Крематориум в Петричко? Местните недоволстват, очакват ли се протести

14 декември 2019 12:17   2 коментара   23678 прочита


.Фирмата, която иска да изгражда крематориум в петричкото село Кърналово е все по- близо до финализиране на документалната част по проекта. Повече от година софийската фирма „Евиян 1“ ООД продължава да събира необходимите документи за изгражданетона обекта в близост до петричката зеленчукова борса. Въпреки недоволството на местните жители, през 2018г. РИОСВ Благоевград даде зелена светлина наинвестиционното намерение.

Година по- късно бе полученo  последното одобрение от институциите и бе публикуван одобреният проект. Фирмата ще строи крематориума в местността „Под ливарски рид“ в петричкото село върху площ от над 5000 кв. м. Капацитетът му е 1750 трупа годишно. Предвид изгарянията, димните газове се характеризирали с ниско съдържание на твърди частици, но е предвиден филтър, който да извършва обезвреждането им.

Според инвеститора, при реализиране на проекта, ще бъдат открити и 10 нови работни места.  По проекта се предвиждат 10 паркоместа на площ 150 кв. м., а останалата част да бъде озеленена.  Писмо на РИОСВ- Благоевград до фирмата, твърди ,че  нвестиционнотопредложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Независимо от посочените параметри и разрешителни, хората от Кърналово са в готовност за протестни действия, тъй като не са съгласни в близост до борсата да се изгарят трупове.

Предстои да разберем какви мерки ще бъдат предприети и каква ще бъде позицията и на община Петрич, която преди време също бе внесла инвестиционно предложениесъс същия характер до РИОСВ. К. Тодоров

2 коментара
15 Декември 2019 11:24 | Оппаа
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

А така! Голями умници имаме, бе!!! А сега пак спете петричании дремете. Ще го разрешители това „комити”петрички.!!!!!.....


15 Декември 2019 16:28 | Ина
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

За 10 работни места да тровятнад 50 000 души. Безумие! Ако толкова държат на общината защо не купуват ковчези от цеха в Петрич, въпреки по-ниските цени и по-доброто качество от кюстендилските?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар