Над 1000 певци и танцьори виха хора и късаха цървули на националния фестивал в петричкото село Първомай, ето победителите

06 юни 2016 14:49   6 коментара   15120 прочита


Над 1000 певци и танцьори взеха участие в тазгодишния Национален фолклорен конкурс,, Оро се вие, цървули се кинат", провел се през уикенда в най-голямото петричко село Първомай.

Рекорден брой участници в този национален конкурс, който се проведе за шеста поредна година в село Първомай. Десетки зрители се насладиха на пищни танци, кръшни български хора, разкошни български носии от всички етнографски области на България.

В раздел ансамбли, първото място спечели Неврокопският ансамбъл от град Гоце Делчев, втори се класира ансамбъл "Шарено герданче" от град Търговище и на трето място ансамбълът за народни песни и танци при Читалище,, Никола Вапцаров,, град Сандански.

В раздела за български хора първото място взе клуб "Траке"от град Стамболийски, в раздел танцови състави в първа възрастова група-до 12 г. първото място отиде за танцов състав "Чудесия" от град Пазарджик. Във втора възрастова група 12-18 г. първото място спечели представителен танцов състав "Детство" също от Пазарджик и в трета възрастова група – над 18 г. първото място бе за Ансамбъл "Мездра" от град Мездра. Голямата награда бе присъдена за танцов ансамбъл "София-6" към Народно Читалище "Просвета 1951" в град София.

Националният фолклорен конкурс премина изключително успешно, всяка година расте интереса към него от различни краища на България, тази година бе рекордна като брой участници - над 1000, това каза Йордан Николов ръководител на ансамбъл,, Гайтан,, от село Първомай, който бе и сред организаторите на една от най -многолюдните прояви в община Петрич. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков поздрави участниците и гостите.

Анита Георгиева


Още за: певци   участие   конкурс   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
06 Юни 2016 15:25 | чок
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

БРАВО НА ТОЗИ ХУБАВ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС .ВСИЧКИ СЕ ГОРДЕМ С ТОВА НАЙ ХУБАВО СЕЛО ПЪРВОМАЙ. И С ОРГАНИЗАТОРИТЕ Й. НИКОЛОВ .ТОЙ НИ ПРОСЛАВИ СЕЛОТО В РУСИЯ .ОХРИД. ДУБАИ И ПРОЧИЕ.... ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.


06 Юни 2016 15:28 | 111
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

дали кмета на селото първомай се сети да си измие поне главната улицата от кметството надолу или само печели от сергиите.


06 Юни 2016 15:32 | 222
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

сцената на празника на селото. зо април нито предишния кмет беше под всякаква критика излющена. толкова не се намериха 5 кутии боя да се освежи.


06 Юни 2016 15:45 | 2222
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какво забърквате кмета тука, това си е частно мероприятие?? А и общинския кмет вместо до отчита участия да отпуснат някой лев за сцената? Или са празника на селото на 1 май нямя пари, а за разни измислени фестивали има!!


07 Юни 2016 08:45 | !!!!!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

"Късаха цървули".....?


07 Юни 2016 09:35 | 222
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

не защитавайте кмета на първомай .вижте висналите пердета на кметсвото. и това лие работа на общинския кмет .това село първомай е най хубавото село от общината. откакто са кметове .РУМЕН запетайката. МЕТОДИ ДОЛЕНСКИ С средно образование .и СТОЙЧЕВ. нищо ново не виждам. Много мие болно.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар