Мъж с моторна шейна се загуби в Осоговска планина, 11 спасители го търсиха, откриха го невредим

27 януари 2021 11:01   1 коментар   4946 прочита


Вчера, около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”.

В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа.

Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни.

Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до х. Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край, пишат от ПСС-Кюстендил.

 


Още за: мъж   планина   Осогово   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
27 Януари 2021 11:06 | от ШАРОН
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

ЩО ТЪРСИ МАЙКА МУ ТАМ - ТАКИВА САМОНАДЕЯНИ ПУЯЦИ ГИ ОСТАВЯЙТЕ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар