Над 60 милиона лева е проектът на Бюджет 2018 на Община Благоевград

04 януари 2018 22:07   5 коментара   6633 прочита


Община Благоевград проведе публично обсъждане на проекта на Бюджет 2018 година, който е в размер на 60 044 517 лв. Той бе представен от заместник- кмета по икономика и финанси Иво Николов, заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, заместник- кмета по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, заместник- кмета *(1 по европейски проекти и програми Зорница Кралева, директор Дирекция „Правно – нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, както и началник- отдел „Финанси и Бюджет“ Стояна Иванова. По време на срещата кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов изслуша мнения и предложения на граждани и пое ангажимент да бъдат разгледани и по възможност включени в Бюджет 2018г.

С повече от 2 милиона лева от предходната година са заложени в Бюджета за 2018 година. „Общата стойност на проекта на бюджет и инвестиции на община Благоевград става 60 044 517 лв.“, каза зам.-кметът Иво Николов. По време на дискусията стана ясно, че той е съобразен с икономическите тенденции и рамката, установена със Закона за държавния бюджет за 2018 година, наредбите, приети от Общински съвет- Благоевград, тенденцията в развитието на собствените приходи.

В изнесения доклад ясно се отчита прираст в различните дейности. Средствата са разпределени за делегирани държавни дейности- над 33 милиона лева или с 4 милиона повече в сравнение с началния бюджет за 2017 година, и за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи – близо 27 милиона лева. И тук се отчита увеличение с 1 милион лева, спрямо предходната година. Предвидените средства в проектобюджета са разпределени по функции. С най- висок ръст са дейностите по образование, съответно с 18 % и здравеопазване, с 27 %, като се отчита увеличението на минималната работна заплата, което влезе в сила от 1 януари тази година.

Средствата за издръжка на делегираните държавни дейности в бюджета за 2018 година са в размер на 33 169 117 лв., като е отчетен ръст от 15,8 %. 12% е ръстът в направление „Култура“ и „Общинска администрация“.

В приходната част на проекта за финансиране на местни дейности са заложени 26 875 400 лв. Към настоящия момент е извършен анализ на събираемостта на приходите, който показва очаквано изпълнение на планираните за 2017 година местни приходи и преизпълнение на приходи от имуществени данъци, постъпления от продажби на сгради и други общински такси. Както обеща кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов в проекта на Бюджет 2018 година е включена и улица “Възрожденска“. Жителите, които присъстваха на срещата лично благодариха на кмета за спазеното обещание. Във връзка с безопасността на жителите и гостите на града, още едно обещание е спазено от кмета д-р Атанас Камбитов и през новия бюджетен период предстои да бъде поставена светофарна уредна на входа на кв. „Струмско“, както и на ул. „Славянска“.

„Проектът на Инвестиционната програма на община Благоевград за 2018 година включва още изграждане на спортни площадки в двора на СОИУЧЕ, както и на XI ОУ, ремонт на дневен център за пълнолетни лица с увреждания на ул. „Скаптопара“ № 26, газифициране на Дневен център за възрастни хора с увреждания „Зорница“, както и на защитено жилище на ул. „Славянска“.

Сред заложените обекти още са изграждане на част ВиК на ул. „Руен“, ул. „Независимост“, „Съединение“, ул. „Черно море“, „Роден край“ както и реконструкция на „ВиК“ мрежи на ул. „Марица“ и инженеринг на ул. „Търново“, каза зам.- кметът Иво Николов. Той допълни, че в част „Изграждане на инфраструктурни обекти“ са включени ул. „Илинден“- II с. Рилци, част „Пътна“, ул.“ Черно море“, „Владая“. Ще бъдат блаоустроени и улиците „Яне Сандански“ в село Покровник, „Панайот Хитов“, ул.“ Хан Крум“ и района на зоопарка, граничещ с тях по части „Пътна“, „Съоръжения“, „ВиК“, „ОУ“ , „ВП“ и „Озеляване“.

По време на общественото обсъждане в сградата на Община Благоевград присъстваха заинтересовани лица, представители на бизнеса, политически партии, НПО, институции и граждани. Мнения и предложения относно рамките на бюджета, могат да бъдат входирани в Деловодството на Община Благоевград до неговото внасяне за разглеждане на сесия на Общински съвет.

Всеки желаещ гражданин може да се запознае с проектобюджета на Община Благоевград за 2018, който е публикуван на сайта на Община Благоевград – www.blgmun.com, раздел „Икономика“.

 

5 коментара
04 Януари 2018 22:30 | Конти
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Kамбитов ще бъде запомнен като градоначалникът построил втора циганска махала в Благоевград. Дори на простите комОнисти не им се удаде такъв подвиг. Вечен позор за кмета селяк


04 Януари 2018 23:19 | ?
Оценка:
-10
 (
12
 гласа)

През тая година ще бъде реконструиран и бул. Димитър Солунски.


05 Януари 2018 09:13 | Браво
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

Пожелавам успех! Решават се проблеми от преди 30-40 години. Похвално!


05 Януари 2018 09:54 | гражданин
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Браво! Вижда се, че се работи. Което е обещано, направено е. Успех!


05 Януари 2018 11:00 | Възрожденска
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Абе в началото не му вярвах на кмета, признавам, ама не мога да отрека, че си изпълнява обещанията. Евала, кмете!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар