Лоша финансова новина, която ще удари по джоба на много шофьори

30 ноември 2019 13:16   3 коментара   17479 прочита


С „бонус-малус” плащаме 2 пъти за едно нарушение, а при тир превишения на скоростта ще плащаме 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска”

Превозвачи, автоинструктори и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус”, при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие.

„Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията.

„Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

От Комисията за финансов надзор (КФН) са предложили два варианта са системата „бонус-малус” като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства.

Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение.

Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита, изчислява в. Труд.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км.ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”.

Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Казус

Най-потърпевши са фирмите

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила.

Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьора, които карат всяка от колите.

Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита./blitz.bg

3 коментара
30 Ноември 2019 14:41 | писна ми
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Да я въвеждат час по скоро. Най- много да ме накарат да продам колата. Кой ще загуби? Най - напред общината с нейния убийствен голям данък; няма винетка; няма гражданска; няма гориво. Ще огранича пътуването, а когато се наложи със спестените пари ще наема такси или с автобус.


30 Ноември 2019 15:48 | колко ще издържим?
Оценка:
22
 (
22
 гласа)

От общината вдигат данъци и такси, застрахователите и те да не останат по назад. Да не забравяме че зорлем ни набутват в ръцете, зелена карта" Живи ще ни дерът.


02 Декември 2019 10:37 | Сандански
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Докато не грабнем сопите така ще е .
Кьотек си требва кьотек, та да им дойде акъла в алчните им главички.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар