Мост на човеколюбието между Благоевград и Чикаго

07 декември 2019 11:13   3 коментара   14102 прочита


Мостът на човеколюбието е между Благоевград и Чикаго. Създават го майка и дъщеря Йорданка и Мая Стоилови. Мая Стоилова е фризьор по професия. Пребивава в Чикаго от 2004г., заедно със съпруга си и двете си деца. Нейната майка – Йорданка Стоилова, живее в родния Благоевград. Тези две жени са направили строга организация, която от няколко години изпълнява желанията от писмата към Дядо Коледа, на нуждаещите се в България, пише chicago.bg.

“Преди шест години видях във фейсбук на страницата на “Операция Плюшено Мече” публикувани списъци на деца от домове за сираци и техните скромни желания за подаръци. Стана ми много тъжно и изпратих пари, колкото можах да си позволя. Тогава не бяха включени много институции, защото доброволците бяха малко, а кампанията не беше популярна. С всяка изминала година се включват все повече хора и това дава възможност да се достигне до много повече нуждаещи се душици”, разказва за началото на коледната приказка Мая Стоилова.

Сдружение “Операция Плюшено Мече” ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти, на деца и младежи в неравностойно положение в България. От 01 ноември до 15 декември същият човек събира изпратените от дарителите подаръци и ги отбелязва като получени на списъците публикувани на страницата в интернет. От 15 до 24 декември представител на сдружението с помощта на доброволци разнасят подаръците по институциите и лично ги подаряват. ОПМ е истинска кампания, която обединява хора с големи и добри сърца.

През първите години, Мая изпраща определена сума от семейния бюджет, на братовчедка си Светослава Терзянова в България, която купува подаръците и ги отнася до определения пунк на “Операция Плюшено Мече”.

“Преди три години една клиентка ме чу да обсъждам по телефона с братовчедка ми какви подаръци ще купуваме. Момичето се заинтересува и каза, че и тя иска да даде пари. Реших да питам приятели и други клиенти и така се събраха над $2000. Наложи се да включим майка ми да пазарува, тъй като тя е пенсионер и има много свободно време”, добавя Мая.

От тогава, двете дами така се стиковат, че със събраните средства винаги се купуват възможно най-много подаръци. Двете жени внимават, за странични разходи да не отива нито цент.

От август месец, като пчеличка, Мая събира средства от много хора. През миналата година, тя събира близо $10 000 дарения, а тази година събраните средства са вече близо $13 000. Една неделя в месеца подстригва безплатно, като разчита клиентите да оставят по желание, колкото преценят за каузата.

Мая подстригва за каузата. “Обикновено хората дават между $50 и $100. Съседите ни американци също дават, те са научени от деца да помагат. Без помощта на майка ми, това нямаше да се случи, или поне не в такъв мащаб. Тя е бивш счетоводител и си записва всеки един долар откъде идва и за къде отива. Въпреки нейните 66 години, печати всичко на компютър. Един път лепи информацията на подаръка, после на торбичката, много е изрядна”, споделя Мая за безценната помощ на Йорданка.

Подаръците се закупуват предимно за институции от Благоевградския регион, защото Йорданка ги носи до събирателния пункт и така се спестяват пари за доставка. Когато някой дарител даде голяма сума пари и иска да се закупят подаръци за избран от него регион в страната, Мая никога не отказва. Заедно с дарителя избират какво да купят, а Йорданка изпълнява поръчката и изпраща където трябва. Когато е възможно, Йорданка присъства на раздаването на подаръците. Обикновено в домовете се организира празник и „Дядо Коледа“ раздава лично пакетите.

“Когато мога да присъствам в някои от домовете, докато хората си получават подаръците, изпитвам смесени чувства. Хем ми е тъжно, хем се радвам. Много от тях ме питат дали пак ще дойда да ги видя. Хората имат нужда от внимание, разбиране и любов”, сподели по телефона от Благоевград, Йорданка Стоилова.


Още за: майка   дъщеря   мост   Чикаго   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
07 Декември 2019 11:51 | Реалност
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

И после в приюта или лелките им ги взимат за техните деца или по-големите ги бияг, взимат ги и ги продават за цигари.


07 Декември 2019 16:54 | ?????????????
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Докато има такива като, реалност, да мислят, че всички правят като тях в Бьлгария нищо хубаво не ни очаква, а на дарителите и изпьлнителите голямо БРАВО


07 Декември 2019 20:52 | 333
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Браво.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар