Кюстендил почва битка с корупцията след печалната оценка, че държи първенството по този показател

11 декември 2013 15:50   1 коментар   11886 прочита


Икономисти от Института за пазарна икономика представиха изследване според което Кюстендилска област е на едно от първите места по корупция.

Данните бяха представени пред Областния обществен съвет за превенция и противодействие в Кюстендил.

Изследването е направено в края на април и началото на месец май, като според проучването Кюстендил, Велико Търново и Перник са в дъното на таблица, като области с най-висок праг на корупция.

Между другото Кюстендилска област попада там за втора поредна година. Затова ние излязохме и със съответните препоръки. Хубаво е да се ползват обществените омбудсмани, каквито длъжности ги има на много места в страната, по решение на Общинските съвети. Те също са начин за решаване на проблемите. Предложихме и спазване на принципа на мълчаливото съгласие, след изтичане на законноустановения срок. Това е наше отдавнашно наше предложение, тъй като е и един от лостовете за нерегламентирани плащания, които се използват. Протакат се решения на администрацията, а мълчаливото съгласие е едно решение”, каза старши икономистът Десислава Николова.

Според нея друга добра практика са електронните услуги, които прекъсват връзката на гражданите с администрациите.

От своя страна от областната управа в Кюстендил започват и информационна кампания за борба с корупция на место ниво. На флаерите е записано “Корупцията ощетява всички нас”, “Корупцията е престъпление”, “Корупцията е разруха”, “Нека всички кажем Не на корупцията”. Те ще бъдат поставени на входа на областната управа.

Даниел Цветков


Още за: борба   корупция   праг   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
11 Декември 2013 18:34 | читател
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

А ми анатемосайте първо устатата Мая Манолова, тя има голям дял в първенството ви по корупция!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар