Кукерската група на село Бачево с атрактивно представяне на XVIII – то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

15 януари 2022 13:11   1 коментар   10714 прочита


Кукерската група на село Бачево с ръководител Георги Михов впечатли публиката в Симитли с атрактивно представяне на XVIII – то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. В групата участват 150 души, от които 50 мъже, 60 жени и 40 деца. Най – възрастният участник е Димитър Кокалчев на 76 години. На фестивала в Симитли кукерската група от село Бачево представя обичая „Бабинден“.

В първия ден на новата година, с пожелание за здраве и берекет и с надежда за по – добро, в центъра на селото се събират кукерите, облечени в носии и маски. Кукерите цяла година отглеждат най – хубавите животни и от кожите им правят своите костюми. Пръв „чауш“/ така се наричат кукерите в разложко/ е този, който има костюм с най – дълга козина. Отпред вървят чаушите, гонейки лошите духове, а след тях с музика и хора, облечените в носии мъже, жени и деца – символ на красотата, любовта и новото начало.

Носиите са типични за този край – ален фустан, везана кошуля и дълга и тясна престилка, избродирана с цветни мотиви. Обикалят селото и накрая всички се събират на площада, цялото село се поздравява и си пожелава успешна нова година.

Кукерската група на село Бачево е печелила най – разнообразни отличия, сред които: III-то място на Международен кукерски карнавал „Старчевата 2015 г.“ – град Разлог; Награда за най – масово участие, най – малък и най – възрастен участник на Международен кукерски карнавал „Старчевата 2017 г.“ - град Разлог; II-ро място за гостуваща група на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ – 2018 г.; I-во място за масово участие на фестивала „Дервиши Варвара“ – 2018 г.; II-ро място на Международен кукерски карнавал „Старчевата 2019 г.“ - град Разлог; III-то място за най – добре представила се гостуваща група и I-во място за „Най – добра хореография“ на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ – 2019 година; I-во място на фестивала „Дервиши Варвара“ – 2019 г.


Още за: Бачево   село   кукери   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
16 Януари 2022 07:34 | към тоя отгоре
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво Бачево, се ве слагат на второ или трето место, не се ли сепвате ? Земете се у ръце и си направете фестивал у Бачево, та да видим на кое место ке ве сложат
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар