На среща в ЮЗДП: Дървопреработвателните и дърводобивни предприятия поискаха подкрепа от държавата заради коронавируса  

03 октомври 2020 08:44   5 коментара   4757 прочита


  
 Представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми поискаха подкрепа от държавата за бранша на среща днес с ръководството на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Те са на мнение, че също се нуждаят от държавна помощ заради кризата с коронавируса, както много други сектори. 
„От началото на кризата Югозападното държавно предприятие провежда редовни срещи с бранша, предприема доста действия, за да се облекчи дейността им. От наша страна бяха премахнати авансовите вноски и позволихме гаранцията за изпълнение да се ползва като авансова вноска.

Намалихме цените при различните асортименти дървесина от 5% до 25-30%. Но очевидно трябва и допълнителна подкрепа, за да се помогне на бизнеса“, коментира след срещата директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. По думите му става въпрос за вид подпомагане, решението за което зависи от Министерството на икономиката и Министерския съвет. 

„При всички случаи мисля, че ще има разбиране. Доста браншове получиха помощи, би било редно и на тези фирми да се помогне – мярката 60/40 ли ще бъде, кредити ли изгодни, но целта е да се подпомогне браншът. Още в понеделник ще информирам министър Танева за всички днешни решения. Мисля, че 90% от предложенията са реално изпълними и ще бъдат приложени още в началото на първа тръжна сесия през ноември и декември”, посочи инж. Дамянов. 
 На днешната среща бяха уточнени количествата дървесина, които ще бъдат предложени през 2021 г., постигнато е разбиране какви са приоритетните търсения, какви видове тръжни процедури предпочитат, съобразени с противоепидемичните мерки.

Има предложение съвместни комисии от представители на Регионалните дирекции по горите и съответните териториални поделения да извършат проверка на дървопреработвателните обекти, както и на количествата преработена дървесина в тях. 
 Кризата ще продължи, тя няма да свърши с есента и с първите тръжни сесии, така че се търсят резервни варианти. „Целта ни е да запазим фирмите, които работят, тъй като изгубим ли тези работници и тези фирми, ще бъде много трудно после да се възстанови тяхната дейност, тъй като дърводобивът е изключително тежък бранш като труд, заплащане, организация.

Всичко е на терен, на открито, целогодишно, така че идеята е да имаме баланс на интересите и да помагаме така, както позволява законът, да бъдем коректни”, категоричен бе инж. Дамянов. Той определи срещите с бранша като много ползотворни, защото на тях двете страни си сверяват часовника. 
 

На прага на отоплителния сезон той коментира и ситуацията с дървата за огрев. ЮЗДП още през март създаде организация - да предлага на кметствата обекти, те да предоставят списъци, за да се осигурят навреме дърва. Традицията обаче, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва, е търсенето да се засилва през октомври и ноември.

Има комплектовани обекти, осигурени са фирми, които да ги добиват. На корен също са осигурени обектите. На всеки един, на който са му необходими дърва, ще му бъдат осигурени нужните количества, стана ясно още днес. 

Цените са по-ниски от миналата година - на корен иглолистните са 10 лв. за кубик, широколистните - 17 лв. за кубик. От склад са 28-30 лв. за кубик иглолистни и между 40-45 лв. за кубик при широколистните. Към момента реализацията на дървата за огрев, предлагани от териториалните поделения на ЮЗДП, е в рамките на 40% от средногодишните количества.

П. Иванов  
 
 
 
 
 
 

5 коментара
03 Октомври 2020 13:39 | ФИФИ
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

какви са тези цени на дърва за огрев. Елате в Петрич и си поръчайте дърва от ЯРОВ- ПЛАЩАШ 10 М3 ПОЛУЧАВАШ 8 М3 ЗА ЦЕНА 875, 00 ВИЕ ДРАГИ НАПРЛАВЕТЕ СМЕТКА ПО КОЛКО ЛЕВА ИЗЛИЗА КУБИК, ИЛИ ПЪК ПОРЪЧАЙТЕ ОТ САМУИЛОВО ТАМ М3 СТРУВА 95, 00 ЛЕВА. ЗА ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ НИКАКВИ ПОМОЩИ.....


03 Октомври 2020 15:17 | до фифи
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Това са цени на корен в гората или от горски склад който пак се намира в гората- ако искаш иди с режачката и си ги добий и после си ги донеси от там и тогава коментирай!


03 Октомври 2020 18:14 | Петрич
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ей тъпанар смотан иди и виж какво става в гората първо и после коментирай много ги разбираш цени на корен на горски склад и т. н какви помощи какви пет лева те какво искат не и стига че режат на поразия а и помощи има места по горите където фирми са добивали дърва хеликоптер може да кацне а едно дърво не са засадили ок


03 Октомври 2020 21:52 | Ррр
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Няма такава наглост!
Едно дърво не са засадени, а само поголовно изсичане.
Никаква помощ, а и тези 30 % и тях им махнете!!!!.
И горски, вземете да работите и след 17ч до 00ч да видите колко камиона пълни с дърва се движат.


05 Октомври 2020 10:07 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мутрите вън
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар