софтуерите за управлението им, към производителите/разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, както и към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Целта е да се елиминират възможностите за манипулиране на фискалните устройства, които са в експлоатация в момента, като се въвежда изискване за предаване на информация за всеки фискален/системен бон за извършена продажба на стоки/услуги в търговските обекти в рамките на до пет минути към сървърите на НАП. Това, от една страна, ще гарантира лоялна конкуренция между участниците на пазара, а от друга - ще предостави възможност за осъществяване на граждански контрол - чрез отпечатания на фискалния/системния бон двумерен код (QR код). Чрез сканирането на кода клиентите ще могат да проверяват коректното отчитане на направените от тях покупки в търговските обекти.

С измененията на Наредбата се въвеждат и промени в реда за издаване и отнемане на разрешения за техническо обслужване и ремонт на ФУ и ИАСУТД.

При използване на софтуер за управление на продажби в търговски обекти същият трябва да бъде свързан с фискалното устройство, с което се регистрират и отчитат оборотите в обекта.

Производителите или разпространителите (вносители) на софтуер за управление на продажби трябва да декларират пред НАП, че той отговаря на новите изисквания на Наредба Н-18 (посочени в Приложение № 29). Търговците, които използват такъв софтуер, от своя страна, трябва да подадат информация в приходната агенция за него.

Ст. Караджова

3 коментара
04 Април 2019 08:17 | Цура
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Сергиите по тротоарите в Петрич кога ? Данъчни нема пълен хаос


04 Април 2019 16:43 | Иван
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нали удължиха срока до септември . Вече всичко в тая държава е лъжа.


05 Април 2019 02:19 | Георги
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Дрехи и зеленчуци с неизвестен производител се продават по тротоарите в Петрич без касов апарат и касови бележки ДО КОГА данъчните ще си затварят очите . На народа им писна от фалшиви стоки . Ай размърдайте се вече
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар