Министерството на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза

24 септември 2012 10:08   1 коментар   5471 прочита


Министерството на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от пресслужбата на здравното ведомство. В Благоевград „Седмица на отворените врати” ще се проведе в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград от днес до 29 септември.

Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

От началото на годината, в рамките на три такива инициативи, са били диагностицирани с туберкулоза 92 лица, а на 186 болни от латентна туберкулозна инфекция, е била проведена химиопрофилактика.

През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване на броя на болните от туберкулоза. През 2011 г. са били регистрирани 2407 пациенти - с 242 по-малко в сравнение с 2010 г.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Кампанията се организира от Министерството на здравеопазването и Програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

източник: dariknews.bg

1 коментар
24 Септември 2012 11:28 | Българина
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

http://forum.framar.bg/topic-t285.html МЗ и БАЛХ да забранят влагането в хранителните продукти и питиетата/подсладените/ на Е-та в тях, защото Народа се трови.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар