Кугар в спасителна операция в Пирин над Банско

08 август 2023 08:07   1 коментар   4750 прочита


Военнослужещи от авиобаза Крумово с вертолет "Кугар" се включиха на  7 август, в евакуацията на пострадал турист в района на връх Полежан в Пирин. По искане на Министерството на вътрешните работи за оказване на помощ на пострадалия в 16. 18 ч. вертолетът излита от авиобаза Крумово. 

Това съобщиха от министерството на отбраната. 

Пострадалият се е намирал в стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под върха. Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа използването на лебедка за извличане на пострадалия е оценено като високо рисково. 

В тясна координация с Планинската спасителна служба - Банско е избрана площадка за кацане. Екипажът успява да приземи вертолета въпреки крайно ограничените размери и големия наклон на терена. 

Само 800 м. делят пострадалия от вертолета, но в тези трудни условия на спасителите са нужни повече от 2 часа, за да стигнат до него, да му окажат първа помощ и да го пренесат на носилка до борда на вертолета. Пострадалият е транспортиран до лифта в Банско, където го е чакала линейка на Бърза помощ. 

В 20. 16 ч. вертолетът е кацнал обратно на летище Крумово. 

Командир на екипажа е капитан Николай Станоев, втори пилот подполковник Стефан Стефанов, борден инженер капитан Диян Йорданов, оператор на лебедка - капитан Божидар Славчев, и спасители - капитан Руслан Иванов и старши сержант Стоян Колев. 

По време на полета са строго спазени мерките за безопасност и изискванията, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства на Република България. За пореден път в изключително тежки условия и с риск за живота си военните летци и спасителите от Планинската спасителна служба със своя професионализъм, воля, себеотрицание и отдаденост спасиха човешки живот. 

В. Василев 

1 коментар
08 Август 2023 09:18 | Цеко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не е българин затова хеликоптер българите кучета ги яли продажници долни
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар