Милиони текат към България по празниците! Гурбетчиите от Пиринско са най-големият ни "инвеститор"

28 декември 2019 12:57   3 коментара   8383 прочита


Чудели ли сте се кой е най-големият чуждестранен инвеститор у нас тази година. Спрете! Това са гурбетчиите, които вкарват милиони левове в страната около празниците. Цели села се издържат от припечеленото от свои роднини в чужбина. Най-големи суми се изпращат от Германия, Съединените щати и Испания, а голяма част от тях отиват в селата в петричкия и гоцеделчевския край.

В детската градина в село Лъжница рядко ще видите баща да води детето си на занималня. Това е така, защото бащите от Лъжница масово се трудят в чужбина. Като Авди Зърбаш. От три години той работи в Швейцария, а в селото живеят жена му и двете му малки деца. „Чуваме се всеки ден, но това не може да отнеме мъката, която чувстваме в себе си. Прибираш се тогава, когато ти позволят. Ти не си на собствена земя. Не мога да опиша моята трудност навън. Ако някой гурбетчия каже, че извън България му е по-добре, значи лъже.

Въпреки всичко трябва да стискаме зъби и да преживяваме”, споделя Авди. Авди разказва, че когато е в Швейцария изпраща постоянно пари до България. Това озадачило банковите служители в страната на часовниците. Той е категоричен, че от чужбина за България от гурбетчийския труд наистина потичат милиони, но на много висока цена. „Мъката не може да се опише, не мога да ви опиша какво изпитвам, когато моето дете ми се обади и каже: „Кога ще се прибираш?”, а аз съм там от 5 дни, пише Glas.bg. Това са милиони, които остават в България, но ние отново заминаваме. Моята цел е да завърша жилището, което е от моя баща.

Желанието ми е да създам малък семеен бизнес. Тогава си оставам тук”, добави Зърбаш. Банковите такси за преводи в чужбина поевтиняват Докато такива като Авди са в чужбина и се борят за всеки лев, тук в България ги чакат такива като дядо Любен Стоименов. И в неговото село - петричкото Старчево, голяма част от мъжете и от жените са в чужбина.

За дядо Любен остават редките телефонни разговори с децата, които живеят и работят в Испания. И Лъжница, и Старчево са пълни с хора около новогодишните празници. Семействата се събират, за да празнуват, преди отново да опитат горчивия привкус на гурбетчийския живот в началото на януари.

3 коментара
28 Декември 2019 13:13 | лошо
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

след северозападнала, се очертава и югозападнала България, няма промишленост и препитание, няма пари, няма нищо, а на управляващите им е през гащите на дядо Коледа


28 Декември 2019 13:21 | Хаха
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Текат наистина вчера с въдицата улових един


29 Декември 2019 17:01 | Гошко
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Бягат на гурбет, а цар тиква казва, че в България е рай.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар