Коренна промяна в изпитите след VII клас от догодина!

07 юни 2018 10:07   3 коментара   8918 прочита


Националното външно оценяване ще включва материала и от шести и пети клас

Коренна промяна в учебните програми за изпитите след седми клас подготвя Министерството на образованието и науката. От 2019 г. те ще включват не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети клас, обяви днес директорът на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова на пресконференция.

Националното външно оценяване (НВО) след VII клас - сега по български език и литература и по математика - ще се запази по двата предмета, вероятно ще останат и двата модула във всеки от изпитите, но вече ще се включва съдържанието от три учебни години - пети, шести и седми клас.

Новият формат на НВО цели да измерва постигнатото в целия прогимназиален етап и в същото време да е насочен към оценка на функционалната грамотност. В момента работна група обсъжда различните варианти как това може да бъде постигнато.

Договорено е в частта за литература изпитното съдържание да обхваща изучаваните произведения само от българската литература, посочи експертът Красимира Александрова, цитирана от offnews.bg. Планира се също разнообразяване на задачите.

От МОН обаче все още не дават подробности, защото работата им по този въпрос е на етап обсъждане. То ще приключи през лятото и преди началото на новата учебна година ще има яснота, обещаха от министерството.

Не от следващата, а от 2020 г. промени ще има и във философията на провеждане на НВО след четвърти клас, като акцентът ще се измести към оценка на индивидуалните ученически постижения и сравняването им по успех./trafficnews.bg/


Още за: промяна   изпити   програми   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
07 Юни 2018 12:08 | Хм
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Идиоти. Съсипаха образователната система!
Облекчете предметите и материала. Сложността му отказва децата от това да учат.


07 Юни 2018 12:56 | Благоевград
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Директорът на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова въобще не знае какво включва НВО по български език и литература, защото и през последните години в теста са включени задачи от пети и от шести клас Прегледайте тестовете и ще разберете. За пример може да послужи въпросът за съставното именно сказуемо от тазгодишния тест - материалът се изучава в пети клас!


08 Юни 2018 06:51 | Възмутен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Целта е децата да започнат да ходят на частни уроци още от 5 клас! За какво са учителите в училището тогава? В Харвард сигурно се влиза по-лесно.




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар