Мъченици от опашката на "Кулата": За 6 часа едва минахме 10 км

04 юли 2020 18:18   7 коментара   12831 прочита


Колоната от леки автомобили, изчакващи по трасето на автомагистрала "Струма", е близо 11 километра

Очаквано, туристическият трафик към Гърция през граничен пункт "Кулата-Промахон" рязко се увеличи днес. Колоната от леки автомобили, изчакващи по трасето на автомагистрала "Струма", е близо 11 километра, съобщиха от Граничната полиция.

Забавянето е най- вече заради засилените проверки на гръцките здравни власти, които извършват тестване за коронавирус на голяма част от преминаващите. В края на опашката джипиес-координатите показваха 11 километра отстояние до граничния пункт "Кулата".

Ето какво казаха чакащите: "От 8.30. Сега е 14.00 часа. Шест часа вече. Шест часа - 10 километра". "В 8.40 пристигнахме малко след "Шела" на Левуново и вече пет часа и половина горе-долу чакаме. Идеално е. Водата ни свърши, но скоро ще минем. Половин час още, което спрямо това, което сме минали, е малко", предаде БНР, цитирани от Блиц. Това, което впечатлява е, че пътуващите са спокойни и ясно осъзнават, че това пътуване е техен избор.

Още в ранните часове на деня потокът туристи, тръгнали към Гърция, се увеличи рязко. Леките коли са предимно от Румъния, Сърбия и България. Много са и автобусите, ангажирани от туроператори, за еднодневна или по-дълга почивка.

Екипи на Пътна полиция организират подреждането на автомобилите по магистралното трасе преди пункт „Кулата“, като едната лента е освободена за автомобили със специално предназначение. Гранична полиция следи за ситуацията в самата зона, като не допуска коли да влязат по обиколния път между близките села. На четири трасета нашите екипи пропускат леки автомобили, и по едно за камиони и автобуси, които вече са се изтеглили към Гърция.

На „ Промахон“ обаче гръцките власти извършват засилен здравен контрол, като се тестват не само граждани от трети страни, но и тези от държавите членки на ЕС. Причината за драстичните мерки е рязкото увеличение на заразените с коронавирус у нас, в Сърбия и Румъния.

Освен това сръбските граждани могат да влязат в южната ни съседка единствено през нашата страна, тъй като Гърция затвори за туристи границата си със Северна Македония.

До неделя ще бъдат отворени и другите гранични пунктове - „Ивайловград", "Капитан Петко войвода" и "Маказа", но от понеделник 6 юли, гръцките власти обявиха, че само на "Кулата-Промахон“ ще се пропускат туристи. Ето какво разказва във Фейсбук друга отчаяна пътничка, подредила "мъченията" си по часове: "Опашката започва на 13 км от Кулата!

Тъкмо спряхме в 9:26ч. Актуализация: -11.26 ч, 2 часа сме на опашката и имаме цели 9 км до границата! -12.26ч, 3 часа на опашката - 8 км от границата! 1 км за 1 час. -13.26ч, 4 часа на опашката, 5 км до границата! -14.26ч, 5 часа на опашката и на 2.2км до границата! -14. 47ч, 5ч и 20 мин, минахме границата. Искаха само паспорти, кодове не гледаха."

"Минахме току що... наредихме се в 5:20 на колоната когато беше около 8км. Българите направо пускат, ад е при гърците... мъка мъка. Кодове не ни искаха, но на детето искаха акт за раждане и документ за сключен брак. И на кучето никой не пожела да види паспорта", разказва друга туристка.      


Още за: Кулата   опашки   коли   Гърция   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
04 Юли 2020 19:05 | Тиквата
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Търсят майка ти, смешник, цяла 12 километрова опашка и се редят, чакат теб


04 Юли 2020 20:16 | Лъжат
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

българските митничари умишлено бавят хората по заповед на хунтата, за да се откажат хората от море в Гърция и да ходят на лайноморието.


04 Юли 2020 20:26 | К.р
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Вие двамата горните драскачи.. ВИЕ СТЕ БОЛНИ БЕЕ..


04 Юли 2020 21:16 | Туроператор
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

"лъжат" е прав


05 Юли 2020 01:55 | ББПП
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вече почна да ми писва, тивки, ковид, мовид, аре стига вече. Знам къде отивам и за какво плащам!


05 Юли 2020 12:38 | Томчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ти пишеш на маймуница и пишеш за родоотстъпници.


05 Юли 2020 18:25 | Вук Секачо
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Тези опашки се образуват защото в България няма власт която да си върши работата! Ама от понеделник ако продължава така ще затворим границата в двете посоки! Нема гърци, нема българи, нема ромънци! Да дойде тиквата да проверява паспортите. Гаврят се с нас оти не одим да ручаме лайна по лайноморието! И да пиеме мочка!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар