На 22 ноември тестват системата BG-ALERT в област Благоевград

21 ноември 2023 16:28   2 коментара   5054 прочита


BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия. Тестването ѝ започна на 7 ноември на територията на област Габрово.

На 22.11.2023 г. (сряда), системата ще бъде тествана за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област и София - град.

Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператора, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

Поетапно ще бъдат извършени тестове във всички 28 области на страната, като на 29 ноември ще бъде проведен национален тест в цялата страна.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, и ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.


Още за: система   област   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
21 Ноември 2023 16:47 | 1
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Не натискайте Ок, след два дни се маха. Готвят нещо, ще има нещо другата година, такива sms-си по цяла Европа е имало тая година


21 Ноември 2023 17:43 | наблюдател
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Подготвят ни. Не натискайте ОК.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар