Маргарита Алексиева от Районен съд – Дупница с номинация за Съдия на годината

05 декември 2023 10:08   3 коментара   10108 прочита


Съдия Маргарита Алексиева от Районен съд - Дупница бе един от тримата съдии номинирани за „Съдия на годината“, на 11- те Национални награди за правосъдие. Професионалният й опит в съдебната система започва като съдебен кандидат в Окръжен съд – Кюстендил за периода 03. 02. 1997 г. – 03. 02. 1998 г. Встъпва в изпълнение на длъжността „съдия“ в Районен съд – Дупница с Акт за встъпване от 14. 10. 1999 г., като преди това е изпълнявала функциите на Нотариус и на Съдия по вписванията в същия орган на съдебната власт. Със заповед на адм. ръководител – председател на Софийски апелативен съд в периода 2021 г. – 2022 г. е била командирована като съдия в Окръжен Съд Благоевград,

Наказателно отделение, а през 2009 г. - в Окръжен съд – Кюстендил, Гражданско отделение. С решение на Съдийската колегия на ВСС, от 06. 12. 2016 г. е повишена в по-горен ранг - „съдия във ВКС и ВАС“. 
В рамките на тези 24 години в съдебната система, съдия Алексиева е разглеждала както граждански, така и наказателни дела, отличаващи се със своята фактическа и правна сложност, което й е дало възможност да опознае всички аспекти на правораздаването на ниво районен и окръжен съд. Съдия Маргарита Алексиева споделя разбирането, че през целия си живот, човек трябва да постоянно да се развива и усъвършенства професионално, да придобива нови знания и умения, да обогатява своя житейски и професионален опит. 
Организатор на 11- те Национални награди за правосъдие е Балканската медийна асоциация, подкрепена от Българската Съдийска асоциация, Международния адвокатски съюз, адвокатски колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Професионалната асоциация на медиаторите, Прокуратурата на РБ, Асоциацията на жените адвокати и Асоциацията на синдиците в България. По традиция номинациите се извършват от наградени и номинирани от предишните години, както и от професионалните асоциации и колегии. Гласуват журналисти от сектор правосъдие, професионално жури, което е в състав съдията от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, проф. Огнян Герджиков, проф. Атанас Семов и адвокат Владимир Дончев. Гласуването се извършва въз основа на подадените от номинираните биографии. 
Националните правосъдни награди са с благотворителен характер, в подкрепа на деца болни от церебрална парализа и за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми. 
 


Още за: съд   Дупница   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
05 Декември 2023 10:23 | Yaram
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ot dupnica I benzin ne spiram da zarejdam maika vi deba u ubitoto selo


05 Декември 2023 14:09 | KREZ
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Bravo neshto dobro da se slychi v taia durjava


05 Декември 2023 17:42 | Само питам...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А дупи ли се, като е от Дупница?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар