На сесия в Банско: Криза в "Топлоснабдяване", управителят напуска, съветниците в разгорещени дебати

05 декември 2019 09:40   6 коментара   7777 прочита


Ето какви решения взеха

На редовното си заседание Общинският съвет - Банско прие редица важни решения. Най-оживени дискусии в дневния ред предизвика депозираната молба за напускане на управителя на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД и докладната на кмета Иван Кадев за отпускане на безлихвен заем на общинското предприятие за топлоснабдяване. Изказванията на съветниците бяха провокирани от непрекъснатите проблеми в топлоснабдяването от началото на отоплителния сезон, като особено критично е положението в последните няколко дни.

На проведените преди заседанието срещи за изясняване на ситуацията в дружеството, Димитър Мунин е заявил на председателя на ОбС Димитър Русков и на общински съветници, че задълженията до края на м. октомври са 113 хил. лв. и че на склад няма никакво гориво - чипс. Димитър Русков определи поведението на Димитър Мунин като непрофесионално, а действията му като саботаж, защото в риск са поставени детските градини, училищата и социалните заведения в Банско.

Тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД се усложнява и от факта, че не е изпълнено решение на Общинския съвет за прехвърляне активите към предприятието, поясни съветникът Александър Весков, който е участвал в среща по проблема с представители на фирмата, собственик на активите "Тевно"ЕООД и банката кредитор. Започналата процедура по прехвърляне на активите е била прекратена едностранно от Д. Мунин, без да бъдат уведомени страните-дарители.

Кметът съобщи пред общинските съветници допълнителна информация във връзка с оставката на Д. Мунин. Същият е заявил решението си да напусне поста на управител в деня след обявяване на официалните резултати на изборите за кмет. " Още по време на предизборната кампания, ми беше известно, че общинското предприятие е в изключително тежко състояние.

Последвалите проверки показаха, че освен в техническо отношение, безстопанствеността е в особено сериозни размери и като финансови параметри. Все още не е ясно как са разходвани 200 хил. лв., които са прехвърлени от Общината на предприятието през м. юли 2018 г. и от какво са натрупани задължения в размер не на 113 хил., а на 130 хил. лв. до началото на м. ноември 2019 г. Затова, Д. Мунин може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. Задължително е назначаването на одит!" - заяви кметът пред съветниците. Тези предложения бяха приети с пълно мнозинство чрез поименно гласуване.

Във връзка с предстоящия зимен сезон и необходимостта от осъществяване на навременно и качествено снабдяване с топлинна енергия, кметът Иван Кадев предложи на съветниците, и те приеха единодушно, да бъде одобрен безлихвен заем от общината за "Топлоснабдяване Банско" ЕООДв размер на 50 хил. лв., който да бъде възстановен на две равни вноски през първите пет месеца на 2020 г. и 2021 г.

Съветниците приеха решение за включването на Община Банско в Националната кампания "Достъп до спорт в общините" и излязоха с декларация за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения.

Единодушно беше прието решение за запазване на цената на храната в млечната кухня.

Предстоящите стартове за Световната купа по ски, които ще се проведат в Банско през м. януари 2020 г. ще бъдат подпомогнати финансово със средства от бюджета за новата година, решиха още съветниците.

Ил. Костова


Още за: сесия   Банско   съвет   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
05 Декември 2019 11:08 | Гражданин на Банско:
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Сега ще се видят "видимите резултати" на герберското управление. А да сме сигурни, че няма да е само това, едва сега почва! Не ги ли е срам да залагат такава "бомба", с която обричат най-малките?! За другите потърпевши ще премълчим.


05 Декември 2019 15:57 | ???
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Петрич казаха ЧАО на В и К Асоциацията. Вие покана ли чакате?


05 Декември 2019 16:23 | спокойно
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Климатологът проф. Георги Рачев направи прогноза за мека и топла зима.


05 Декември 2019 20:09 | Gogo
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Гледам шоповия депутат дреме на снимката
Въобще знае ли къде се намира и за какво се говори това тъпо копеле


06 Декември 2019 07:15 | Банскалия
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

А кога ще гласувате за излизане от ВиК Асоциацията???? Вижте ги колегите от Петрич как мислят за хората от общината си!!!! А вие безродници ни оставяте да плащаме два пъти по скъпата вода от тази в Петрич!!!!! Нима в Петрич имат повече питейна вода или имат повече акъл от вас безродници!!! Господин Канев нали щеше да има ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА ИЛИ ТЯ СЕ ОТЛАГА СЕГА ВЕЧЕ СЛЕД КАТО ВИ ИЗБРАХМЕ!!!!! Така е ние за какво се борихме тя каква стана?????


06 Декември 2019 08:12 | Мислещ
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

До горният коментар: Борихме се за да махнем златното БИДЕ ОТ ВЛАСТ!!!!! И докарахме други на власт без златни бидета та да им позлати и на тях бидетата!!!!! Сменихме Икономов и Даутев а докарахме на власт Кадев Джипсовето Дурчовци и Колцаговци!!!! Поне като правите улиците по Банско сега вземете Банскалии да работят по тях не карайте помаци да ги храним с нашите данъци и на Банскалии да се плаща поне двойно повече от на помаците !!!А не да правим златни бидета сега на Кадевци Еринини Колцаговци Дурчовци и тем подобни там. НАЛИ СЕ БОРИХМЕ ЗА ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА А НЕ ЗА ЗЛАТНИ БИДЕТА Г-Н КАДЕВ!!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар