Кръгла маса „Scaptopara-Quo Vadis”! Христина Шопова: Община Благоевград ще изпълни всичките си ангажименти за археологическия обект край града

08 февруари 2019 14:47   4 коментара   12646 прочита


Решението: АПИ да изготви задание, общината ще направи обществено обсъждане, целта е да имаме нещо още по-голямо като територия и уникално като съдържание историческо място

В рамките на 2 дни в Благоевград се проведе кръгла маса, дискусия около бъдещото на археологичния обект край село Покровник. Дискусията бе под надслов „Scaptopara-Quo Vadis”, а кръглата маса се проведе в Регионалния исторически музей.

Присъстваха специалисти от апи, експерти и представители от община Благоевград. Очакваше се и министър Б. Банов, но поради неотложни ангажименти той не дойде. Целта на кръглата маса бе да се набележат мерки и се уточни какво е бъдещето на "Скаптопара" и какви ангажименти ще поемат институциите за съхранението, опазването им и превръщането им в ценен археологически обект.

Община Благоевград поема ангажимент в рамките на две седмици да организира среща с представители на АПИ, Министерството на културата и всички заинтересовани страни за бъдещето развитие на археологическия обект край Покровник. Това заяви днес зам. -кметът Христина Шопова по време на дискусията.

Тя припомни поетия ангажимент през октомври миналата година от страна на пътната агенция да изготви задание за преместването на археологическите находки и тяхното консервиране. Тогава АПИ обеща да направи обходни пътища и входно-изходни пътни отсечки от и към магистралата, които да водят до обекта.

Според Шопова ангажимент на общината е след като се види това задание, с всички заинтересовани страни да се направи обществено обсъждане " Ние не трябва да отстъпваме и от другата цел – да бъдат проучени и следващите 120 декара, за да имаме нещо още по-голямо като територия и уникално като съдържание историческо място. Още повече, че според археолозите там е възможно да има още по-ценни артефакти”, подчерта Шопова.

По думите й в заданието на АПИ трябва да се опишат всички неща, които са необходими за съхраняването, консервацията и социализацията на античното селище. След това ще започнат действия за неговата социализация – изграждане на паркинги, на пътища, на посетителски център. Има и идея, която е в процес на обсъждане - да се направи център за експериментална археология.

„Това са нещата, които очакваме да се свършат от АПИ. Не трябва да се губи никакво време, то тече бързо. Трябва да е ясно на всички, че общината сама не може да финансира толкова мащабен проект, затова ще разчитаме на държавно финансиране и на европейски проекти. Защото наистина става въпрос за много мащабен проект”, допълни зам.-кметът Христина Шопова.

П. Иванов

4 коментара
09 Февруари 2019 08:19 | Севт Iv
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Банда пълзящи самозванци рушат историята на моя народ преди да са я прочели. Вандали!


09 Февруари 2019 09:53 | Лилчо
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Алоооо.... Банов съм


09 Февруари 2019 14:06 | Горд Скаптопарец
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

И кой точно археолог, историк или... врачка определиха, че това е Скаптопара?
Само лакардии.


10 Февруари 2019 09:21 | Йоско
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

А брат Джон какъв го дърви там не става ясно... Представител на църквата ли е
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар