МВР министър К. Стоянов в Благоевград: С новото звено между ДАНС, МВР и прокуратурата се очакват добри резултати в защита на изборните права на гражданите

13 май 2024 14:41   8 коментара   8404 прочита


Калин Стоянов изнесе публична лекция в ЮЗУ „Неофит Рилски“

„Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“ бе темата, която министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи пред студенти и преподаватели в Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Срещата беше открита от ректора на университета проф. д-р Николай Марин, който отправи приветствие към участниците и гостите.

Сред официалните гости бяха заместник-ректорите доц. д-р Вяра Кюрова, доц. д-р Петрана Стойкова и доц. д-р Илия Недин, деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова, деканът на Природо-математическия факултет доц. д-р Елена Каращранова, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев, деканът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска, деканът на Техническия факултет проф. д-р инж. Снежина Андонова. Присъстваха още заместник-декани, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и докторанти.
Министър Стоянов започна лекцията си с представяне на ключовата роля на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на високите шенгенски изисквания.

„Ние положихме изключително големи усилия още с встъпването си през месец юни и основният приоритет бе именно да бъдем приети в Шенгенското пространство“, каза вътрешният министър и допълни, че са предприети три основни стъпки в тази посока: засилване на първата линия на охрана, активизиране на оперативната работа на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и пограничните ОДМВР по противодействие на организираните престъпни групи и задълбочаване на сътрудничеството с Турция, която е страна с особено важно значение и сериозен фактор за сигурността в региона като цяло.

По време на лекцията министър Стоянов представи статистически данни за опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница. По думите му още през септември 2023 година е започнал спад на опитите за преминаване на границата – 12 000 от началото на годината до момента, като за същия период на предходната година са били 42 000.
Голям интерес сред студентите предизвика представеният анализ на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), който показва, че пътят през България вече не е предпочитан от мигрантите. Беше поставен фокус и върху противодействието на трафика на наркотици и производството на цигари без бандерол. 

„Нашата цел е да продължим мерките и да надградим тези резултати, за да може до края на годината България да се присъедини към Шенгенското пространство и по сухопътна граница“, отбеляза в края на срещата вътрешният министър и допълни, че мерките предприети от България оказват влияние и на нейните партньори в Европа.


Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
13 Май 2024 21:04 | tiq sa sme6ki
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Калине какви данс бате какви служби вас мангалите ви еб*ат под път и над път имат оръжия налислват ви щерките и не смеете да ги проверите аре яжте ми ..


13 Май 2024 21:16 | калинката
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

да те еба в минисъро, аз съм па ченге, макар и човек утепал-мамата съм ВИ ебал ..


14 Май 2024 07:27 | Виц
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Това е някакъв майтап нали? В избирателния район на Пеевски и Стефчо ха ха ха. Откачена държава!


14 Май 2024 08:45 | Виц
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А забравих Минералчето и Мацурко все отбор юнаци


14 Май 2024 09:54 | НИКОЛАЙ ИВАНОВ СТАМЧЕВ
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

оти си мислите че ми боле куро за избороте?? Аз съм си от възраждане. Възраждам търговията с наркотици. За мен е важно да не ми бъркат колата на границата с гърция като одам на долу да се ебем си карам яко кокааа. Вие другите сте балъци! Аз си карам новото Ауди Е4334 и ми боле на педераскио гъз за вас. Истината е в наркотиците!


14 Май 2024 10:57 | благаевградчанин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ДО НИКОЛАЙ ИВАНОВ
ТИ СИ БОЛЕН ЛЕКУВАЙ СЕ ДА НЕ ИДЕШ НА БОЙНОТО ПОЛЕ ДА ТЕ ЕБ.. ПЕДЕРАСТ СЕЛЯНИН СВИНЯР И ГОЛЯМ БОКЛУК ПРАЧЕТИ ГО УБАВО


14 Май 2024 23:57 | Боб
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Противодействие на трафика наркоразпространение? Покровителство на дилърите.


15 Май 2024 14:36 | Дани Дългата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ники Стамчев е най редовния ми клиент . Затова му правя специални цени и различна програма
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар