Куриозен казус! Активен спорт ли е шахът и защо РЗИ наказа благоевградския клуб "Виктори"?! Съдът реши!

21 август 2019 16:36   7 коментара   13269 прочита


Интересен казус се гледа в Районен съд Благоевград. Сдружение "Шах клуб Виктори" отнесе глоба в размер на 500лв след проверка от Регионална здравна инспекция. Инспекторите посетили зала "22 септември", в която щял да се състои турнир по шах. Те извършили проверка относно спазването на наредба за провеждане на задължителни начални, периодични и предсъстезателни медицински прегледи на лица, упражняващи физическо възпитание и спорт при провеждането на турнира по шахмат за деца.

Марин Атанасов, който е представител нба сдружението, не предоставил медицинските документи. Инспекторите съставили акт за административно нарушение, в който било отразено, че в качеството си на организатор на регионално състезание по шах, са допуснати лица на възраст 8, 10, 12, 14 и 16 години без извършени задължителни предсъстезателни медицински прегледи.

Актът бил оспорен от представителят на сдружението и в съда се наложи разясняване на понятията "физическо възпитание" и "спорт". Шахматът не попада в дефиницията за активна физическа дейност. Той се определя като стратегическа и тактическа игра, при която участващите в нея не упражняват физическа активност.

Следователно, актът, съставен от инспекторите е неоснователен и съвсем логично отменен от районен съдия Г. Симеонова. Множеството грешки и несъответствия при съставянето на акта също наклонили везната към това решение и глобата бе отменена.

П. Пенева


Още за: казус   проверка   зала   турнир   шах   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
21 Август 2019 17:20 | Калин
Оценка:
0
 (
10
 гласа)

Тогава другарят Атанасов да върне всички пари които взима от спортни направления.


21 Август 2019 18:28 | Малин
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

В РЗИ работят доста ограничени хора, като например една пишман докторка Ружа Ковачева. Такава проста и направо тъпа, но надменна жена е срам за институцията


21 Август 2019 20:50 | Стамат
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Тая ЮЗУ съдийка чела ли е спортни документи. Май е с дебел ....


21 Август 2019 21:38 | 123
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Калата за 50 лева е щел да оправи нещата!


21 Август 2019 23:50 | Мария
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Тия хрантутници от РЗИ да влязат в незаконните лекарски и зъболекарски кабинети! Колко работа ще им се отвори и колко пара ще влезе в държавната хазна!
Пък и ако са дружинка с НАП, еееее


22 Август 2019 14:48 | Биг Брадър
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Освен, че е проста тя е една брутална жена. Вече осми месец заема позицията Директор Дирекция "Медицински дейности" към РЗИ Благоевград без проведен конкурс! Къде е Директора д-р Калоянов! При връщането си в РЗИ Благоевград от МБАЛ "Пулс" АД тя се яви на конкурс за Гл. Инспектор, за който според изискванията тя не бе представила свидетелство за съдимост в срок, а след конкурса. За това бяха наказани двама директори на Дирекции!


22 Август 2019 15:53 | до горния Биг...
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Сигурно и ти пишеш за докторката Ковачева, като някой по-горе. Такава ограничена жена рядко ще видиш в средите на лекарите. Прави впечатление с напористата си простотия от километър. Как изобщо я търпят в РЗИ един Бог знае.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар