На вниманието на главния прокурор Ив. Гешев: Къде возят боклука на Благоевград? Кой ще плати над 1 млн. лв от гърба на данъкоплатеца само за 3 месеца, заради еднолично, НЕЗАКОННО управленско решение?

14 февруари 2020 13:31   41 коментара   18533 прочита


Преди дни КЗК се произнесе: Мотивите на кмета Р. Томов за прекратяване на договора с оператора на депото в с. Бучино са несъстоятелни, а решението за прекратяване -Незаконосъобразно..! Ежемесечно Благоевград плаща над 300 000 лева за депониране на отпадъците на общината! Има ли основание за разследване за БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ?

Къде се депонира боклукът на Благоевград, колко струва на месец превозването му и колко са до момента разходите направени, след едноличното незаконосъобразно решение на благоевградския кмет Румен Томов да прекрати договора със законно избрания оператор на новото модерно депо край с. Бучино? Това са въпроси, които са оформени в питане до градоначалника от съветници в местния общински съвет за предстоящата сесия на ОБС.

В актуалното време, в което темата с боклука взе управленски глави и е ежедневно в полезрението на прокуратура и главен прокурор, в Благоевград ново, МОДЕРНО И НАПЪЛНО ГОТОВО съоръжение стои неизползвано, след като кметът Томов прекрати Еднолично договора с избрания законно оператор ДЗЗД " Регионално депо -Благоевград 2019 "..

Комисията за защита на конкуренцията, КЪДЕТО ЖАЛБА ПОДАДЕ ОТХВЪРЛЕНИЯ ОПЕРАТОР, отмени изцяло като незаконосъобразно решението на кмета на общината и върна преписката за продължаване на процедурата. Томов трябва да спази дадените му указания от комисията, чието ЗАКЛЮЧЕНИЕ в спора между оператора и кмета, е равносилно на съдебно решение. Жалбоподателят. пък определи мотивите на благоевградския кмет като "абсурдни и смехотворни ". Затова и решението на КЗК бе категорично, кметът Томов трябва да продължи процедурата.

КЗК реши още, че Община Благоевград трябва да плати на жалбоподателя ДЗЗД „Регионално депо-Благоевград 2019”, с участници „Център за рециклиране” ЕООД, „Ресурс Фонд” ООД и „Еко Комюнити” ЕООД, разноски в размер на 4700 лева. Съоръжението бе направено и официално открито от премиера на България Бойко Борисов, за да обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила . Общини, които в момента търпят загуби, заради решението на благоевградския кмет.

Скандалът с благоевградското депо тепърва ще се разраства, вече се разнасят легенди около мястото, където се изсипва боклука на община Благоевград. Поради пълното информационно затъмнение по темата с боклука, започнаха да се разпространяват градски легенди. Заговори се за нелегални сметища, та дори и че се използва новото депо за изхвърляне на боклуците. След няколкодневна репортерска проверка не успяхме да открием нелегални сметища в района около Благоевград, няма депонирани боклуци и в новото сметище.

Според запознати обаче, боклуците на Благоевград ежедневно се извозват в Костинброд. Поради спецификата на "мероприятието ", и за да не възниква напрежение  в района, където пристигнат чуждите боклуци, мястото обикновено се пази в тайна. Все пак обаче, в общината има документи, които показват къде точно се вози боклука. Именно заради това, съветници искат официален отговор от градската управа. Вярно ли е, че боклуците се возят в КОСТИНБРОД и колко струва на данъкоплатеца далечната дестинация за депониране на отпадъците?.

Официална справка сочи, че ежемесечно община Благоевград депонира ОКОЛО 2000 ТОНА боклук , средно по ПО 160 ЛВ НА ТОН, прави над 300 000 лева месечен разход, които общината НА ИКОНОМИИТЕ -БЛАГОЕВГРАД, плаща на гърба на данъкоплатеца. В първата седмица на декември, кметът Томов прекрати договора с оператора и дългоочакваното за 5 общини депо, не заработи.

От тогава до днес, 3-ти месец, боклукът се вози далеч от града. САМО ЗА 3 МЕСЕЦА ОТ ОБЯВЕНОТО КАТО НЕЗАКОННО КМЕТСКО РЕШЕНИЕ и фактът, че заради това решение напълно готовото  депо  не работи, ПОРАДИ ЛИПСА НА ОПЕРАТОР.. До тук БЛАГОЕВГРАД Е ЗАГУБИЛ около 1 000 000 ЛВ.! И ЗА тези действия на новите управници НИКОЙ НЕ ГОВОРИ! Вниманието услужливо се отклонява в посоки от недалечното минало, в едно отишло си управление.

Ако предишните са били разточителни, злоупотребили с власт и пари, то има компетентни органи, които ще квалифицират действията им. Когато те излязат с решение и установят виновни лица, тогава може да бъдат заклеймени като "престъпници "! Упорито местните управници неглижират и обезценяват ролята на правораздавателните институции, одитори и резултати от проверки, доказали несъстоятелността на голяма част от извадените на светло прегрешения на екипа "Камбитов ". Благоевград избра ново ръководство, за да работи за гражданите, а не да се оправдават с предишните, отегчително дълго време -вече 4-ти месец.

В останалите общини новите кметове вече реализират постигнати резултати, общините работят. Община Благоевград буксува на гърба на предшествениците им - работата им се свърза единствено с "греховете" на Камбитов, назначения тип " Предизборни обещания " и спиране на поръчки и ГОТОВИ ОБЕКТИ. Фактите към днешна дата са:

КЗК отхвърли първото кметско решение за депото като НЕЗАКОННО! ДЕПОТО НЕ РАБОТИ И НЯМА ДА РАБОТИ НЕЗНАЙНО КОЛКО ДЪЛГО ОЩЕ, заради това, че НЯМА ОПЕРАТОР.

Местната фирма "Биострой ", предложена от кмета не може да изпълнява тези функции ,а  докато се приведе в готовност и закупи подходящата техника, за да отговаря на условията за Оператор ,загубите ще растат катастрофално! До тук са над 1 млн. лв, а извозването на боклука продължава и не се знае докога!

КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ТЕЗИ НЕОПРАВДАНИ РАЗХОДИ? КОЙ ЩЕ Е ОТГОВОРЕН ЗА ТАЗИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И ХАРЧОВЕ? ТОВА Е ВЪПРОСЪТ?

ФАКТ Е, ЧЕ : Пет общини се лутат по чужди сметища, возейки боклука си на различни места. Симитли депонира вече в Разлог, останалите незнайно къде..

Пари и боклук, боклук и много пари, изтичащи от общинските бюджети, заради едно доказано незаконосъобразно и немотивирано /според КЗК / кметско решение. Предполага се, че местната управа ще обжалва решението на КЗК, което удължава болезненото, разточително харчене на пари от обявената за изпаднала в "крайна бедност " ,община Благоевград. И това е само началото на предстоящите проблеми с боклука в областния център.

Милиони от гърба на благоевградчани се хвърлят "на Боклука", милиони на правителството стоят заровени в готово за експлоатация депо, чийто законен оператор, без мотиви, новата общинска управа отхвърли. Каква беше целта на този управленски акт, това трябва да изяснят компетентни институции. 100 дни във властта минаха! Време е за отговорност, извън "греховете " на предишните!

П. Костадинов

41 коментара
14 Февруари 2020 13:45 | Хей
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Абе кмете кмете..... Томов


14 Февруари 2020 14:09 | Ясен
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Леле този и за кмет на Сатовча не става


14 Февруари 2020 14:11 | Мама
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Аз Мама кажа ще го платя този милион, нали от 18 години не плащам такса смет за банята и вече е крайно време и аз да платя нещо.


14 Февруари 2020 14:31 | Гешев съм
Оценка:
5
 (
17
 гласа)

В момента издирваме най-големия айдук - дон Камбиньо. Не ме занимавайте сега!


14 Февруари 2020 14:42 | Чърчил
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Мда добре ще е Гешев да го разгледа този случай, но пък дори още по-добре ще е да разгледа и случая с хонорарите, за които само вие мълчите.


14 Февруари 2020 14:48 | Сашо
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

А бе струна?!?


14 Февруари 2020 14:50 | Ха па
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Струма ком ще пише като излезе заключението на пракуратурата .и за хонорарите и за всимко ...ще пише като последна инстанция а дотогава ликувай народе..


14 Февруари 2020 14:53 | ��������
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Хонорарите са за. много години така че струма ком на лъжи не верва но за депото е факт до факт


14 Февруари 2020 14:53 | Сашо
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Е са защо се изказва като първа инстанция, трол платен!


14 Февруари 2020 14:54 | Кики
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

А боклука Томов и боклука не може да ни събере...


14 Февруари 2020 14:56 | ��������
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Скорооо много скорооо ще лъсват една след друга мазните лъжи на чичо том и компанията от дъбрава пияндури на запис


14 Февруари 2020 15:01 | �� ������ ���.�������
Оценка:
9
 (
19
 гласа)

Нещо по въпроса с купуването на смартфони и телефони последно поколение за Шопова и Методиева? Мълчите а? Мамака им! Хората мизеруват а тия две каки на гърба на народа си правят кефа! Айде струма. прос сигнализирайте прокуратурата за даалверите на тези които прехвалявахтте през всичките тези 8 години. Господ да им е на помощ! Няма да оставим така нещата!


14 Февруари 2020 15:03 | Winkel
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Тоя от тъпотия ще приключи в панделата!


14 Февруари 2020 15:04 | Коксал Баба
Оценка:
13
 (
23
 гласа)

А кой взе 150 000 хонорари, кой е раздавал обществени поръчки и земи на батко и братко, кой боядиса яслите и градините, кой озвучи Франкофоли и санира блоковете, кой има айфони за 20 000, кой плати за монтирането на една и съща сцена вчера и днес 170 000, кой е пуснал общински зали и поменещения да се ползват без наем и без да плащат режийни, кой плати 200 000 за издването на книжка за промотиране на общините по поречието на р. Струма, кой плати 17 000 за клипчето с Каракачанов, кой обърка поръчката за подлеза, кой се изнесе от града ка пишня??? Кой, кой, кой??? Нищо от това не сте отразили, защо?


14 Февруари 2020 15:04 | ��������
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Нещо за гащите им вема. ли. да кажа ей клощари иман си пари. купили са


14 Февруари 2020 15:13 | Пепито
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Струма нищо не пишете за екипчето от зам. кметове на Камбитов и взетите 208 000 лв. от уж "чистата" фирма "Благоевград-Фест"...


14 Февруари 2020 15:24 | Дончо
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Гешев трбва и други да подгони от кръга на Томов


14 Февруари 2020 15:35 | благоевград инвест
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Решението на КЗК не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, престанете да бълвате само това, което Ви изнася... главният прокурор трябва да се запознае по-скоро с Благоевград Инвест, не мислите ли...


14 Февруари 2020 15:35 | Коксал Баба
Оценка:
9
 (
17
 гласа)

Струма, Струма, вече от що няма какво да пишете против Томов си смучете от пръстите, ясно е къде се кара боклука на града, ясно е кой ще плати, но това не е заради грешки на настоящото ръководство, а заради далавери на предишното! Много сте мудни само по 1 статия на ден, преди това пускахте по 5-6 анти-Томов, но нищо скоро и по тази една ще спрете. Бъдете безпристрастна медия и отразявайте реално нещата, без да взимате страна или да налаге и изказвате мнение.


14 Февруари 2020 15:35 | Коксал Баба
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Стига трихте!


14 Февруари 2020 15:36 | Денис
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Да се запознае и ще се види кой прав кой крив, нека разследват кой какво и от предишното и от сегашното


14 Февруари 2020 15:37 | Денис
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Коксал баба стига бе тролл има ди органи нека разследват, смешен си


14 Февруари 2020 15:39 | Пепи Костадинов
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

можеш да триеш колкото щеш, боклук!


14 Февруари 2020 15:39 | Денис
Оценка:
-4
 (
12
 гласа)

Троловете на Томов се насраха хахахаха


14 Февруари 2020 15:40 | Коксал Баба
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Аз не съм трол, искам свобода на словото! Нека си пишем кой каквото иска, защо трият неКамбоугодните коментари? Защо не може всеки свободно да си изразява мнението в коментарите, бил трол или не? Нали сме демокрация?


14 Февруари 2020 15:41 | благоевград инвест
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Решението на КЗК не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, може да продължите да триете тази информация... главният прокурор да се занимае с Благоевград Инвест и злоупотребите там, не мислите ли... а може и да се занимае и с Вас, които публикувате дезинформации за решения на държавния органи, които не са влезли в законна сила, нали...


14 Февруари 2020 15:41 | Пепи Костадинов
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Трол си те бе нещасник!


14 Февруари 2020 15:41 | Пепи Костадинов
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Трол си те бе нещасник!


14 Февруари 2020 15:42 | Бойко
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

Ааа всичко по реда си господа от струма! Първо с Камбитов трябва да се заеме Гешев, а след това ще видим. Ама тия мухльовци, новите управляващи на общината нищо не правят вече 4 месец.


14 Февруари 2020 17:42 | Юриста
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Томов управлява общината като злополучното си ЕТ и много скоро ще е клиент на Гешев! За да подпише заповедта за прекратяване, паднала в КЗК трябва да има взети и влезли в сила Решения на петте общини, членки на сдружението собственик на депото.
Ама от прост човек--прости решения...


14 Февруари 2020 17:50 | ��������
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Един умен коментар. Хората които бранят томов са с основно образовавиеи 2 думи в речника. Такива го харесват .От 18 000 са оставали не повече от 18 сред които нечетени медии и криминални типове. Но блград скоро ще сложи край на този абсурд


14 Февруари 2020 18:06 | До Коксал Баба
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Все се надявах, че имаш някакъв умствен капацитет, но нейсе. С такива коментари си приличен на човек от "ПР" отдела на Томов, ако не и той самия. Смееш да говориш за свобода на словото и демокрация ли?? Няма да ти давам определения на думите "лицемерие", "подмолничество", "утайка". И в други статии ти виждам "безпристрастното" мнение. Пишеш и то все едно и също, където и да идеш, без да си направиш труда да провериш твърденията си, които много ясно са опровергани от не един и два Отговорни органи. Като магаре на мост си, или не... като КОЗА на мост си! Повтаряй си небивалиците, но вече всички ти се смеят. С "принципното" си поведение, се доказваш като гнусен комунист, защото колкото и думички от речника да извадиш, в желанието си да звучиш "начетен", резултата е пародия. Но продължавай! Така поне ни забавляваш с жалките си опити да си "неутрален".


14 Февруари 2020 19:06 | Коксал Баба
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Благодаря за точния коме тар, част от работата ми наистина е ПР, но не за политици и никога няма да бъде. Ще се пъна като коза, яре и магаре, докато твърденията не станат факти! За сега е ясно, че Камбитов еба мамата на града, лошите все още не са направили нищо, за което да ги плювам, точно обратното. Относно забавлението, - аз винаги се забавлявам и се определям като забавен тип, но в момента в града наследственото положение е трагично, вие си правете изводите.


14 Февруари 2020 19:15 | До коксал баба
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

"Ще се пъна като коза, яре и магаре, докато твърденията не станат факти! " звучи и като "Ще твърдя, че Земята е плоска, докато тя не стане такава! ". Повтаряй, щом ти е угодно.


14 Февруари 2020 21:33 | До коксал баба
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Няма как да си в час, като до вчера си продавал цигари по табаците... Вземи поне речник по правопис, зле си мойто момиче, а пунктоацията ти е без коментар. Хайде обратно в началното училище и като минеш матурата за четвъртокласници пиши. Ще те следя...


14 Февруари 2020 22:18 | Алфи
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Скоро Томов приключва курса като кмет, за да започне курс в Бобов дол! Време е да го подкарат на момента, за да няма време да замита с кликата му!


14 Февруари 2020 22:18 | Алфи
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Скоро Томов приключва курса като кмет, за да започне курс в Бобов дол! Време е да го подкарат на момента, за да няма време да замита с кликата му!


15 Февруари 2020 01:18 | Коксал баба
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Аз съм психо


15 Февруари 2020 11:57 | Аз
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Някой знаели нещо за боклука в с. Капатово, общ. Петрич?


15 Февруари 2020 22:35 | Ха-ха
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тука един, дето се прави, че пише много правилно и ни раздава правописни речници, написа " пунктОация".


17 Февруари 2020 14:48 | ��Давид����� �����������
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Не съм по никой
Но Камбитов, как така преди да стане кмет - дължи 6 000 000
И е за затвора
А сега е ОЛИГАРХ, с сметки 160 000 000 - които още не е прикрил
И за това иска избори, с цел да се прикрие
Незнам защо не си живее в Падеж
Замъка в София - трябва да се конфискува
АUDI A 8 - за 250 000 също
50'те апартамента в центъра на Благоевград също
Телефоните на Шопова за над 20 000 да ги плати от джоба си
А не измъчени Благоевградчани!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар