Надежди за 2015: Пускат Лот 2 и 4 на АМ Струма

26 декември 2014 10:01   8 коментара   20391 прочита
До 30 юни археолозите трябва да приключат разкопките по трасето на Лот 2 на АМ
До 30 юни археолозите трябва да приключат разкопките по трасето на Лот 2 на АМ "Струма" и през ноември участъкът да бъде пуснат. Снимки: 24 Часа


До 30 юни археолозите трябва да приключат разкопките по трасето на Лот 2 на АМ "Струма" и през ноември участъкът да бъде пуснат. Снимки: 24 Часа

Край на сагата с два от лотовете на автомагистрала "Струма" се очаква през 2015 г. Намеренията са през лятото и есента да бъдат пуснати лот 4 и лот 2.

Напролет археолози ще подновят разкопките по трасето на Лот 2 от Дупница до Благоевград, което е около 38 км. Очаква се през ноември участъкът да бъде изцяло завършен и да се пусне в експлоатация. По трасето има 14 археологически обекта. "Да се запази уникалното неолитно селище отпреди близо 8000 г. край село Мурсалево, през което трябва да мине магистрала "Струма". За това ще се боря докрай. Целта е да намерим решение, което да позволи тук да се направи музей на открито", категоричен е ръководителят на екипа археолози проф. Васил Николов.

На мястото е имало мегаполис за онова време, в който са живели 1000 души. Улиците са прави, открити са къщи на два етажа.

Разкопките забавиха строителните работи по участъка. Археолозите са обещали до края на юни 2015 г. да приключат, за да може през ноември да се пререже лентата на готовия лот 2.

Министър Лиляна Павлова обеща да бъде пуснат и лот 4 от Сандански до Кулата през лятото на 2015 г. Историята на стротелството на 14-километровия участък бе най-проблемна. Гръцката фирма "Актор" работи бавно, поиска допълнително финансиране, оправда се с неотчуждени имоти и липсата на инертни материали. Няколко министри периодично правеха инспекции на място и констатираха, че работата не върви по план. Най-лесното трасе от магистралата трябваше да е готово през пролетта на 2014 г.

Имаше вариант договорът с гърците да бъде прекратен и да се търси друг изпълнител. В крайна сметка те останаха да си довършат започнатото, за да не се изгуби европейското финансиране на проекта за цялата магистрала. През последните две години движението към Гърция бе отклонено през обходен маршрут през Петрич и селата Марино поле, Чучулигово и Кулата. Жителите недоволстваха заради натоварения трафик. Тировете разбиха улиците по селата, а от вибрациите на тежките, камиони къщи се пропукаха. "Търпението ни се изчерпва. Не може години наред да живее в този ад. Цяло чудо е, че досега не се е стигнало дожертви при катастрофи по тесните между селски пътища", гневят се местните жители. Очакват поне 3 км от лота да бъде готов скоро, за да се изнесе трафикът от селата им.

 

Лот 4 е най-лесният е най-скандалният участък от АМ "Струма"

Министри правеха чести инспекции на лот 4 на "Струма", но това не помогна за завършането му в срок.

Лот 4 от Сандански до Кулата трябва да е готов през лятото на 2015 г., с година и половина закъснение.

из. 24 часа


Още за: надежди   Лот 2 и 4   АМ Струма   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
26 Декември 2014 10:45 | Пешо
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

А за Лот 3 никой и не споменава.
Представяте ли си какво ще става в дефилето когато магистралата го подпре от двете посоки?
Само човек, дето е запознат със закона на Бернули, може да си дадесметка какво ни очаква.


26 Декември 2014 10:47 | Пътуващ
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Много се извинявам, но от Сандански до Кулата не се е работило и не се работи. Интересно как ще го пуснат? Сигурно както пуснахана времето пътя Разлог - Садово.


26 Декември 2014 11:02 | Гошо
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Чакайте бе хора ! Правителството на Бойко още не е запретнало ръкави! А пък
Лилето не е запретнала панталона. Тогава да видите какво става... Като се почнат
едни лентички, едни ножички... едни магистрали. СТРАШНА РАБОТА !Изчакайте да видите и тогава ще пишете!


26 Декември 2014 12:24 | Kalin72
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

До Пешо, нищо няма да стане, като пуснат магистралата от двете страни на дефилето. Пътя през него не е лош, позволява да се кара със скорост около 90-100 км/ч, само да няма нискообразовани и дебилни същества, които да си позволяват изпреварвания където не трябва. Кара се нормално, и за 20 минути се минава без проблемно.


26 Декември 2014 14:52 | Пешо до Калин72
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

" да няма нискообразовани и дебилни същества, които да си позволяват изпреварвания където не трябва"-да няма, ама има.
И то много.


26 Декември 2014 15:22 | Актор
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

ще ви направим магистралата ама.... другата петилетка .Ще доим тая европа и вас та свет да ви се завие


26 Декември 2014 19:21 | Буба Мара
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Лот 4 е следствие на евтините магистрали на Бат Бойко. За да се докопат до поръчката Гърците от Актор дадоха най-ниската цена от 59 мил лева. Явно са имали договорка с Бойко за още пари по форс-мажорни обстоятелства, но точно тогава през февруари Премиера си подаде оставка. След което гърците останаха без обещаните допълнителни пари и почнаха да се мотаят. В момента пак Бойко е премиер и Актор имат претенции за още 30 мил. лева... Дали ще им ги дадът???


26 Декември 2014 20:00 | за фирма Актьор
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Циркаджии !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар