Министър Демерджиев в Благоевград: Имаше най-различни опити за провокация в РСМ

04 февруари 2023 23:48   6 коментара   5740 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

Имаше най-различни опити за провокация, мисля, че ние се държахме по възможно най-правилния начин - така, както изисква отговорното политическо поведение, така, както изисква държавническото поведение, каза в Благоевград вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде БТА.

Коментарът Демерджиев беше направен няколко часа, след като българска делегация положи венци на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

„Декларациите бяха, че всички български граждани ще бъдат безпрепятствено допуснати, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Както видяхме, това не се случи. Аз многократно заявих обаче на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение, такова, каквото си дължат двата народа“, каза пред журналисти в Благоевград министър Демерджиев. 

Многократно приканих ние като политици да демонстрираме друг, различен от този път, а именно пътят на взаимното доверие и уважение, който ще ни изведе там, където те декларират, че са тръгнали и там, където ние се намираме – пътят на Европейското семейство, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи. 

Коментарът министър Демерджиев направи пред журналисти в Благоевград, след като поднесе цветя пред Мемориала на Делчевия род в двора на храм „Въведение Богородично в Благоевград“ във връзка с днешните събития по граничните пунктове с РСМ и забавеното преминаване в съседната държава.

На журналистически въпрос ще бъдат ли дарени в понеделник генератори от българското МВР на граничните пунктове на РСМ с България, министър Демерджиев потвърди и допълни, че това, което му е било посочено като причина, за да не се допускат български граждани, е токов удар на трите пункта, свързващи двете страни. По думите му дарението е с цел  в бъдеще токови удари да не стават причина за подобен род работа на пунктовете, която възпрепятства свободното движение на хора. 

„Те все пак искат да влезнат в Европа, а свободното движение на хора е един от принципите в Европа. Аз разпоредих, готови са три генератора, и в понеделник МВР ще ги дари за трите пункта, на които имаше проблеми“, посочи служебният вътрешен министър. 

На въпрос има ли информация защо хора не са допускани на територията на РСМ с мотив, че са заплаха за националната сигурност на съседната ни държава, Иван Демерджиев отговори, че вчера вечерта, при пристигането си в Република Северна Македония, е получил уверение от вътрешния министър на страната, че подходът ще бъде толерантен, коректен и законосъобразен.

Доста данни в обратната посока се събраха, за всеки един случай лично съм му се обадил, казал съм му какво се случва и съм поискал да се подходи така, както се декларира и се обещава, каза Демерджиев и допълни, че ясно е заявил позиция, че не това е поведението, което се очаква от съседната страна. 

„Именно политиците са тези, които да зададат тона, а тонът да бъде такъв, какъвто съответства на отношението на двата народа. Мисля, че там няма такива проблеми и никой не създава такива проблеми“, допълни той. Иван Демерджиев каза, че е дал за пример и действията от страна на властите в България по време на откриването на македонски културен клуб по частна инициатива в Благоевград в края на ноември миналата година. „Всички гости от РСМ бяха допуснати да положат цветя, да се движат там, където пожелаха, ние дори ги ескортирахме обратно, за да няма проблеми, така че, ако те искат да вървят там, където декларират, че са тръгнали, те трябва да следват подобна линия на поведение, а не тази, която се демонстрира днес.“, посочи служебният вътрешен министър. 


Още за: министър   МВР   демерджиев   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
05 Февруари 2023 09:45 | Блг
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Ми ти къде спа бе министре? Давай ответна реакция по границите.. не ставаш бате, махай се


05 Февруари 2023 10:41 | Жител
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Джудже, затвори границите за 1 седмица, анулирай им документите и да си ебат майката!
Ама коняк не дава


05 Февруари 2023 12:28 | !!!!!!!
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

България е членка на ЕС, а тия македонски цигани не са. Въведете им визи за влизане в страната, какво си веят гащите по улиците на Благоевград?


05 Февруари 2023 20:02 | hahaha
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Бате шефа на дилърите и наркоманите дермнеджиев се изказва скрийй се бе като падне чорапа радев нема и да те помниме жалък милиционер.


05 Февруари 2023 21:18 | !!!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Забрана за достъп в България за безродниците от Македония!!!


06 Февруари 2023 00:18 | До !!!!!!!!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ке си веят гащите оти вие у Благоевград ги прайте българи и у Кюстендил, саа що ревете
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар