Министър К. Ангелов обяви кога отварят заведенията и моловете

20 януари 2021 20:42   4 коментара   6636 прочита


За внимателно разхлабване на ограниченията след 1-ви февруари работят здравните власти. Това обяви във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Решения под натиск никога не съм взимал. Ако позволим на емоцията или на ината да ни води тази битка, която проведохме до момента, много бързо ще я изгубим.”, смята той. За отваряне на заведенията може да се говори чак в средата на февруари, подчерта още Ангелов, но само ако няма скок в заболелите.

„След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”, заяви проф. Ангелов.

А масовата ваксинация срещу коронавирус у нас може да започне още през април. Прогнозата е на главния държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.  Тази сутрин самият той получи първа доза от препарата на Pfizer. По думите му заразяването с COVID-19 между двете имунизации е напълно очаквано в ситуация на пандемия.

Повод за коментара е случаят на двама медицински работници с положителни проби дни след ваксинирането им.  Става въпрос за санитарка от болницата в Харманли и лекар от белодробната болница в Хасково. И двамата са проявили симптоми на коронавирус около 10 дни след поставянето на първата доза от ваксината. В момента са на домашно лечение.

Според доц. Кунчев причина за заразяването е липсата на достатъчно създадени антитела преди реимунизацията. Това обаче нямало да попречи двамата здравни работници да получат и втора доза от препарата, когато състоянието им позволява, съобщава Нова ТВ.

Между двете дози на ваксината мерките трябва да продължат да се спазват стриктно, напомниха експертите, тъй като времето е достатъчно дълго, за да се срещнем с вируса. Леко засега протича инфекцията и при двамата заразени медицински работници в Хасковско. Втората им ваксинация обаче е отложена. 

„Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното заболяване – ако е леко, това не е противопоказание, ако е тежко – ще се изчака. Няма краен период, в който да не може да бъде сложена втората, но колкото е по-близо, толкова по-добре”, обясни доц Кунчев.

В столичната здравна инспекция доц. Кунчев получи първа доза от препарата на Pfizer. Масовата ваксинация може да започне още в края на април, твърдят експерите. Прогнозата обаче е само в случай, че следващата седмица препаратът на AstraZeneka получи одобрение в Европа.

„Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове особено след месец март. Ние вече в повечето райони довършихме първата фаза, започнахме работа с училища и старчески домове и ще има възможност много бързо да преминем към третата”, обясни Кунчев.

Според зам.-директорът на „Пирогов” – проф. Николай Габровски, към момента имунизацията у нас върви в задоволителни темпове. Това обаче можело рязко да се промени с новата по-заразна вариация на COVID- 19.

„Трябва да бъдем внимателни в отпускането на мерките, защото сегашната ни позиция е изключително добра, ако ние я запазим, дали ще се ваксинираме сега или след две, или три седмици, няма да има никакво значение, но ако имаме един нов щам и препълнени болници, това ще бъде загубено време”, заяви той.


Още за: ангелов   заведения   месец   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
21 Януари 2021 00:20 | ц ц ц
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Ей, Путьоо ти вирусолог ли си за да казваш кое кога да отвори бе педрито. Къде са заразените от коледа и нова година и другите празници.


21 Януари 2021 08:06 | 2
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ПУТЬОТО ОТ ШАМАР ЩЕ СЕ НАСЕРЕ, НО Е СМЕЛ ЗАЩОТО БОЛШИНСТВОТО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ТЪПИ И ПОСЛУШНИ ОВЦЕ. БЕЕ-ЕЕ.


21 Януари 2021 09:15 | 3
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ПОРЕДНА ЛЪЖА, УСПИВАТ НАРОДА ДА НЕ СЕ БУНТУВА.. СЛЕД ТОВА ОТНОВО ЩЕ УДЪЛЖАТ КАРАНТИНА (ДО МАЙ-ЮНИ ЕС ТРЯБДА БЪДЕ ЗАТВОРЕН), ЗАПОВЕД НА КУКЛОВОДИТЕ. СЛЕД 1-3 МЕСЕЦА СВОБОДА ОТНОВО ЗАТВАРЯНЕ И ТАКА ГОДИНИ ДОКАТО НЕ СЕ СЪСИПЕ ТОТАЛНО ИКОНОМИКАТА.


21 Януари 2021 10:10 | Петрич
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Сол ташако на боко тиквата дано пукнеш очиларко
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар