Министър Димитров откри информационен център на парк Рила в Благоевград

24 февруари 2020 15:01   4 коментара   7200 прочита


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес откри Посетителски информационен център към Национален парк „Рила“ в Благоевград. „Това е огромна придобивка за града. И е нормално най-големият град около Рила да има такъв център“, каза министърът при откриването и пожела успех на служителите.

Изграждането на центъра е част от изпълнението на проект за засилване на капацитета на защитените зони чрез иновативна методология за устойчивост, финансиран по Програмата за Европейско териториално сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020”. „Много се надявам тази година да започнем изграждането на още един информационен център, който ще е горе в планината.

Ще бъде на подходящо място, за да е полезен на всички. Помещения в него ще ползват и планинските спасители. Нека не забравяме – планината е на всички. Ние трябва да я пазим, да се грижим за нея и всеки да има достъп“, каза още министър Емил Димитров. В откриването участваха зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, както и директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Радослав Георгиев.

Директорът на Дирекция „Национален парк „Рила“ (ДНП „Рила“) Красимир Андонов посочи, че това е третият такъв посетителски информационен център, който се управлява от ДНП „Рила“. В него ще се провеждат образователни програми и посетителите ще бъдат информирани за биоразнообразието и забележителностите на парка, както и за правилата на поведение в защитени територии. „На днешната дата – 24 февруари, преди 28 години парк Рила е обявен за защитена територия“, припомни Андонов. Центърът е обособен на място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток на Благоевград – в старинния квартал „Вароша“.

Местоположението му е стратегическо и е изходна точка към защитената територия. Основната му функция е да представи каква е флората, фауната и природните забележителности на парк Рила и да дава информация за туристическите маршрути и местата за отдих. Дейностите ще се извършват от експерти по биоразнообразие, туризъм и географски информационни системи. В центъра е обособена зала за интерпретативни и образователни програми, прожекции и мултимедийни продукти.

Залата може да се използва от посетители с намалена подвижност, със специфични потребности. За хората с намалено зрение има брайлови книги, ще има специални беседи, обучения и експозиции, представящи по иновативен начин защитената територия „Национален парк Рила“ и защитената зона „Рила“.

4 коментара
25 Февруари 2020 00:31 | Кокорчо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво за проекта на Таня Спасова. Добре, че беше тя, та да издейства тия пари. На неин гръб работят всички в тази така наречена дирекция.


25 Февруари 2020 00:33 | Шумантов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Таня Спасова е много смотона


25 Февруари 2020 11:32 | Гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За какво служи този център щото май е просто хранилка за мързеливи дечица на общинарите


26 Февруари 2020 19:20 | Запознат
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Направо се скъса да работи балдъзата на кмета
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар