"Крамър срещу Крамър" в Благоевград! Вербална война избухна в социалните мрежи! Бивша семейна двойка влeзе в публичен лют спор за правата на фестивала "Талантино"

10 март 2020 09:48   17 коментара   35350 прочита


Първа на сцената се качи ПР- ът на община Благоевград Пролет Трифонова, която нападна бившия си съпруг Бранимир Митов, че си присвоява самоволно правата за театралния фестивал "Талантино".

Остра вербална война се разрази в социалната мрежа между пиара на община Благоевград Пролет Трифонова и бившия и любим Бранимир Митев, директор на Драматичен театър "Проф Енчо Халачев". Първа на сцената, за семейната баталия, се качи Трифонова, която започна монолога си, който ще публикуваме без намеса: 

"Драматичен театър,, Проф. Енчо Халачев“, носещ името на една личност, Вселена, дълбоко уважавана от мен! Работих в театъра от 2010г., когато е и неговото създаване, до 2017г., а в театралната школа, последното ми представление беше на 3 юни 2018г.,, Домът на Бернарда Алба“ по Ф. Г. Лорка. Работила съм за създаването и налагането на един от най-добрите театрални фестивали за деца,, Талантино“ от 2013г., когато стартира, до 2016г. Последните издания на фестивала са организирани от Бранимир Митов.

Първо действие: Драматичен театър,, Проф. Енчо Халачев“ е частен театър, чиято мисия беше да създаде алтернативна сцена на конвенционалната такава, даваща възможност на млади творци, трупи, частни инициативи да популяризират творчеството си, самият театър да утвърди постоянен репертоар и публика. Затова,, Проф. Енчо Халачев“, създаде и театрална школа,, Ер малък“, която се превърна в една от добрите школи за деца в България! Но за да създадеш постоянен репертоар е необходима и постоянна сцена, на която да играеш! Искахме сцена! Тя ни беше необходима! И я получихме, точно след като ни изгониха от НЧ,, Н. Вапцаров“-1866, през 2014г.,, Наместиха ни“ в Младежки дом Благоевград!

Точно за премиерата на,, Ромео и Жулиета“ – 2015г., но с една уловка, без подписан договор, черно на бяло, да бъдат регламентирани отношенията ни с общината, какви точно са нашите права и задължения. Всичко беше устна уговорка и заповед! Дойде време, в което липсата на договор за ползване на залата на Кукления театър, позволи същата устната заповед да обърне посоката си и еднолично да изгони ДТ,, Проф. Енчо Халачев“ и Театрална школа,, Ер Малък“.

Разбира се, всичко това се случва между първи и втори тур на изборите 2019г. в Благоевград! Дали Румен Томов, Василиса Павлова или аз сме имали такива правомощия тогава? Не мисля! Въпроси и обвинения могат да се отправят към предишно ръководство, но само след изрична заповед, по възможност устна!

Второ действие: На 24 януари 2020г. инж. Румен Томов, кмет, и д-р инж. Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, обявяват на организирана пресконференция, за предстоящите културни събития, заложени в културния календар на община Благоевград! Д-р инж. Василиса Павлова казва: „Продължаваме с провеждането на театрално-танцов фестивал „Талантино“. Той ще бъде юни месец“.

Това е доказателство, че общината ще намери необходимият финансов ресурс за осъществяването на фестивала. След обсъждане на финансовото състояние, в което се намира община Благоевград, след обстойно преглеждане на фестивалите и необходимите им средства за организирането им, и след обстойна аргументация от г-жа Павлова и мен, в полза на,, Талантино“, ръководството решава, че ще отдели сума, с която да финансира фестивал,, Талантино“.

Отговорът:……от своя страна Бранимир Митов коментира, че с него никой не е разговарял за провеждането на фестивала. „В същото време аз държа правата за него. Аз съм го измислил. Тази година фестивалът ще се самофинансира, тоест аз ще го финансирам. Никой по никакъв начин не ме търсил, за да ме пита искам или не искам фестивалът да се провежда. По принцип фестивал не се прави от април за май или юни, фестивал се прави от миналата година и аз вече съм започнал да го подготвям.

И тъй като никой не ме е търсил, то на този етап Ви казвам, че „Талантино“ няма да има в Благоевград“, каза още Митов. ,,…. Тазгодишното му издание ще бъде финансирано лично от мен, защото не бих желал някой да си присвоява 7-годишен труд. И не желая да разочаровам децата от Театрална школа „Ь малък“, които имат главната роля в този фестивал! Така че къде, кога и как не се решава от никой друг, освен от мен!!!“

Въпросът:

Има ли някъде казано, че фестивал,, Талантино“ няма да се провежда в Благоевград и, че общината не иска Бр. Митов да организира фестивала? Защо Бр. Митов не намери време и желание за една среща с новото ръководство? Заради мен ли? Защо намери време да донесе оферта за осветление на,, Приказният разказвач“ /месец декември 2019г. / в община Благоевград, директно в отдел,, Култура“, а не пожела да се срещне със заместник-кмета по култура? Аз лично помня, че в годините назад всяка идея или проблем, които сме имали, свързани с театъра, не сме я обсъждали с отдел,, Култура“, а със заместник-кмета по култура.

Аз помня, че, когато дойде на власт предишното ръководство, ние отидохме да се запознаем с дамата, отговаряща за ПР, култура, социални дейности, образование и т. н., т. н., не съм търсила медиите, за да кажа, че искам среща или че никой не ме е канил на такава, или питал за фестивал и права!?!?!

Ситуацията е абсурдна! Егото е голямо! След като,, Франкофоли“ се оказа частен фестивал, а община Благоевград просто средство към тази цел, а дали Бр. Митов не пожела същото да се случи и с,, Талантино“? Съветниците и примера са лоши!

Финалът: Никой не е искал да унищожава фестивалите в Благоевград! Въпросът е защо всички фестивали придобиха частен характер, патентоват се, придобиват авторски права, раздават се длъжности на генерални и изпълнителни директори, експерти,, с и без“ граждански договори, целогодишно получаващи заплати и хонорари за селектирането на различни по естество фестивали, скандират,, Културата е мъртва“, защото не виждат вече,, себе си в изкуството“? …… Мъртва е когато човекът е поставил себе си и личният си интерес над този на обществото и самата култура!

Питам каква е била ролята на общината в изграждането на тази култура, след като дадени персони имат възможността кръвожадно да заграбват, късат и присвояват общински инициативи? Оказва се, че всички имат права, а ………. обществото и прилежащите му фестивали, защото са плащани от джоба му, нямат права! Години от своя живот съм посветила на театъра, този театър! Винаги съм работила в името на децата! Децата на Благоевград! И те го знаят! Когато твърдиш в пространството, че правиш всичко в името на децата, би трябвало действията да отговарят на твърденията ти, а липсата на действия, свидетелства за личен интерес!

Намесват се и взимат думата хора, които не са имали никога отношение към ДТ,, Проф. Енчо Халачев“, по-точно правят коментар. И може би наистина по-точната дума е,, коментар“, тъй като тези хора години наред правят само коментари, назидателни, придружени с подобаващ жест! Назначена съм на длъжността младши екперт,, Връзки с общевствеността“ в община Благоевград и нямам правомощията да съкращавам или назначавам хора в отдели. Длъжността, на която съм не ми позволява да закривам или откривам фестивали. Това, което мога съм направила, защитих Фестивал,, Талантино“ и провеждането му в Благоевград, не в други общини.

В качеството си на каква мога да закрия фестивал? И бих ли искала това да се случи, при все, че съм работила за,, раждането“ на този фестивал?! Това би означавало да отрека себе си, работата си в годините назад, името, за което съм работила – Проф. Халачев!, завърши Трифонова

 

Във втората част от семейния спектакъл се намеси Бранимир Митов, който побърза с отговора, като обвини Пролет Трифонова в говорене на неистини.

1. Пролет Трифонова не е работила в театъра до 2017 година. Освободена е от работа на 03. 06. 2019 година с едномесечно предизвестие и изплатени обезщетения за неизползван платен отпуск!!! /има документ/

2. Последното представление, в което тя работи с децата от школата е ,,Поличба" по,, Боряна" на Йовков, която премиера беше в края на май 2019 година!!! Хореографията и част от текста са нейни!!! /децата от школата знаят/

3. Пролет Трифонова взе дейно участие в организирането на ,,Талантино"2019. Като по нейна идея се проведе научната конференция към фестивала. /снимков материал/

4. Никъде и никога не съм казвал, че новото общинско ръководство ни е изгонило!!! /може да се провери/ Изгони ни Марина Кунгелова!! Единственото, което твърдя е, че въпросното ръководство трябва да реши проблема!!!

5. Никой не е казал, че аз няма да организирам,, Талантино". Но и никой не е казал, че аз ще го организирам!!! Би било нормално да ме потърсят за среща при положение, че обявяват случването на фестивала!!!

6. Офертата за,, Приказния разказвач" /лично моя идея за създаването и организирането на това събитие/ ми беше потърсена от Отдел Култура, защото Пролет Трифонова им казала. /имам кореспонденция по пощата с хората от отдела/ Датите за,, Приказния разказвач" 2019 ги определих лично аз. Кога да бъдат, съобразени с моите ангажименти. /някои хора и това не знаят/

7. Доколкото ме познава лицето Пролет Трифонова, би трябвало да знае, че не бих седнал, пред която и и да е врата, за да чакам някой да ме унижава! Кмета по културата, би трябвало да извика не само мен, а и всички, които сме работили и ще ПРОДЪЛЖИМ да работим в този град!!!

ТАКИВА СА ФАКТИТЕ!! ТОВА Е МОЯТА ПОЗИЦИЯ!! ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА Д. Т. ,,ПРОФ. ЕНЧО ХАЛАЧЕВ" ОТНОСНО ПРОВЕЖДАНЕТО НА КУЛТУРНИ ПОЛИТИКИ В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД!!!"

П. Иванов

17 коментара
10 Март 2020 10:37 | Милена
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

От театралка, та станала пр- ка


10 Март 2020 10:51 | Данчо
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Нормално да Ви изгонят... явно не сте плащали наем!!!!! Няма нищо безплатно! Не може само да събирате такси от децата, а да не си плащате, че ползвате сцената! От всякъде да ви изритат ви е малко!!!! Все някой Ви е виновен!


10 Март 2020 11:02 | sky
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Скоро четохме, че не са плащали наем! Явно искат без пари, но безплатен обяд няма! И в магазина хляба е с пари! Един частник иска без пари да ползва зала! А общината да му дава без пари, това се казва наглост!!!!


10 Март 2020 11:39 | sky
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

"Няколко „помазани“ частни клуба в Благоевград са ползвали в продължение на месеци и години общински зали на гърба на данъкоплатците, като не са плащали нито наем, нито ток и вода. Констатацията е направена при проверка, разпоредена от екипа на кмета Румен Томов.. " прочетете старта статия! Но на тези частни клубове не им харесват коментарите!


10 Март 2020 11:55 | Милена
Оценка:
2
 (
14
 гласа)

Подобре е да помага общината на Операта, на драматичен театър, на куклен театър, а не да плаща сметките на 1 частник!


10 Март 2020 12:17 | До. Милена
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

И как точно това изчадие злобнж ще подпомага на когото и да било. Та тя в частната школа дърпаше и беше децата, той за това я изгони
Пачавра


10 Март 2020 12:22 | ���������
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Тоя е Брано е доста комплексиран и малоумен примат.


10 Март 2020 12:43 | Васко
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Браво, Брано! А Пролетта да си види читанките, че ѝ куцат доста неща. Утре и тя си заминава със спиртопродавачката.


10 Март 2020 13:07 | Кола
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Ужас Томов се изложи много като назначи тази куха лейка. Ако не беше Брано щеле още да си е във Видин та тя е толкова проста


10 Март 2020 15:29 | Филип
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Брано, га яде кифтета (лижейки гербаджийски задници всичко ти бе позволено, много пари взе на гърба на общината) не рева, но сега дойде време за разплата...
Не може винаги да ползваш общинско място без пари - същото важи и за онова побъркало се момче илко, дето го играе тренер по бокс - хахахаха


10 Март 2020 15:40 | ���������
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Този даже не е гербер, а палачинка, свикнал само да лапка, който го познава знае какво меркантилно мекотело е.


10 Март 2020 17:00 | ��������
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Тази госпожица с това хубаво име дали и хубаво се ...гушка... изглежда хем симпатяга хем не точно ....някой знае ли ...чисто любопитство


10 Март 2020 19:30 | 797
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Милият и градец се напълни със селтаци, пришълци, които промениха интелигентния му облик. Жалко! Къде изчезнахте джумайлии?
Защо ги изритахте от властта, тъпанари!?!?
Върнете града ни на гражданите му.


11 Март 2020 00:46 | Село дрен
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Тази госпожица я гонихме с камъни от селото, да не се явява повече тук, схумаджийка пълна и много краде


11 Март 2020 12:50 | 666
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не ви харесват коментарите, че ни си плащат наема, тока и водата! А вие плащате ли си сметките в домакинствата? ДА! Няма безплатен обяд. Щом ползва зала-сцена, ЩЕ ПЛАЩА КАТО ВСЕКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ! Мизерници все да ползват нещо, ама общината да им плаща и после рев и вой!


11 Март 2020 22:55 | Спас
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Много разбиращи има в коментарите, но не са стъпвали в театър


12 Март 2020 12:37 | ���������
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Не трябва да си театрален експерт за да знаеш какъв човек е Бранимир.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар