КПКОНПИ отнема имущество за близо 3 млн. лв от тютюневия бос от село Абланица Еркан Лапантов

14 януари 2022 12:35   3 коментара   13948 прочита


КПКОНПИ  внася иск срещу тютюневия бос от хаджидимовското село Абланица, Еркан Лапантов и ще отнеме имуществото му  на стойност 2 862 521, 37 лв. Проверката на Комисията срещу него е започнала след уведомление от прокуратурата за привличането му като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за незаконно разпространение и преработка на тютюневи изделия, държане на наркотици и извършване на сделки с имущество, придобито от престъпна дейност. В ръководената от него престъпна група е участвало и длъжностно лице – жандармерист.

Пред съда се претендира и отнемането на 5 недвижими имота и 1 моторно превозно средство. Припомняме, че Лапантов и още 9 души влязоха в   Специализираният наказателен съд, след като Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу тях за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн, без надлежно разрешително и без плащане на дължим акциз,

Сформирането на престъпното сдружение, започнало през януари 2017 г. и продължило няколко месеца, предвид бъдещата мащабна дейност. Замислената от организатора на групата Еркан Лапантов схема предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в гр. Симитли.

Там, в наети складови помещения, разположени в околностите на населените места, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества достигащи 1000-1500 кг. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки – „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и др. Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили.

Първоначалното финансиране на дейността, в т. ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на Лапантов, който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн. Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечения в групата служител в Дирекция „Жандармерия“ на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

Припомяме, че групата бе неутрализирана на 11 юни 2019 г., за което първо struma. com информира. Тогава полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит, той продължава доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала „Тракия“ с претъпкан с бали тютюн автомобил. При задържането на участниците в групата на 11 юни т. г. в две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв. Успоредно с делата вървеше и проверката на КПКОНПИ. Петя Колева  


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
15 Януари 2022 21:05 | НЕВРОКОП
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

БИВШИЯ НАЧАЛНИК НА РАЙОННОТО НА ГОЦЕТО ИЛИЯ ИРУЧЕВ ВЗЕМАШЕ ПАРИ ОТ ЕРКАН ЛАПАНТОВ ЗА ДА ГО ПАЗИ.


16 Януари 2022 16:42 | Информиран
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Има снимки на Изет Мурадов - турчина с Еркан как му дава пари за да го пази.


16 Януари 2022 19:54 | Цуков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Кой е направил докладна и декларирал извънареден труд. Кото подслушва незаконно неудобните на акаунта в Банско и Гоце Делчев. Изет Мурадов разбира се.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар