Къде е Янек, мутрите вън: Дупница излиза на протест тази вечер пред полицията

01 октомври 2020 14:01   7 коментара   9387 прочита


За 18:30 часа тази вечер е обявен протест пред сградата на РУ Дупница. Организатор на протеста „Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?“ е дупничанинът Любомир Авджийски, юрист към Центъра за мониторинг на правосъдието, предаде dennews.bg. „Преди два месеца в Дупница беше отвлечен Янек Миланов - дупничанин, който живее и работи във Франция. Усмихнат човек, с много приятели.

Причината за отвличането, която е разпространена от свидетели и медии, е ревността на бодигард на братя Галеви - Васил Капланов.

Изчезването на Янек не е изолиран случай, а част от добре развитата през последните 25 години мутренска култура. Много от нас виждаме, че дупнишката полиция забави и не извърши качествено разследване, за да прикрие извършителя/ите. Хората в града са разкъсвани между гнева и страха, но вярвам, че дупничани са смели и ще поискат промяна!

Била извършена вътрешна проверка в МВР по случая и резултатите от нея щели да бъдат публикувани следващата седмица. Такива проверки сме виждали много, без резултати. Ето защо на 01.10.2020 г, четвъртък в 18.30 ч., ще бъда пред полицейското управление в Дупница, за да поискам отговорността и уволнението на началника на полицейското управление - Борислав Динев и изчистването на районната полиция и прокуратура от хората свързани с местната мафия.

А също и да кажа "Вън мутрите от Дупница!". Каня всеки, който иска да се присъедини! Заради собственото си достойнство и съвест и за да има какво да кажа един ден на децата си, като ме питат - "Ти какво направи, когато родният ти град беше мачкан? "

Страхът в Дупница трябва бъде пречупен, а институциите да бъдат освободени от влиянието на мафията!“, казва Авджийски в обръщението си към дупничани и съпричастни със случая.

„Янек е всеки един от нас. Не само, защото всеки от нас можеше да е на негово място, а защото всички сме виновни за неговото изчезване. Отговорни сме, защото си мълчахме десетилетия, докато Галевци и други мутри мачкаха бизнеси, достойнства, човешки съдби. Колективното мълчание пред физическия рекет, убийства и изнасилвания е съучастие.

През това време дупнишките младежи се възхищаваха на мутрите и искаха да са като тях, а мнозина дупничани обясняваха колко добре и подредено било като били Галеви и "колко те правели за града".

Това е цинизъм от най-висока степен.
Янек и всички ние сме жертва на един и същи Стокхолмски синдром, при който мутри на местно и национално ниво ни мачкат десетилетия, но ние мълчим или дори им кимаме одобрително и се радваме на всяка троха, която ни подхвърлят.

Вече два месеца дупнишките прокуратура и полиция проспиват разследването, въпреки че дори децата знаят основни факти за отвличането на Янек. На този фон и след един месец цинично мълчание, един главен прокурор дефилира неколкократно до Дупница, за да говори пред медии и да каже, че "разследването продължава" или че "продължава с коне".

Сериозно ли? Сериозно ли ще се задоволим с този театър? Ефективната и работеща прокуратура и полиция говорят с резултати, а не с разходки и интервюта. Капланов беше покрит, докато не отмине общественото недоволство.

Надявам се това недоволство да остане и да се превърне в справедлив гняв, понеже то е единственият шанс за Дупница - изчезването на един млад мъж да не остане без последствия.

Правно отговорните лица за разследването в Дупница, или по-точно за липсата на разследване са началникът на полицията и ръководството на прокуратурата в Дупница, както и техните шефове в Кюстендил и София.

Ето защо, единственото, което може да помогне на Янек и на Дупница е не полицейски конни разходки и интервюта, а търсенето на отговорност за закъснялото/липсващо/ разследване и за "местните зависимости". Само така можем да изкупим поне частично изчезването на един млад мъж“, казва още Авджийски.

Протестът започва в 18:30 часа днес пред сградата на РУ Дупница.


Още за: янек   Дупница   протест   Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
01 Октомври 2020 16:47 | Дупница
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Скъпи съгражданин, нека всички, които обичаме града си излезем пред полицията в 18. 30 часа. Или ще живеем в ПРАВОВА ДЪРЖАВА или всичко отива по ДЯВОЛИТЕ. Нека изметем МУТРИ от нашия град, които не живеят тук и нямат място такива сред НОРМАЛНИТЕ ХОРА.


02 Октомври 2020 00:17 | Манчо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Мутрите, за съжаление управляват държавата.


02 Октомври 2020 01:02 | От читател на стрц
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Съгласен с написаното от Дупница, и сега вижте как мафиотската в. Струма ще изтрие коментара ми, и няма да позволи да оценявам коментарите. Следя това им действие от 3 месеца .моля съответните органи да вземат най строги мерки. Това публикувам и в други сайтове за сведение, какви ги върши мафиотската в; Струма!


02 Октомври 2020 07:55 | от МИТКО
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

А БЕ ТРИМА ДУШИ БЯХТЕ . МИНАХ ОТ ТАМ ДА ВИДЯ ПРОТЕСТА - ТАМ БЯХА САМО НЕЩАСТНИЦИ КОИТО НЯМАТ И ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ. ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ОТ ПОЛИЦИЯТА ДА СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА. ТОВА СА КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ- КРИМИНАЛНИ . НЕ СА КРЪЧМАРСКИ СВАДИ . АМАН ОТ ВСЕСТРАННО РАЗВИТИ ЛИЧНОСТИ - ОТ ВСИЧКО РАЗБИРАТ НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ В ЖИВОТА . САМО АКЪЛ ДАВАТ.


02 Октомври 2020 09:59 | Кирил
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Има и свестни полицаи но повечето са лекета / назначени с връзки/ и най вече каквото им каже шефа това правят а той е сраснал с прокуратура и община и за техните хора няма закони.


02 Октомври 2020 17:14 | Старата махала
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Смешникът Гешев нали лично щеше да разкрие? 30 дни не направиха нищо. Разбира се, че след това няма как да го намерят.
От разтягане на локуми и изпълнение на поръчки герберо-дпсарските служби са станали напълно негодни да правят разследвания, когато наистина се налага.


03 Октомври 2020 21:15 | До Митко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ти от къде знаеш какви са ? Понамирисваш на еничарин
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар