Министър Цоков: Инвестират се 900 000 лв. в изнесена база за STEM обучение в център Бачиново на ЮЗУ

14 юни 2024 07:10   6 коментара   10049 прочита


 
Инвестират се 900 000 лева за изграждане и оборудване на изнесена база за обучение към Регионалния STEM център за Югозападна България. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който посети бъдещата изнесена база в център Бачиново към Югозападния университет „Неофит Рилски“. 

Там се предвижда да се провеждат обучения на ученици и учители от цяла Западна България в пет STEM направления – математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии и природни науки. 

Ректорът на ЮЗУ Николай Марин представи пред министъра дейставащите STEM кабинети в университета и го запозна с плановете за развитие на този тип обучение. Той увери, че университетът ще използва своите традиции и опит в областта на STEM, за се утвърди като лидер в региона. 

Изнесената база в Бачиново ще е една от трите в страната, които ще бъдат изградени към трите регионални STEM центъра. Тя ще разполага с леглова база. Има възможност в нея да се обучават до 60 учители и ученици едновременно. Очаква се тя да бъде обзаведена и оборудвана напълно до края на годината. 

Миналия месец беше подписан договорът за учредяване на право на строеж и на Националния STEM център на територията на София Тех Парк, като инвестицията е на стойност 28 млн. лева. В началото на март стартира и изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната.

В. Василев  


Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
14 Юни 2024 08:15 | караваната на Кончето
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Немой


14 Юни 2024 10:24 | Каруцар
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Господин министър. Какво стана с проверката за далаверите в ПИФ. Ще го давате ли на прокурор николайчо.


14 Юни 2024 11:39 | Боре Тъпото и Мазния
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Този Мазния Сладкар е толкова тъп и прост, че ще съсипе всичко със своята некомпетентността и некадърност. Какви СТЕМ центрове у ЮЗУ-то, че то хора няма, студенти пък хич, а и това недоразумение Мазния Сладкар Марин принуждава и малкото останали свестни преподаватели да напускат. То и така си е казано прост човек не търпи умния да му се подиграват по-коридорите и у кафето. Ей мижитурко ДПС-арска отивай да се лекуваш в психиатрията у Гоце Делчев - само там ще ти се "вържат" на акъла. Без грам авторитет и респект нищо не можеш да направиш освен да се нас... ш!


14 Юни 2024 14:44 | мазния и боре тъпото
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Вместо да вземе мерки да спре далаверите в ЮЗУ министърът се снима с един от главните виновници за корупцията! Това какво ви подсказва - всичко ще се прикрие и виновни няма да има!!! За съжаление, това е България! Стигнали сме дъното и още копаем надолу, излизане няма!


14 Юни 2024 15:03 | Юнал
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Цоков закривай това ЮЗУ! Какви далавери стават там ?!?


14 Юни 2024 17:06 | profiler
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ДВЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ФИЗИОНОМИИ НА ЕДНО МЯСТО - МИЛА РОДНА КАРТИНКА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар