Мутафчийски с мрачна прогноза: Пикът на епидемията от коронавирус ще е на Великден

26 март 2020 19:58   6 коментара   13675 прочита


Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата, отсече генералът и добави, че едва ли ще падне режимът преди Гергьовден

Пикът на епидемията от коронавирус най-веротно ще е на Великден. Това каза в „Лице в лице“ по бТВ шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. На въпроса дали може хората да бъдат пуснати в движение преди Гергьовден, отговори с „Не“ и добави, че хората се изнервят, макар че са били само една седмица у дома. „Трябва да гледаме реално на нещата.

Единственият сигурен начин да предотвратим такъв рязък бум на заразяване, какъвто има в някои държави и да се справим с това заболяване, при положение, че няма нито ваксина, нито лечение, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек“, заяви генералът.

След като няма физически контакт, вирусът няма как да се предаде, добави той. Когато премине големият бум и дай Боже, да излезем с по-малко загуби, тогава трябва да имаме тактика кой как ще се пуска навън, заяви Мутафчийски. За съжаление пикът най-вероятно ще е около Великден, прогнозира той. Генералът опроверга твърдението, че в щаба, който ръководи, няма вирусолог.

Проф. Кантарджиев и доц. Кунчев какви са, попита той. „Бързите тестове са чудесни, но за това да се направи накрая на епидемията заключението за това кой е изградил антитела и кой може да бъде пуснат. Ние обаче сме в началото.

Единственият сигурен за доказване на заразен е PCR тестът“, заяви генералът. „В Испания са похарчили половин милиард евро за бързи тестове и те са се оказали негодни. Имат 30% достоверност“, добави той. Докато съм на това място, няма да позволя търгаши да подвеждат държавата, отсече генералът.

Не може да харчим милиони за нечии интереси, добави той и подчерта, че мнението на експертите от Медицинския съвет няма да надделее. „Лекари от Италия ми изпратиха сутринта своя нов протокол. Те са преминали на схемата, която ние утвърдихме преди тях и като официален документ е разпространена из всичките болници. Това е хининовият препарат, за който говори Домусчиев, в комбинация с антибиотик.

Тази схема е утвърдена и в САЩ, а сега и в Италия. Мой приятел, който работеше на Апенинския полуостров, казва, че досега се смятало лечението с хлорокин за не много сигурно“, заяви професорът. Разпространили сме това лекарство в цяла България и всички, които са в тежко състояние, се лекуват с него, добави той. „Вирусолози казват, че ако тази епидемия беше преди 10 години, още нямаше да разберем от какво боледуваме. Сега искаме да разберем за пет години. Няма как да стане това“, заяви Мутафчийски.

„Няма опасност да вземем хиляди респиратори, защото производителите в момента са изключително затруднени. Поръчките са големи. Хиляди бройки отиват в Испания, в Италия и Германия.

Ние се борим за около 250-300 апарата от Китай, защото европейските производители нямат такъв капацитет“, добави той. "25 апарата са дарени в страната. Във всяка болница има анестезиолози и реаниматори, които могат да работят с тях", изтъкна генералът.

„Не ми е известен случай за България с млад човек, който да има усложнение след коронавирусна инфекция и вече да е на командно дишане, но в света има такива. Изисква се тежка кислородотерапия и се стига до интубация. Младите имат шанс, но възрастните по-трудно могат да оздравеят“, изтъкна Мутафчийски.

„Винаги съм бил лекар, но военната ми униформа е работното ми облекло. С какво да ходи един генерал? С пижама ли“, попита той. На въпроса как оперира, отговори, че си има дрехи за това, заяви професорът.

„Имам усещането, че вече три месеца съм в този водовъртеж, а са минали около три седмици. Толкова неща се направиха, че би трябвало да дадат резултат, защото изпреварихме много от държавите с навременни, истински и адекватни мерки. Те ги ползват от нас като пример.

Този път България изпревари много държави в Европа“, каза още той.

6 коментара
26 Март 2020 20:44 | Игор
Оценка:
-13
 (
19
 гласа)

И какво правим за Великден. Как ли ще процедират с наплива всеки да иде по родните си места и при близките. Геноцид и дискриминация. Жителите на областните градове са затворници, а на по малките си шетат, къде си искат. Сандански и Петрич си се омешват.


26 Март 2020 22:53 | Made
Оценка:
-22
 (
24
 гласа)

Толкова е неадекватен тоя генерал че няма повече накъде, до като го навият да се правят бързи тестове държавата пламна.


27 Март 2020 09:48 | До Игор
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Кви близки къв наплив. Нема да умреш ако децата нема да дойдат от София айде.... Е тва е българина. Децата да отгледа до 50 години па от там насетне са голями да се оправят.... Като живеех в щатите там се виждаха в годината веднъж. Тук тълпи народ с багажници пълни с компоти и свинско....


27 Март 2020 10:18 | кирил
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

какви бързи тестове бе хора, та нали точно те дават грешна информация и не са точни. слушайте е четете


27 Март 2020 10:19 | кирил
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

и много си е адекватен генерала, това че на някой не му изнася и иска да пробута ненужни тестове е друг въпрос


27 Март 2020 10:31 | До Кирил
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

Кириле Кириле ветар те вее на бел кон, чети и се образовай цял свят работят с бързи тестове и евентуално ако е положителен се прави още един разширен тест.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар