Масовите проверки от Агенция по безопасност на храните в Пиринско продължават и по празниците

18 април 2020 08:43   3 коментара   4393 прочита


Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни в област Благоевград, както и на пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси на територията на областта, във връзка с предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.

Във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка. По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Инспекторите ще селедят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “B” в търговската мрежа).

Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни. По време на официалните празници 17.04.2020г. - 20.04.2020г. вкл., на 01.05.2020г. и на 06.05.2020г. ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.

Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция. Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите; Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.

Г. Георгиев

3 коментара
18 Април 2020 11:47 | Антон Миленков 661
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това, че сигурно над 95% казват на почти всяка пластмаса найлон не значи, че в найлон можете да си носите картофите.
Напишете веднъж хексаметиленадиминдиадипинат и ще се прочуете като медия с полинаучна ориентация. Нема да ви навреди.
Бе найлон си е.
Оно е като ТИР (TIR). Ма това не е камион, ами конвенция. Е па са, гулема работа...


18 Април 2020 11:48 | Антон Миленков 994
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

диамин


18 Април 2020 14:34 | Здраве
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Хора, пазете се. В града има много софийски коли, придошли, въпреки призивите на щаба. Такива има и в Банско. Спомнете си, че през март по този начин безотговорни от Милано пръснаха заразата из цяла Италия
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар