Кюстендил и Дупница с възможност за допълнително настаняване на бягащи от войната украински грраждани в общински бази

17 май 2022 14:51   5 коментара   2492 прочита


Единствено общините Кюстендил и Дупница имат капацитет за допълнително настаняване на украински граждани в общински бази, без да са необходими капиталови разходи. Това става ясно от писма на местните власти до Областна администрация-Кюстендил, изпратени в отговор на указания от зам.-министър председателя по ефективно управление Калина Константинова.

Проучването има за цел да установи дали на територията на областта е възможно обособяване на временни приемателни центрове за 1 – 3 денонощия на от 100 до 500 лица, както и временни приемателни центрове за среднострочно и дългосрочно настаняване на от 100 до над 1 000 лица, в общински или ведомствени бази.

В общинските обекти, които са годни за настаняване на украински граждани оборудването за настаняване ще бъде предоставено централно. 

15 спортни зали, намиращи се в Спортен комплекс „Осогово”, като възможни за краткосрочно, средносрочно и дългосрочно настаняване на украински граждани, са подадени от Община Кюстендил. Залите са собственост на Общинско предприятие „Управление на общински имоти”. Най-голямата е площ 1 485 кв. м. 

Краткосрочно настаняване от 1 до 3 дни на украински граждани в спортната зала в Дупница е готовността на Общината за допълнителен прием на бягащи от войната украински граждани в общински обекти с по-голям капацитет. Спортната зала е с площ 900 кв. м. 

Всички обекти, предложени от двете Общини разполагат с отполение и се охраняват. В половината има течаща вода и вода за питейни нужди, както и възможност за високоскоростен интернет. Със складови помещения разполага само спортната зала в гр. Дупница. 

Останалите седем общини в Кюстендилска област не разполагат с общински обекти, които биха могли да предоставят за настаняване на украински граждани, без да е необходимо да се извършват ремонти. 

Украинските граждани, пребиваващи в страната са над 100 000, а настанените в Кюстендилска област над 200. Действащата в момента Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна е разписана до 31 май. Проучването на възможността за настаняване на украински граждани в общински и ведомствени бази има за цел да се създаде организация за допълнително настаняване на украински граждани и евентуално пренасочване на вече настанените в страната. 


Още за: война   украйна   бежанци   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
17 Май 2022 17:54 | 666-ДЯВОЛЕТО
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

УКРАЙНСКИТЕ КУРВИ ДА МИ ДОЙДАТ ЩЕ ГИ ШИБАМ ВСЕКИ ДЕН-СЪС ЗЛОБА ЗАЩОТО МРАЗЯ И НЕНАВИЖДАМ ФАШИСТИ, ХИТЛЕРИСТИ И ТЕМ ПОДОБНИ ИЗРОДИ. УКРАЙНА-ХАЙЛ ХИТЛЕР-ХИМИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ СЪС САЩ .УКРАЙНА -УБИИЦИ. ЗЕЛЕНЯКО ЩЕ ГО КАЧАТ НА ВЪЖЕТО ЗАЩОТО Е ТЪПО ПАРЧЕ ПРЕДАТЕЛ НА НАРОДА СИ.


18 Май 2022 02:05 | Т
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Няма по- голям фашист от теб, злобно, гадно вещество. По цял ден беснееш и ръсиш глупости, леко да не се пукнеш от злоба. Ходи се прегледай, ти не може да си нормален. По колко ти плащат да злобееш, по рубла на ден? Казваш били фашисти и хитлеристи, а платените мародери чеченци и талибани какви са, какви са?! Не са ли и те същите? А ти какъв си? По цял ден пишеш глупости, нямаш ли работа? И млъкни поне за ден- два, изобщо не си интересен. По всички теми ли си мислиш, че си компетентен да се изказваш?


18 Май 2022 20:08 | 666-ДЯВОЛЕТО
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ДО Т
Т ТЪПИЯ ФАШИСТ ПО ЦЯЛ ДЕН ЩЕ СИ БЕСНЕЯ И ЩЕ КАЗВАМ ИСТИНАТА. ХОДИ СЕ ПРЕГЛЕЖДАЙ ТИ Т. БЪДИ СИГУРЕН НЯМА ДАСЕ ПУКНА ОТ ЗЛОБА. НАПЪЛНО СЪМ СИ НОРМАЛЕН. НА ТЕБЕ Т ВЕЧЕ НИ ТИ ПЛАЩАТ ДА ПИШЕШ ЗА ГЕРБ И ББ КОЛКО СА ВЕЛИКИ. НЯМА ДА МЛЪКНА НИТО ЗА СЕКУНДА КАМО ЛИ ЗА ДЕН ДВА. КОМПЕТЕНТЕН СЪМ ПО ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕМИ-МОЖЕШ ДА ЗЛОБЕЕШ И ДА ЗАВИЖДАШ ТОВА СИ Е ТВОИ ПРОБЛЕМ. ХОДИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ ПРИ ПСИХИАТЪР МОЖЕ ПЪК НИЩО ДА ТИ НЯМА- Т. УКРАЙНКИТЕ ЩЕ ГИ ШИБАМ И ЖЕНА ТИ СЪЩО. АЙДЕ ОТ ЗДРАВ ДА СТАНЕШ И НА ПО-ЗДРАВ ДА СЕДНЕШ-Т.


18 Май 2022 20:09 | 666-ДЯВОЛЕТО
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ТТТТТТТТ -ЛЯВ ДИРЕК


19 Май 2022 08:17 | Т
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Малоумник. Сам ли се преценяваш дали си компетентен? И измисли нещо свое, не повтаряй моите думи. Нещо си комплексиран доста, как се пениш само. Какъв ли ти е случая? Личи си кой какъв е, ти го показваш всеки ден, няма нужда да се казва повече. И САМО НЕМА ДА СЕ НЕРВИШ ПОВЕЧЕ, ДА НЕ НАПРАВИШ НЯКОЯ БЕЛЯ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар