Край на истерията със симпатичното мастило! АС – Благоевград потвърди решението на ОИК Хаджидимово! Лъчезар Банев е кметът

25 ноември 2019 10:00   5 коментара   13356 прочита


Възпроизведеният вот от бюлетините с изчезнало мастило не променят крайния резултат

С решение № 2525 Административен съд – Благоевград потвърждава решение №96-МИ от 29.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Хаджидимово, с което е обявен за избран на първи тур за кмет на кметство село Копривлен – Лъчезар Банев. Решението бе оспорено от Ангел Зайков, кандидат за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово.

В производството по оспорване истинността на съдържанието на протоколите на секционните комисии в село Копривлен и протокола на ОИК Хаджидимово, бе допусната и изготвена съдебно-техническа експертиза на 150 бюлетини, отчетени като „неличащи се“ в СИК №11 в село Копривлен.

Процесните бюлетини се изследваха от вещото лице в присъствието на оспорващия Ангел Зайков и адвокатите му, както и представляващия избрания за кмет Лъчезар Банев и председателя на ОИК Хаджидимово Даниела Банева.

В мотивите на решението е отбелязано:

Установи се по несъмнен начин от заключението на вещото лице, че в 137 броя от изследваните общо 150 броя бюлетини, отчетени от СИК № 11 като „неличащи“, ясно личи знак „Х“ или „V“, поставен в квадратчето за гласуване, от които 72 за № 67 в бюлетината и 64 за № 68 в бюлетината и една „не подкрепям никого“.

Несъмнено вота в тези бюлетини е нанесен с пишещо средство, тип химикалка което, според показанията на свидетеля Щерева е пишело със синьо мастило. Т. е. вота, на избирателите в тези бюлетини вероятно е упражнен с химикалка с т. нар. изчезващо (симпатично) мастило.

При това положение и въпреки, че тези бюлетини не биха могли да бъдат отчетени като действителни при преброяването, съдът намира, че същите следва да бъдат зачетени при проверка на оспореното решение на ОИК – Хаджидимово за избор на кмет на кметство Копривлен. Изследваните бюлетини съдържат действителен глас и следва да бъдат зачетени при определяне на крайния резултат за избор на кмет на кметство Копривлен.

Противното би означавало да се игнорира законно упражненото право на избор на 137 избиратели, упражнили правото си на глас секция № 11 в село Копривлен.

Към отчетените за Ангел Георгиев Зайков с № 67 в изборната бюлетина 353 действителни гласа следва да се прибавят 72 гласа или общо 425 действителни гласа, а за Лъчезар Кръстев Банев с № 68 в изборната бюлетина, към отчетените 389 действителни гласа се прибавят 64 гласа или общо 453 действителни гласа.

Така, въпреки констатираното нарушение, с оспореното решение правилно за избран за кмет на кметство Копривлен е обявен Лъчезар Кръстев Банев, който е получил повече от половината от действителните гласове. Следователно допуснатото нарушение не се отразява на крайния изборен резултат, който е обявен от ОИК - Хаджидимово с процесното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

П. Иванов


Още за: решение   комисия   тур   кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
25 Ноември 2019 13:44 | ВиПи
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Начи зайко-байко остана безработен. Начи стари железа или тютюнь.


26 Ноември 2019 00:14 | Hoho
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Крадете инвалиди, сега ви се е паднало. Люси, Лъчко и другите там, режете гори, изписвайте пари, вдигайте още хотели и къщи за гости. Трупайте кинти за сметка на този изключително малоумен народ.


26 Ноември 2019 00:18 | Hoho
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Няма от какво да се плашите момчета, крадете яко и без мярка. След 4 години пак ще гласуват за вас, за по 30 лева. Баси кефа.


26 Ноември 2019 09:54 | IQ156
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Hoho, спор няма, че най-малоумния народ живее между Ляски и Садово. Имахте си кмет, къде ви завиждаше цялата община, ама го изгонихте с интриги. Сърбете се сега между задните бузи, малоумници. На другите избори Лъчо ще ви се стори Айнщайн.


26 Ноември 2019 10:54 | До ИК156
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Ти май за Бахана страдаш. Лъчо го задминава по всички показатели и на маса и под маса и по работа и по акъл няма грешка баш за Копривлен си е.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар