Кризата идва! Боклукът в Рила! Жена със сигнал до Struma.com: Заринахме се, няма кофи за смет, събираме мръсотиите с ръце, ще пламне епидемия..

10 март 2020 14:05   10 коментара   7763 прочита


Задава се криза, а депото край Бучино, в което и община Рила е съсобственик все още не работи. Благоевградският кмет не е подписал все още договора с избрания и утвърден от КЗК оператор и продължаваме да хвърляме по 12 000 на ден по трасето Благоевград-Костинброд.

Здравейте! Казвам се Снежана Г.. Живея в гр. Рила, ул. Царев връх -13. За нашия дом и две наследствени необитаеми къщи / намиращи се в различни жилищни квартали на града/ вчера платих такса смет общо 211, 79 лв. като пред необитаемите къщи нямаме достатъчно кофи за смет, а пред жилището ни е този казан. Зариваме се в боклуци ежедневно Уведомили сме съответните органи. Реакция- няма!

Налага ни се да събираме боклуците с ръце, написа днес в писмо до редакционната поща на Struma com, жителка на града и ни предостави снимки, показващи ситуацията с боклука. Проверка установи, че Снежана не е единствената ,която протестира срещу липсата на реакция по отношение на боклуците в града, хората са силно притеснени, че е възможно да пламне епидемия. Ще потърсим по- късно кмета Кабзималски за коментар по сигнала на жители на град Рила.

Припомняме, че община Рила е съсобственик на  модерното депо край благоевградското село Бучино, но поради незаконната заповед на кмета на Благоевград, Румен Томов да прекрати договора с оператора " ДЗЗД "Регионално депо -2019 "то не работи . И въпреки, че бе официално открито от премиера Б. Борисов, заради тази кметска заповед, депото не заработи ,с което се създадоха сериозни проблеми на общините съсобственици и разбира се реализираха сериозни финансови загуби от депонирането на боклука на далечни дестинации.

Наскоро кметът на Рила в национален ефир сподели, че наистина проблема с боклука е сериозен и неработещото депо, направено след години очакване, създава неприятности и проблеми на общините- Рила, Кочериново, Бобошево, Симитли и Благоевград. Както писахме Благоевград е загубил над 1 300 000 лева от депонирането на боклука в Костинброд само за три месеца, в които кметът Томов затвори депото с незаконната си заповед. КЗК определи действията му по прекратяване на договора с оператора като незаконни и въпреки това договорът все още не е подписан.

Събираха се кметовете на всички общини, които взеха решение поради назряването на криза с боклука, спешно да се подпише договора и да се отвори депото. До момента реакция няма. Симитли продължава да вози в Разлог и да плаща за това ,останалите общини също извозват незнайно къде. Благоевград продължава да хвъря хиляди левове на ден по трасето до Костинброд, а сметката е умопомрачителна. 12 000 лева дневно за извозването на 55 тона боклук от областния център, изтичат от бюджета на община Благоевград.

Сумата набъбва ежедневно. Кой ще плати загубите на общините-съсобственици ,на община Благоевград за това незаконно решение и заповед да се спре оператора и работата на депото?!, това е въпросът, който прокуратурата в Благоевград е крайно време на зададе на местната кметска управа? Ще се СЕЗИРА ЛИ ПРОКУРАТУРАТА за нанесените щети на общинския бюджет за последните няколко месеца?!.

Тук казусът е ясен ,има документи, има изплатени суми, които гонят 1 400 000 лева. Изумени сме от апатичното отношение по темата на общественици ,политици, съветници, лидери на политически партии, които сякаш са от друга планета и не виждат какво става с боклука и до какво доведе незаконната заповед на градоначалника.

Мълчат по казуса политиците и чакат "бурята да отмине", а когато дойдат избори отново ще се правят на силно загрижени за общината, за Благоевград и неговите хора. Вчера на пресконференция бе направен опит да бъде попитан градоначалника за депото, но въпросът на репортера остана глас в пустиня и не получи отговор по така сериозната тема.

П. Костадинов

10 коментара
10 Март 2020 14:23 | Мама Кучка - Елена Йончев
Оценка:
-2
 (
20
 гласа)

Много ви здраве таваришчи от комунистическия Благоевград . Вие си избрахте другаря Томов за кмет - сега ще мълчите . Ако трябва ще му дишате и пръднята . Казвам ви - не ядосвайте комунист защото ще въведат и режим на тока щом не мълчите . Помните ли един час има ток три няма ???. Избрахте си кмет пионка сега ще го търпите . Ясно ли ви е ??


10 Март 2020 15:39 | ГРОБ
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

дано пламнете вие, тъпи журналя от ГРОБ и всички подобни мърши!!


10 Март 2020 15:43 | Пепи
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

България се дели две - малоумните и жадни за пари и власт геребри и всички останали нормални хора! Ще ви изринем боклуци долни, от Вас по голяма смет няма!


10 Март 2020 16:30 | ...
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Оле милата като кокошка са я оскубали и наивно мисли, че в Говнария някога ще и чисто


10 Март 2020 17:13 | 123
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Поредния напън на Путьо Костадинов, Рила си има сметище, пак и там правят кофите за боклук.


10 Март 2020 20:19 | �������
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

В БЛАГОЕВ ГРАД ЕПИДЕМИЯТА Е ПЛАМНАЛА ОЩЕ КАТО СИ ИЗБРАХМЕ НОВИЯТ КМЕТ ОКТОМВРИ МЕСЕЦ .ЕПИДЕМИЯТА Е САМИЯТ ТОМОВ. НО. ВАС. ЩЕ НИ ПОСЛУЖИ ЗА ВАКСИНА. НА. 11. 03. 2020...


10 Март 2020 22:16 | Антон Миленков 520
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

55 тона за 12 000 лева? Да не ги карате до берберска Сахара тез боклуци? В страната ни, благодарение на Макрон и други евроотпадъци за километър на прицеп, товарящ до 24 тона или камион, товарящ до 18 тона ( за т. н. журналисти се рука TIR) се плаща около 2 лв. на километър. Айде сега в книжарница по избор, тетрадка с квадратчета и китайски калкулатор за 3 лева (естествено да е внесен преди епидемията с короните) и сметайте... Километрите вземете от BG. Maps or Uncle Google...


11 Март 2020 09:45 | 22
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Браво на тази смела жена от Рила трябва да има повече такива хора. И въпросите май трябва да са към общински съвет не към кмета. Общински съвет е органа който определя данъците. Кмета само изпълнява решенията им


11 Март 2020 09:49 | 22
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

До струма- Минете да снимате в Рила до големите контейнери. Сутринта колите на общината почистват следобед около тях пак е пълно с боклуци. И за това ли е виновен кмета и общината. Виновни сме всички ние които си изхвърляме боклука на всякъде, но е така защото няма глоби


11 Март 2020 16:38 | РИЛА
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

- в Рала битовите отпадъци се разтоварват на рилското сметище в края на града;
- отгоре се засипват със строителни отпадъци, което е незаконно;
- на сметището все още се разхождат местни циганчета, които събират там разни суровини;
И ЗА КАКВА ХИГИЕНА СТАВА ДУМА ТУК?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар