Мишелов, спасен от деца, отглеждан няколко дни в офисите на РИОСВ

16 март 2011 00:08   2 коментара   19282 прочита
Мишеловът в офисите на РИОСВ
Мишеловът в офисите на РИОСВ


Мишеловът в офисите на РИОСВ

Експолицейският шеф Ал. Апостолов го храни с пилешки хапки

Кюстендилски деца спасиха мишелов, открит безпомощен в двора на Съюза на автомобилистите в България /СБА/ в областния град, след като дни наред останал без храна.

Експертката от РИОСВ Дияна Ванкова разказа, че като отишли на място, видели, че животното ходи все наляво, сложили го в един кашон и го донесли в офиса си.

На помощ извикали бившия шеф на сигурността в полицията и настоящ служител на комисия "Кушлев" в Кюстендил Александър Апостолов, известен с любовта си към ястреби, орли и други пернати, които отглежда в къщата си в близкото село Жиленци.

Сашо е страхотен експерт, щом видя мишелова, каза, че нищо му няма, но най-вероятно през последните дни не е могъл да си намери храна и е паднал на земята, разказа Ванкова. Посъветва ни да отидем до магазина и да купим малко бяло пилешко месо, след което буквално слагаше в устата на птицата малки късчета месо и вода, разказа още експертката. И младежите, които намерили мишелова, се опитали да го нахранят с кюфтета, но не знаели, че трябва да му дадат храната на малки парченца с вода, обясни Ванкова. Двадесетина минути след захранването, мишеловът гордо се разхождаше в стаята и превзе целия офис. След няколкодневно хранене и поене вече бе готов да бъде пуснат в естествената му среда.

Отидохме до язовир "Дренов дол" и го пуснахме да лети. Беше много трогателно. Излетя, обиколи един доста голям район, след което се върна при нас, сякаш за да благодари, и след това отлетя, кацвайки на близко дърво.

Обикновеният мишелов е защитен вид според Червената книга. От няколко години се наблюдава увеличение на популацията му в Кюстендилско, най-вече в покрайнините на града в посока село Радловци.

Не мога да обясня защо, сигурно защото има достатъчно храна, най-вече мишки, каза още Ванкова.


Още за: мишелов   спасяване   грижа   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
16 Март 2011 08:45 | Браво
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Една хубава позитивна новина на фона на сивотата, дето ни сервира Струма ))


16 Март 2011 13:53 | Избирател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И към хората трябва да се отнасяме така и ще се оправи Родината ни и ще мъде живота ни по-добър Много благородна постъпка В Новият завет на Исус Хритос пише-Прави на другите така както на тебе искаш да правят
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар