Мега проект "Картала" ще конкурира Банско! Купуват нов кабинков лифт за ски центъра в м. Бодрост

21 февруари 2019 15:12   25 коментара   31462 прочита


Нов кабинков лифт ще заработи от следващия зимен сезон в ски център Картала. Това увериха от фирмата концесионер, която вече влезе във владение и дори извърши инвентаризация на съоръженията в ски зоната.

Новият лифт ще бъде от на фирмата Doppelmayr, която е лидер в изграждането на въжени линии групата Doppelmayr/Garaventa има производствени предприятия, както и филиали за пласмент и обслужване в над 40 страни в света и до днес е успяла да реализира над 14 700 системи въжени линии за клиенти в 90 държави.

Ръководството на ски зона Картала ще пътува на 17 март за Инсбрук, Австрия където предстоят финални преговори за подписване на договор между двете страни, с което на практика стартира подготовката за подмяна на стария кабинков лифт и изграждането на още една въжена линия. С иновативните си транспортни системи групата Doppelmayr/Garaventa налага стандартите: максималният комфорт и сигурността са определящи за нейните съоръжения – в летните и зимните туристически региони.

Освен кабинков и седалков лифт, както и ски влек, ски зоната ще бъде оборудвана с нови машини за обработка на сняг, както и оръдия за изкуствен такъв. Предстоят обаче и още няколко съгласувания с Министерството на околната среда и водите, както и с Министерството на регионалното развитие. Необходимо е да бъде приключена процедурата по ОВОС на обектите в ски-курорта в местността Картала.

Предстоят разговори със собственика на терена - община Благоевград за подобряване на инфраструктурата, изграждане на паркинги и удобства, които да развият занемарената в момента ски зона.

Мощната българската фирма "Армако", която е новият собственик на ски зона, като изкупи многомилионния дълг на досегашния собственик Илия Ризов към българо - американската банка има сериозни намерения за развитието на курорта. Илия Ризов ще остане на работа в ски зоната, като управител, тъй като най - добре запознат с материята. Той е натоварен с преговорите с австрийската фирма, която ще поднови настоящата въжения линия и ще изгради останалите съоръжения.

Марти Кирилов


Още за: лифт   сезон   център   Картала   Още от: Общество

Принтирай статия
25 коментара
21 Февруари 2019 15:44 | В. Левски
Оценка:
15
 (
27
 гласа)

Дано станат нещата. Браво.


21 Февруари 2019 17:19 | СКАПТОПАРА
Оценка:
22
 (
28
 гласа)

ПО НЕПОТВЪРФДЕНИ СВЕДЕНИЯ ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА В РАЙОНА Е ЗАБЕЛЯЗАН АЛБЕРТО ТОМБА МАСКИРАН КАТО РИСТЕ КРАВАРО ОТ БИСТРИЦА. КОЙ ЛИ Е СОБСТВЕНИК НА ЛИФТО?


21 Февруари 2019 18:36 | Наливайко
Оценка:
24
 (
24
 гласа)

Томбата се е маскирал като д-р Тумбев и дегустирал питиетата в курорта...


21 Февруари 2019 18:43 | Любчо
Оценка:
24
 (
28
 гласа)

И тук собственик ще се окаже бедния кипърец по потник Йоргос :)


21 Февруари 2019 19:04 | тамерланд
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

КОЙ ЩЕМИ КАЖЕ СЕГА ЧЕ ИМАМЕ БЪЛГАРИЯ


21 Февруари 2019 19:47 | Нема нужда
Оценка:
41
 (
47
 гласа)

Ае нагледахме се на МЕГА... в Благоевград за 8 години управление на Камбата. То не беха какви ли не МЕГА центрове и Терминали. Единствените случили се МЕГА неща се: града МЕГА изпростя и МЕГА бързо изпадна на последно място по доходи в страната, която така или иначе е най-МЕГА бедната в ЕС.


21 Февруари 2019 20:16 | Стефан
Оценка:
31
 (
35
 гласа)

Има и МЕГА безработица и МЕГА мръсен въздух.


21 Февруари 2019 20:41 | Антон Миленков
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

Не че не ми се иска да съсипем тоз измислен курорт Банско, ами се очаква и "Струма' сайт да е първа медийна звезда в Европа и света.


22 Февруари 2019 05:37 | Сссс
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Еи много завист на банскалии българска работа


22 Февруари 2019 09:22 | Пешо
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Щом Ризов остава съм песимист за промените!


22 Февруари 2019 10:24 | възмутен
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Кak ще го инсталират за 1 година като само документацията се бави 2 години. А такова съоръжение при нормални условия се монтира за 2 години. Май от Струма така си пишат глупости.


22 Февруари 2019 10:36 | до възмутен
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Въжената линия е изградена, само се подменят кабинките, явно още живееш в комунизма.


22 Февруари 2019 11:58 | Мартин
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ако живееше там щеше да живее по добре от сега, когато държавата се е превърнала в държава на трите прасета.


22 Февруари 2019 12:23 | Шехерезада
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

1001 нощ!


22 Февруари 2019 16:08 | ljj
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

така се перат пари . никой не те пита от къде имаш пари да купиш лифта но после ето ти законни пари от билети


22 Февруари 2019 17:16 | възмутен
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Който е карал ски на Картала знае, че не кабинките са проблема, а самият лифт. Това съоръжение е опасно за ползване с нови или стари кабини. Искате да правите курорт пак със старата скрап. Вие сте обречени, а още не сте почнали да работите. Който ви съветва май въобще не е на ясно с този бизнес.


23 Февруари 2019 00:04 | Й
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Нали сте на ясно, че като се пуснат оръдията за сняг, тоя азот отива в почвата, а от там в Бистрица!!!! Демек водата ще е отровена с азот. Като в Банцко


24 Февруари 2019 19:03 | Ибрахимович
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Все специалисти по съоръжения станаха всички. Ако не беше илия и компания, 80% от джомалии няма да знаят какво е ски. Щяха да са се лизгали по веднъж на Банско и тва е.


25 Февруари 2019 22:06 | Иван петров
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Колко ли полуграждане полуселяне получовечета които не са направили по едан тоалетна в живота си, а още ползват нужници припадат от злоба ако съседа им направи нещо и се ползва от всички. Защо бе, специалисти, и критици и анонимни, писатели, не взехте този обект и не го направихте като толкова разбирате и не искате еди кой си да е и имахте 3, 4 години на размисъл, а даже мълчахте като п.... ки защото обекта не работеше както трябва, а сега извефнъж изпълзяхте от дупките. Ако този човек не беше направил тази писта и не с крадени или държавни пари а сигорно с високо лихвени кредитни вие дребни душици нямаше да знаете какво е ски а щяхте да се лизгате на наелоновите ви бабини пазарски чанти. Вашите мозъчета не могат да си представят колко труден и не възвращаем е този бизнес, какви разрешения и документи и пари са нужни за да ги добиеш .И знаете ли защо е трудно, защото пак вие там дребни и корумпирани чиновничета седите и само казвате дай, дай, още


25 Февруари 2019 22:34 | Иван петров
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Смея да твърдя това защото съм вадил разрешения за малка вецка и знам какъв трънлив път съм изминал. За мен тези хора дето са създали това удоволствие за другуте са луди и ненормални но това си е техен проблем. А докато този Ризов беше горе анонимните драскачи се лизгаха на тази писта кога гратис кога не и слава богу че някой се научиха да се пързалят .Питам аз защо не карахте докато друг стопанисваше обекта а спестявахте от закуските си за да отидете по веднъж на сезон на банско или боровец и после цяла година да разправяте къде сте били. Девиза на некадърника е турчин, грък, еропеец, но не нашенец. Чудя се на този Ризов абе човече плати там където трябва за да напишат ведъж истината за теб и не дай си Боже да си помислят молците че си и съсобственик на обекта леле мале стълбовете за жалейки няма да стигнат .Короеди търсете лайна под кората това е вашата природа. Оставям ви да творите


24 Май 2019 15:59 | SkiPro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ски зона "Картала" не се нуждае от кабинков лифт тъй като максималната денивелация е 910 m. Основната писта е с дължина 4500 m и включва 2200 m писта. По долната писта е с денивелация 370 m. Кабинковият лифт, който тръгва директно от последния етаж на хотелски комплекс “Картала“ – също буди голямо недоумение тъй като създава непрестанен шум и неудобство за гостите в ресторанта и хотела.
Решението е елемнтарно, по-удобно за ползващите съоръжението, както и финансово много по-изгодно от това да се поставя нов и скъп кабинков лифт на австрийската фирма “Doppelmayr”.

Кабинковият лифт, който тръгва директно от последния етаж на хотелски комплекс “Картала“ – също буди голямо недоумение тъй като създава непрестанен шум и неудобство за гостите в ресторанта и хотела.
Решението е елемнтарно, по-удобно за ползващите съоръжението, както и финансово много по-изгодно от това да се поставя нов и скъп кабинков лифт на австрийската фирма “Doppelmayr”.
6-седалков скоростен лифт тип „закрит" с


24 Май 2019 16:01 | SkiPro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

6-седалков скоростен лифт тип „закрит" с капацитет до 3 хил. души на час, който да се построи пред хотелския комплекс. По такъв начин изкачването от долна до горна станция ще отнема около 15-20 мин., което ще е както бързо така и устойчиво при по-висок вятър. Най-важното е, че няма да бъде необходимо да си сваляш „неудобно“ ските или сноуборда за да се качиш на лифта, а не както е задължително при ползването на кабинковия лифт.


24 Май 2019 16:02 | SkiPro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

На по-ниската писта за ски алпийски дисциплини с денивелация 370 m., където се ползваще отделен влек тип паничка, може да се замени с 4-седалков лифт скоростен лифт тъй като би бил по-удобен и лесно достъпен за начинаещите и средно напредналите скиори и бордисти, които често изпитват трудности при ползването на влек тип паничка.


24 Май 2019 16:04 | SkiPro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Липсата на подходящи писти за начинаещи и средно напреднали скиори и бордисти на “Картала“ също е един от проблемите, което изисква адекватно решение. На върха на 6-седалковия лифт е възможно да се построят два влека тип котва, които да се ползват от начинаещите и средно напредналите скиори и бордисти, както и удобно заведение за бързо хранене на самообслужване, където може да се хапне и почине между няколко спускания (подобно на заведението за бързо хранене "Козела" на Банско находящо на Платото, точно до писта №3.)


24 Май 2019 16:04 | SkiPro
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Съществено важно е до ски зона “Картала“ да се ремонтира и разшири пътят, което ще позволи да се стига до зоната за не почвече от 30 мин. Ако това се игнорира, средствата които ще се вложат за подобряване на ски зоната се обезмислят, освен ако идеята не е за поредното влагане с „други цели“!
PS. В случай, че някой от ръководството на ски зона “Картала” прочете този коментар, може да се свърже с мен (FB/ID-Svet Koss) тъй като има и други много важни детайли, които не трябва да се пренебрегват.
Поздрави,
С. Костадинов (бивш директор на ски училище “Картала“ 2016-2017г.)
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар